ANALIZA DEMOGRAFICA A ECONOMIEI DE AFACERI EUROPENE

bugetAcest articol prezinta date statistice privind demografia companiilor in Uniunea Europeana (UE), trateaza aspecte, cum ar fi, numarul total de firme active, rata de infiintare, ratele de dizolvare si rata de succes.

Demografia firmelor este un subiect important de discutie legat de cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, deoarece este una dintre principalele prioritati ale strategiei de crestere a UE. Aceasta reflecta, intr-o oarecare masura, dinamismul economiei UE, prin adaptarea structurilor economice la schimbarea conditiilor de piata. Potentiala contributie la ocuparea fortei de munca a noilor companii este, de asemenea, una dintre cele mai importante aspecte care ar trebui sa atraga atentia decidentilor politici. In acest context, crearea de firme poate fi vazuta ca un indicator al competitivitatii, ca factor de crestere economica si ca un mijloc important de a crea locuri de munca.

In 2013, economia afacerilor din cele 28 de state membre ale UE a fost alcatuita din aproximativ 26 de milioane de firme active (estimarile sunt bazate pe informatii din 26 de state membre deoarece lipsesc datele din Grecia si Irlanda), cu aproximativ 140 de milioane de persoane angajate. Cea mai mare pondere de persoane angajate a fost inregistrata in Italia (3,9 milioane), urmata de Franta (3.18 milioane), Germania (2,97 milioane), Spania (2,95 milioane) si Regatul Unit (2,12 milioane de euro). Sectorul serviciilor a fost dominant in fiecare tara, asa cum reiese din datele analizate.

Au fost create aproximativ 3,8 milioane de locuri de munca de catre 2,5 milioane de firme nou infiintate, pe baza datelor finale din 2013, in timp ce rezultatele preliminare arata ca 3,6 milioane de locuri de munca au fost pierdute ca urmare a dizolvarii a 2,3 milioane de firme. Proportia firmelor nou infiintate în 2013, comparativ cu 2012 a crescut cu 6,7%. Ambele rate ale infiintarii si dizolvarii firmelor tind sa fie in jur de 9,5% din numarul total. In 2012, au existat mai multe inchideri decat infiintari de firme atat la nivelul UE, cat si in jumatate din statele membre, pentru care au fost disponibile date finale. Rata de supravietuire de un an pentru firme create in 2012 a fost de aproximativ 80%; rata de supravietuire de cinci ani pentru firme create in 2008 si inca active în 2012 a fost de aproape 44%.

Sursa si articolul complet aici.

13.06.2016