Ziua Profesiilor Liberale din Romania, 2015

 Sala Panoramic a Hotelului Marshal Garden a gazduit cea de-a VIII-a editie a conferintei dedicata aniversarii Zilei Profesiilor Liberale din Romania cu tema “Reglementare versus dereglementare“.
Organizatori au fost Uniunea Profesiilor Liberale din Romania (Presedinte Emilian Radu, moderator al conferintei), iar printre parteneri s-a numarat si Patronatul Investitorilor Autohtoni, reprezentat de Andreea Bunea, Vicepresedinte si de o echipa numeroasa.

“Reglementare versus dereglementare“

Acesta a fost subiect de mare actualitate dezbatut la conferinta, alaturi de importanta activitatii si viitorul profesiilor liberale din cadrul Uniunii Europene. La conferinta au participat reprezentanti ai asociatiilor de profesii liberale care sunt sau nu membre ale Uniunii Profesiilor Liberale din Romania, ai unor autoritati publice, institutii si organizatii relevante pe plan national: Emil Octavian Ionescu, Director, Directia Mediu de Afaceri, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Prof.Univ.Dr. Robert Aurelian Sova, presedinte Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, Dr. Gheorghe Borcean, presedinte Colegiul Medicilor din Romania, Liviu Bogdan Ciuca, Presedinte, Comisia Juridica, de Disciplina si Imunitati, Camera Deputatilor, Parlamentul Romaniei, Prof. Univ. Dr. Pavel Nastase, Rector Academia de Studii Economice Bucuresti s.a.
Au trimis mesaje din strainatate Av. Eric Thiry, Presedintele Uniunii Mondiale a Profesiilor Liberale (UMPL) si Presedintele Uniunii Nationale a Profesiilor Liberale si Intelectuale din Belgia (UNPLIB), Konstantinos Tomaras, Adjunct al Sefului Unitatii Calificari Profesionale si Mobilitatea Profesionistilor Liberali din cadrul Directiei Generale pentru Piata Interna, Antreprenoriat si Intreprinderi Mici si Mijlocii a Comisiei Europene, Arno Metzler, Vicepresedinte al Comitetului Economic si Social European, Rudolf Kelbe, Presedintele Consiliului European al Profesiilor Liberale (CEPLIS).

Alocutiuni si dezbateri pe teme interesante

”Romania se afla pe ultimele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste nivelul de dezvoltare al industriilor dominate de profesiile liberale, indiferent daca este vorba despre ponderea profesionistilor liberali in total persoane auto-angajate sau ponderea persoanelor din sectorul profesiilor liberale in total forta de munca (…) Aici ne referim la forma de angajare: de tip part time sau angajare temporara. (…) Consideram ca este necesar ca Romania sa isi armonizeze politicile publice cu cele europene” – a spus Andreea Bunea, vicepresedintele PIAROM carer a prezentat lucrarea intitulata “Profesionistii liberali si Romania de maine” .
In alocutiunea sa intitulata “Reglementare versus dereglementare: riscurile dezechilibrului” presedintele UPLR declara: ”Competitia ar trebui sa fie pe calitate, nu pe profit. Motivarea dereglementarii a fost aceea de absorbtie masiva a somajului, care este o motivatie falsa. Trebuie sa se aiba in vedere si consecintele asupra celor care sunt deja in domeniu. O concurenta de tipul celei comerciale sau industriale nu isi are locul in zona profesiilor liberale”. Foarte interesante au fost temele abordate si prezentate la aceasta conferinta de ceilalti invitati: “Politica de clementa a Consiliului Concurentei – instrument al autoritatii de concurenta”, “Interprofesionalism”, “Unitatea de Informatii Financiare a Romaniei, 2015 si dincolo de…..”, “Aspecte privind reglementarea profesiei de expert contabil si contabil autorizat in Romania” sau “Impactul transpunerii Directivei Uniunii Europene asupra profesiei de auditor financiar”

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros

09.11.2015