Unilever si Mars se numara printre primele companii din industria alimentara si de bauturi care au anuntat planuri pentru trecerea totala la utilizarea de energie regenerabila.
In total, consumul de combustibil in zona industriei alimentare si de bauturi a scazut cu 65% intre 1990 si 2012, conform statisticilor Agentiei Europene de Mediu.
Mare parte a reducerii consumului vine din imbunatatirea eficientei energiei si trecerea la combustibili regenerabili – inlocuind, de exemplu, carbunele si combustibilii grei cu gaz, conform FoodDrinkEurope.
In luna iulie a acestui an , FoodDrinkEUrope a publicat un studiu asupra aceste industrii. A reiesit astfel ca majoritatea producatorilor de alimente din Europa a demarat trecerea la utilizarea energiei regenerabile, 90% din repondenti mentionand ca folosesc deja acest tip de energie.
“Unele companii mari consumatoare de energie, ca de pilda marile abatoare sau companii de producere a produselor lactate, sunt in atentia Planurilor Europene de Reducere a Emisiilor (European Emission Trading Scheme) care stopeaza emisiile gazelor cu efect de sera la nivel industrial”, a declarat Hoelgaard pentru EurActiv.
Deseuri bio
Probabil ca trecerea la energie regenerabila se poate face cel mai usor in sectorul alimentar. Originea biologica a produselor si deseurile provenite din procesarea alimentelor si bauturilor fac ca trecerea sa fie mai facila.
Ademenite de potentialul acestei industrii, mai multe companii au demarat planuri ambitioase de a trece la utilizarea de 100% a energiei regenerabile.
In general, aceasta industrie devine din ce in ce mai constienta de nevoia de a diminua consumul de energie, in mod direct sau indirect prin reducerea producerii de deseuri.
“Problema nu este doar aceea a tratarii deseurilor, ci si aceea a economiei de energie, apa, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera care au fost generate pentru producerea acestor deseuri”, remarca Pascal Greverath, membru al comitetului sustenabilitatii din cadrul Nestle.
Prioritatea companiilor din industria alimentara este de a preveni producerea deseurilor. Dar acolo unde se produc si deseuri, acestea vor fi reprocesate ca produs intermediar in loc de a fi depozitate sau arse.
“In caz contrar vor putea fi refolosite ca hrana pentru animale in fermele de porci sau pentru fertilizarea culturilor”, a aratat Greverath, cu conditia indeplinirii unor criterii de calitate. In final, spune el aceasta este o solutie “win-win”.
Nu exista o solutie magica
Totusi activistii mediului sunt sceptici in aceasta privinta. Ei avertizeaza asupra faptului ca deseurile bio nu vor putea fi o solutie pe termen lung a energiei regenerabile. “Nu exista o solutie magica”, spune Ever Mitchell, de la Food and Water Europe, un grup ecologist. Si, desi aceste intitiative ar putea suna bine, ea arata ca, cel mai adesea, diavolul se ascunde in detalii.
Riscul abuzului de bioenergie este recunoscut chiar de industrie in sine. De exemplu, gigantul alimentar britanico-danez Unilever a facut presiuni asupra guvernelor din toata lumea sa efectueze evaluari aprofundate ale politicilor referitoare la bioenergie pentru a impiedica efecte colaterale negative asupra mediului.
“Utilizarea granelor pentru scopuri energetice va creste presiunea asupra ecosistemelor si biodiversitatii. Despaduririle, in special in cazul uleiului de palmier si a pastailor de soia, pot conduce la distrugerea ultimelor zone cu padure tropicala din Borneo si Amazon”, a precizat Unilever.
Avertizarea se extinde si asupra utilizarii deseurilor ecologice pentru ardere, practica despre care Comsia Europeana arata ca este “foarte raspandita” in Uniunea Europeana.
“Deci da, e o solutie mai buna decat depozitarea deseurilor, dar nu poate fi numita ca fiind cu adevarat o solutie”, spune Mitchell. Trecerea pe termen lung la energie electrica regenerabila
Cu timpul, deseurile bio ar putea deveni o problema din ce in ce mai mica pe masura ce companiile producatoare de alimente vor face trecerea la energie regenerabila.
In SUA, Mars a demarat un proiect gigantic pentru o ferma eoliana pentru a furniza energie electrica regenerabila in cele 70 de locatii ale sale. Denumita Mesquite Creek, ferma eoliana se intinde pe 25000 acri, aproximativ suprafata Parisului.
Alte mari companii producatoare de alimente au scopuri similare. Pe termen lung, scopul companiei este de a se baza in proportie de 100% pe energie regenerabila, desi nu a stabilit un termen pentru a atinge acest scop.
Privind in perspectiva, constrangerile referitoare la emisiile de carbon aplicate industriei producatoare de alimente nu vor face decat sa incurajeze utilizarea energiei regenerabile, spune Hoelgaard, fost oficial al Comisiei Europene.
Analiza completa AICI