Sudori, confectioneri, ingineri, meseriasi: industria franceza nu mai gaseste asa usor aceste meserii. Este esecul unui intreg sistem de formare.
In Franta nu doar functia de Presedinte al Republicii este greu de ocupat. Franta a dispretuit industria, tot ea plateste. Cand grupul EDF anunta disponibilitatea unui loc de munca in sectorul administrativ, primeste de la 100 la 300 de aplicatii. Pentru un loc de munca la un producator de boilere sau supape, aplicau doar 60 de oameni in 2012, iar cifra a scazut acum la jumatate.
Un cunoscut producator de confectii se plange ca nu gaseste forta de munca pentru cele 5 fabrici ale sale deschise in Franta. Asa ca este nevoit sa angajeze tineri fara experienta, pentru care este nevoie de 2 ani pentru a ajunge sa fie calificati: “Ministerul Educatiei nu asculta nici de nevoile tinerilor, nici de cele ale antreprenorilor.
Directorul unui liceu de meserii se plange, la randul sau: “Elevii vor alege un curs bazat pe o necesitate sociala. Multi se indreapta spre joburi administrative, deoarece ei cred inca in fantezia “gulerului alb”. Avem o specializare in mase plastice, iar elevii sigur si-ar gasi un loc de munca, daca ar urma-o. Cu toate acestea, clasa nu se umple”.
Aproape o treime din companiile franceze intampina dificultati in a recruta personal, considera organizatia patronala MEDEF. Pe fond se afla imensul esec al sistemului educational francez, considera cercetatorul Elie Cohen.
Sursa si articolul complet: lesechos.fr