Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) considera deosebit de grava lipsa prelungita, din anul 2016 si pana in prezent, a deciziilor importante necesar a fi adoptate in domeniul energiei.
Intr-o perioada in care la nivel UE se dezbate “pachetul de iarna” ce contine masuri vizand intarirea pietei energetice europene, intr-o perioada in care politica energetica a UE este incalcata de anuntul privind proiectul North Stream 2, autoritatile romane NU discuta si NU aproba nicio masura in domeniul energiei.
PIAROM apreciaza ca anul 2016 a favorizat, prin lipsa de masuri pertinenente, deriva sistemului energetic, neasigurarea caldurii pentru cea mai mare parte a populatiei Romaniei, ceruta investitorilor, totul finalizat cu promovarea la fianalul lunii decembrie 2016 a unei asa numite Strategii Energetice nerealiste si reprezentand doar un exercitiu de “modelare”, costisitor si inutil prin prisma rezultatelor (vezi concluzia prin care mediul rural ar urma sa se incalzeasca cu gaze naturale).
Cerem public de ani de zile o Strategie Energetica care sa tina cont de posibilitatea valorificarii ambitioasa a resurselor de biomasa, indeosebi in domeniul producerii din resurse locale, a energiei termice ce ar permite cresterea confortului intregii populatii, crearea de resurse termice ieftine, necesare micii industrii locale, generatoare de locuri de munca in activitati neagricole, respectiv realizarea de venituri din astfel de activitati.
Contrar Planului National de Actiune in Domeniul Energiei din Surse Regenerabile (PNAER) 2010 si a Planului de utilizare a Biomasei 2010, documente legale aprobate de guvernele Romaniei, programul Casa Verde a inclus spre finantare in 2016 doar tehnologii din import, pompe de caldura si panouri solare, ignorand toate observatiile venite din mediul de afaceri, inclusiv cele formulate public si in scris de PIAROM.
Lista nerealizarilor majore din domeniul energetic este lunga, atestand fie un proces “dirijat” de lipsa de decizie, fie adoptarea de decizii partizane, asa cum este propunerea de lege vizand utilizarea biomasei, biogazului si apei geotermale, aflat in dezbatere la Camera Deputatilor din 2016 si care favorizeaza excesiv si nejustificat producerea de energie electrica prin utilizarea biogazului.
In documentul mentionat, fara nicio justificare, biomasa este exclusa de la a fi promovata ca sursa de caldura pentru populatie.
PIAROM cere Guvernului si Parlamentului sa acorde importanta cuvenita problemelor din domeniul energiei din iarna 2016/2017, demonstrand inca o data ce se poate intampla daca se continua actuala politica incoerenta din acest sector extrem de sensibil – tehnic si economic, si insensibil fata de culoarea politica a decidentilor politici.