Discutii lungi si aprinse intre statele membre precum si intre statele membre si Parlamentul European sunt asteptate in vederea revizuirii anticipate a directivei privind lucratorii detasati din alte state, potrivit viceprim-ministrului Bulgariei, Ivailo Kalfin.
Kalfin, viceprim-ministru pentru politicile demografice si sociale si ministru al Muncii, a fost la Bruxelles, zilele trecute, pentru o intalnire cu comisarul european pentru probleme de munca si mobilitate a fortei de munca, Marianne Thyssen.
Una din problemele discutate a fost pachetul de mobilitate pregatit in prezent de Comisie, care ar urma sa fie prezentat pana la sfarsitul anului. Scopul sau este de a preveni erorile, abuzul si frauda legate de lucratorii care muncesc in strainatate.
Aceasta problema a fost ridicata dupa ce membrii “vechi” ai UE au transmis o scrisoare Comisiei, solicitand o revizuire importanta a directivei lucratorilor detasati (Directiva 96/71 / CE), care, in opinia lor, permite eludarea normelor muncii din UE.
Noile state membre UE, inclusiv Bulgaria, au transmis la randul lor o alta scrisoare adresata Comisiei, reiterand ca directiva 1971 a fost completata in 2014 cu o noua directiva, care urmeaza sa fie transpusa in legislatia nationala pana in 2016. Avand in vedere ca directiva privind punerea in aplicare a directivei lucratorilor detasati nu este inca pusa in practica, aceste tari nu vad niciun rost pentru luarea in considerare a unor eventuale revizuiri.
Urmatoarea miscare va fi a Comisiei Europene, care este de asteptat sa prezinte propuneri legislative inainte de sfarsitul anului. Propunerile vor reflecta ideea politicii presedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, in discursul sau privind starea Uniunii: “acelasi salariu pentru aceeasi munca in acelasi loc.”
Un astfel de pachet, potrivit lui Kalfin, este foarte sensibil, iar dezbaterile ar putea dura “pana la presedintia bulgara” a Consiliului UE, care va fi abia in a doua jumatate a anului 2018, daca nu cumva si mai mult.
Kalfin a spus ca i-a transmis comisarului Thyssen ca principiul liberei circulatii a fortei de munca in cadrul UE, precum si a drepturilor lucratorilor detasati, ar trebui sa fie pastrat.
Vicepremierul bulgar a precizat ca, de multe ori, lucratorii detasati lucreaza in conditii mult mai dificile si periculoase decat lucratorii locali, invocand ceea ce i-a spus colegul sau suedez, si anume faptul ca, in Suedia, lucratorii detasati reprezinta doar 0,3% din forta de munca, dar 10% din toate accidentele de munca mortale au avut drept victime lucratori detasati.
“In timp ce comisarul spune ca propunerea lor se va concentra pe plata salariilor, eu as largi discutia la conditiile de munca, care includ programul de lucru, orele suplimentare, concediul, conditiile de trai”, a spus el.
Kalfin a declarat ca a ridicat problema situatiei angajatilor pe piata interna, care locuiesc cu familiile in tarile mai bogate, dar care nu au niciun fel de securitate sociala, nu au contracte de munca scrise, nu au un timp de lucru definit, si niciun drept. Vicepremierul bulgar a precizat ca a propus crearea unui card social personal pentru fiecare cetatean al UE, care ar contine informatiile si istoricul de munca al posesorului, cu detalii despre plata primita si asigurarile sociale platite.
Sursa si articolul complet pe euractiv.com