Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) doreste organizarea de dezbatere publica a unui Plan de valorificare energetica (producerea de energie termica si reducerea utilizarii lemnului de foc), de protectie agricola (perdele forestiere), valorificarea terenurilor degradate prin infiintarea de plantatii energetice adecvate.
PIAROM a furnizat, constant in ultimii doi ani, informatii complete tuturor ministerelor si agentiilor specializate implicate in punerea la punct a unui plan complex, esalonand activitatile necesare, conform celor mai bune practici europene.
Contrar asteptarilor comunitatilor ce nu beneficiaza de sisteme de incalzire centralizata, a companiilor pregatite sa ofere servicii energetice si ignorand inventatorii romani, decidentii politici prefera continuarea alocarii in fiecare an a unor subventii bugetare substantiale (bugetul 2015/2016 subventiile sub forma de “imprumuturi” pentru administratiile locale s-au ridicat la 700 milioane lei) pentru asigurarea incalzirii populatiei pe perioada rece.
Aceasta politica, continuata cu “succes” de actualul Minister al Energiei, alaturi de Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Agriculturii, agentii, fonduri si autoritati de la toate nivelurile, atesta lipsa de profesionalism, informare si interes in adoptarea unor decizii benefice mediului, cetatenilor si mediului de afaceri.
PIAROM cere Ministerului Energiei sa initieze dezbateri publice pentru punerea in aplicare a masurilor cuprinse in documentele nationale adoptate LEGAL inca din anul 2010 (PNAER si Planul de actiune pentru utilizarea biomasei). Anuntata strategie energetica trebuie sa dea importanta necesara acestei resurse regenerabile, in conditiile in care documentul existent pe site-ul ministerului, ea este doar mentionata ca un fapt divers, contrar datelor oferite de documentele citate si a politicilor statelor europene in domeniu.
Suntem in luna august, este cald, dar cerem ca si acest guvern, chiar interimar pana in decembrie 2016, sa dezbata si sa initieze masuri de crestere a eficientei energetice prin modernizarea, diversificarea si constructia de noi sisteme de incalzire bazate pe utilizarea biomasei
Se asigura alaturi de caldura necesara, inclusiv in cadrul Strategiei Nationale a Locuirii initiate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, crearea de noi locuri de munca si a unor produse cu valoare adaugata semnificativa.
PIAROM va continua sa ofere public date si informatii privind tehnologiile de incalzire pe baza de biomasa, invitand administratiile locale, responsabile de incalzirea populatiei sa solicite in mod expres Guvernului promovarea unui Program National de incalzire pe baza de biomasa, incepand cu localitatile ce detin retele de termoficare si terminand cu cele mai mici comunitati.
Lemnul de foc alaturi de o gama variata si consistenta de alte resurse tip biomasa, poate fi folosit cu mult mai mare eficienta decat o facem in prezent, afectand substantial si mediul prin poluarea aerului cu gazele emise.
Ramane intrebarea pusa de PIAROM: de ce nimeni din Guvern nu este interesat de acesta problema energetica de importanta nationala?
De ce decidentii politici se preocupa doar de petrol, carbune, gaze naturale, eventual de eoliene si panouri solare si NU-I INTERESEAZA valorificarea majora a resurselor de BIOMASA , REGENERABILE si DISPONIBILE in toate regiunile tarii?
PIAROM asteapta un raspuns public!