Organizata de Patronatul Investitorilor Autohtoni (presedinte Cristian Parvan), cea de-a a II-a editie a conferintei pe tema biomasei si a provocarilor exploatarii acesteia si-a propus sa aduca in prim plan preocuparile autoritatilor in ceea ce priveste promovarea si aplicarea politicilor publice capabile sa duca la valorificarea biomasei.
In discutiile purtate s-a tinut cont pe de-o parte de strategia de crestere a competitivitatii si Planului National pentru utilizarea biomasei si PNADR 2010 si, pe de alta parte, de a se asigura cadrul formal pentru dezbaterea unor teme de actualitate pentru sectorul energetic. Energia din biomasa este produsa in special prin arderea resturilor agricole si forestiere, a deseurilor zootehnice si a deseurilor biodegradabile municipale si industriale.
VEZI AICI SI UN REPORTAJ VIDEO
La conferinta au fost participat oficiali ai Ministerelor Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Energiei, Mediului, Apelor si Padurilor, Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Fondurilor Europene, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, precum si reprezentanti ai unor companii private romanesti cu rezultate notabile in acest domeniu: Simona Man, Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR sprijina dezvoltarea agriculturii si a culturilor energetice), Andrei Apetrei, membru Patronatul Investitorilor Autohtoni, Stefan Rancu si Nina May, reprezentanti PIAROM, Dumitra Mereuta, Consilier Personal al Ministrului Mediului, Sandor Benko, Director General KWG Salcie Energetica, Corina Popescu, Secretar de Stat in Ministerul Energiei, Iuliean Hornet, inventator CEO EcoHornet, Iulian Iancu, Presedinte Comisia pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor, Diana Tenea, Director General Directia Generala Dezvoltare Regionala si Infrastructura, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Gheorghe Tucu, Director General Valeg Creative Solutions, Iulian Cuculas, Director General Proiect Ro Invest Capital, Prof.univ.dr.ing.Eden Mamut, Director Institutul pentru Nanotehnologii si Surse Alternative de Energie, Dorin Sfaca, Presedinte Asociatia Producatorilor de Peleti si Brichete, Emil Calota, Vicepresedinte Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, Dana Ionescu, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) s.a.
”Doar 0,34% din energia electrica produsa in Romania provine din biomasa”…
….a spus nemultumit deputatul Iulian Iancu la conferinta. Aceasta in ciuda faptul ca 46% din energia termica a Romaniei provine din biomasa si in conditiile in care, pentru anul 2020 strategia energetica a Uniunii Europene prevede ca aproape 50% din energia regenerabila produsa de catre statele membre sa provina din biomasa. „Sectorul productiei de energie din biomasa este insuficient sprijinit de stat in acest moment. Avem inteligenta tehnologica romaneasca in acest sector, dar nu o folosim“, a spus Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, organizatorul evenimentului.
Temele abordate in cadrul dezbaterii au fost:
- programul de valorificare a terenurilor degradate sau improprii culturilor agricole si utilizarea acestor terenuri pentru infiintarea de culturi energetice
- adoptarea unei Strategii Energetice care sa stabileasca obiectivele legate de valorificarea biomasei
- valorificarea fondurilor UE – Buget 2014-2020, referitor la Axa prioritara 6, Obiectivul specific 6.1 (cresterea productiei de energie din resurse regenerabile, mai putin exploatatiile (biomasa, biogaz si geotermal)
- coordonarea eforturilor investitionale in domenii transversale: agricultura / mediu / energie / dezvoltare regionala / locuri de munca.
- aprobarea unor norme care sa stimuleze/sustina investitiile in sistemele ce asigura utilizarea biomasei pentru producerea de energie termica
- Legea culturilor energetice si a biomasei
Sursa: Sensotv.ro