Document de pozitie: PIAROM cere ferm Ministrului de Finante si Guvernului sa examineze atent si profesionist modul in care ANAF aplica legislatia in vigoare

decupat_trei_oameni_de_afaceri_vazuti_de_sus_209461081Patronatul Investitorilor Autohtoni (PSPR) a luat cunostinta cu preocupare de o noua incercare a ANAF de a deturna sensul unor actiuni normale de control si a forta limita unor prevederi speciale din Codul Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2016, respectiv dreptul organelor de inspectie fiscala de a retrata in viitor tranzactii comerciale pe o perioada de pana la 5 ani, in baza obligativitatii intocmirii dosarului preturilor de transfer.

Prin ordinul pregatit de ANAF (nu avem norme de aplicare ale Codului Fiscal, dar deja se pregatesc ordine de Presedinte ANAF) se doreste ca toate companiile din Romania, cu cifre de afaceri mai mari de 50.000 de euro pentru servicii si 100.000 euro pentru productie, sa intocmeasca dosare pentru preturi de transfer.

Dupa ani de zile in care ANAF nu a facut controale la marile companii – cele care folosesc curent la nivel international metoda preturilor de transfer pentru realizarea „optimizarii fiscale” -, se incearca acoperirea acestor lipsuri prin masuri care sa creasca inutil costurile companiilor din categoria IMM-urilor.

Este greu de inteles si de acceptat de catre mediul de afaceri necesitatea unei astfel de masuri, in conditiile in care consolidarea fiscala pentru companiile romanesti nu este posibila, discriminandu-le fata de companiile straine. Practic, se incearca promovarea unor masuri fara acoperire logica si fiscala. Companiile romanesti, indiferent la ce preturi lucreaza in cadrul operatiunilor comerciale intre firmele afiliate, NU pot transfera profitul in afara Romaniei.

PIAROM apreciaza ca masura propusa nu va face decat sa creasca arbitrarul controalelor inspectorilor ANAF, sa duca la cresterea costurilor cu serviciile de consultanta pentru intocmirea dosarelor de preturi de transfer si la cresterea cheltuielilor pentru solutionarea litigiilor in justitie.

Totodata, pana la obtinerea unor decizii irevocabile in justitie, vom asista la instituirea de popriri, sechestrari de bunuri si conturi, actiuni care vor afecta grav activitatea companiilor vizate de controale. Nu in ultimul rand, masura va genera noi surse de coruptie.

PIAROM se declara inca o data impotriva adoptarii unor astfel de masuri care afecteaza direct mediul de afaceri, fara consultari si fara niciun studiu de impact. PIAROM constata inca o data ca restructurarea ANAF, pentru care Romania a imprumutat 60 de milioane de dolari de la Banca Mondiala, este un proces dificil, lipsit de transparenta, care, dincolo de procentul de 5% de realizare – apreciere facuta chiar de catre Banca Mondiala -, este folosit intr-un mod ineficient de catre actuala conducere a ANAF, masurile preconizate pana in prezent ocolind zonele de mare evaziune.

PIAROM cere ferm Ministrului de Finante si Guvernului sa examineze atent si profesionist modul in care ANAF aplica legislatia in vigoare, solicitand concentrarea efectivului de inspectori, marit recent cu inca 1.000 de persoane, in era informatizarii societatii, catre sectoarele ce inregistreaza cele mai mari surse de evaziune fiscala, limitand actiunile de control indreptate impotriva micilor contribuabili, usor de intimidat si care isi apara cu dificultate interesele.

Presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni,

Prof. Nicolae-Cristian Parvan

 

23.11.2015