Lucrarea “Capitalul Privat Românesc 2017 – ediția a III-a” își propune să descrie, pentru al treilea an consecutiv, situația companiilor cu capital privat majoritar românesc. Ideea proiectului a apărut ca urmare a faptului că nicio instituție nu se ocupă să analizeze periodic evoluția capitalului privat românesc, în condițiile în care Institutul Național de Statistică și Banca Națională publică anual un raport privind investițiile străine directe.
Pe parcursul lucrării, sunt denumite companii “cu capital integral românesc” întreprinderile unde capitalul privat românesc este majoritar, iar companii “cu capital străin” sunt firmele unde capitalul străin este majoritar. La fel, în companiile “de stat” înseamnă că statul român deține pachetul majoritar.
Lucrarea descrie cifra de afaceri, profitabilitatea, gradul de îndatorare și productivitatea firmelor românești față de firmele străine. De asemenea, este analizată structura români-străini pe sectoare CAEN, în județele României și în exporturi.
În plus față de primele două ediții, este analizată corelația dintre soldul investițiilor străine pe fiecare județ și gradul de dezvoltare economică a județului respectiv, inclusiv dezvoltarea capitalului privat românesc.
În context, este detaliată relația intrări-ieșiri de investiții străine între 2000 și 2016, în condițiile în care, surprinzător pentru o țară în curs de dezvoltare, ieșirile sunt semnificativ mai mari decât intrările în 2016.
De asemenea, este evidențiat modul cum multinaționalele din industria auto, bere/băuturi răcoritoare și software au contribuit la dezvoltarea capitalului local.