Declaratia Confederatiei Nationale a Patronatului Roman privind afirmatiile Ministrului de Finante referitor la profesiile liberale

Cu referire la declaratia facuta de ministrul de Finante in cadrul emisiunii “Impartial” de la postul de televiziune Digi 24, in legatura cu dezinformarea la care ar fi supusi contribuabilii – profesii liberale – mentionam ca nici astazi, 18.05.2015, ora 20.45, nu era eliminata de pe site-ul Ministerului de Finante, din proiectul Hotararii de modificare si completare a HG nr.44/2004, abrogarea exceptarii de la recalificare a profesiilor liberale si a drepturilor de autor.

Confederatia Nationala a Patronatului Roman informeaza prestatorii de servicii – profesii liberale ca nu trebuie „sa stea linistiti”, deoarece proiectul Codului Fiscal propus de Ministerul Finantelor Publice Parlamentului nu contine exceptarea de la reclasificare a profesiilor liberale. Criteriile prevazute in proiectul Codului Fiscal pentru definirea activitatii independente sunt nerealiste si nu permit pastrarea caracterului indepedent al profesiilor liberale, statuat prin legi specifice. Patronatele si uniunile profesionale resping ferm abrogarea exceptiei de la reconsiderare, inca in vigoare. Patronatele, definite ca parteneri sociali, nu au fost consultate in legatura cu definitia dependentei/independentei, nici in legatura cu faimosul articol 11 din proiectul Codului Fiscal care introduce liberul arbitru in controalele fiscale.

De aceea in sedinta comuna din data de 14.05.2015 a Patronatelor si organizatiilor profesionale reprezentative din Romania (medici, stomatologi, medici veterinari,  farmacisti, experti contabili, avocati, arhitecti, jurnalisti) s-a propus completarea Art. 7. Punct 3 – mai jos in italice:

activitate independenta – activitatile care genereaza venituri din profesii libere, drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare precum si orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste majoritatea dintre urmatoarele criterii : (…)”. Fara aceasta prevedere, conform definitiei actuale a dependentei/independentei, o mare parte a profesiilor liberale nu vor mai putea opera, deoarece ele au nevoie, in multe situatii, de baza materiala a beneficiarului.

In ceea ce priveste expunerea de motive privind amnistia fiscala, aceasta nu argumenteaza credibil amnistierea. Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR, membra a Confederatiei noastre) „cere Guvernului si Parlamentului o legislatie clara (…), nu anularea unor obligatii fiscale care contrazic legea actuala”, potrivit comunicatului de presa al UNTRR. Similar, profesiile liberale considera amnistia fiscala o reparatie a greselilor facute de ANAF. In baza legii nu poti sa consideri ca fiind angajat un prestator de servicii – profesie liberala –  care nu mai figureaza in Registrul general de evidenta al salariatilor (Revisal) deoarece nu este salariat, ci a ales o forma de colaborare diferita permisa de lege.

In acest context, credem ca Parlamentul ar trebui sa solicite Ministerului Finantelor Publice adevarata motivatie a amnistiei propuse, deoarece, in mod evident cea prezenta nu reflecta realitatea.

 

Prof. Univ. Dr. Mihai Manoliu
Presedinte – Confederatia Nationala a Patronatului Roman
Membru al Comitetului Economic si Social European (EESC)

19.05.2015