ACTIVITATE PIAROM 2016

IANUARIE

29 ianuarie  – intrevederea dlui Cristian Parvan, Presedinte, cu dl. Pavel Susara, cercetator la Institutul de Istorie a Artei al Academiei Romane si  presedintele Asociatiei Expertilor si Evaluatorilor de Arta. Intrevederea a avut ca subiect CULTURA CA SUPORT PENTRU AFACERI;

FEBRUARIE

3  februarie – transmiterea catre dna  Cristina PASCA PALMER, Ministru, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, referitor la brevet de inventie si a unei instalatii realizata exclusiv din fonduri private (firma ECO Solution SA) care  a demonstrat in perioada de 15 luni (2011-2012) ca reprezintă o soluţie, cel putin, daca nu sustinuta pentru a se dezvolta, macar evaluata cu onestitate si interes. (Scrisoara adresata Ministrului Mediului)

3 februarie  – intrevederea  dlui Cristian Parvan, Presedinte,  cu dna Aura RADUCU, Ministrul Fondurilor Europene. In cadrul intrevederii s-au dezbatut  problemele IMM-urilor implicate in proiecte de finantare POS CCE 2007-2013

3 februarie – convorbirea dlui Cristian Parvan, presedinte  cu dl. Emil Calota, vicepresedinte ANRE – s-a discutat despre programul   Conferinței  BIOMASA, resursa  si bogatie a Romaniei”, editia a II-a, despre posibilitatea participarii ca speaker in sectiunea a II-a

3 februarie – intrevederea dlui Cristian Parvan, presedinte, cu dna Diana Turturica, Avocat. Tema intrevederii a fost legata de posibilitatea de colaborare pe legi/reglementaril; ramas de stabilit teme concrete/actiuni

4 februarie –  Intrevederea dlui Cristian Parvan, presedinte, cu dna Oana Manga, Managing Partner,  Academia Micilor Developeri. Intrevederea a avut ca scop cunoasterea gandirii de actiune a institutiilor, cat si a posibilitatii de colaborare in sprijinul dezvoltarii sectorului de servicii

11 februarie – Participare la FORUMUL DREPTULUI MUNCII – organizat de Legal Magazin Events

Prezentari:

ManpowerGroup: Viitorul fortei de munca

RM Attorneys At Law: Avantajele disponibilizarilor colective pentru angajati si pentru angajatori

Dentons: Viata privata la locul de munca

AHK Romania: Invatamantul profesional – Cum sa iti asiguri personal calificat

GRAFIC World Economic Forum

12 februarie – are loc intrevederea dlui Cristian Parvan Presedinte, cu dl Liviu Muresan, Presedinte Executiv al EURISC Foundation ROMANIA. Tema principala a  intrevederii s-a axat asupra pregatirii dezbaterii privind rolul capitalului privat romanesc

14 februarie – intrevederea dlui Cristian Parvan, Presedinte, cu dl, dl. Pavel Susara, cercetator la Institutul de Istorie a Artei al Academiei Romane si  presedintele Asociatiei Expertilor si Evaluatorilor de Arta, precum si cu reprezentanti din  domeniile film, folclor , etc. , intrevederea a avut ca scop posibilitatea de colaborare in sprijinul dezvoltarii sectorului de arta

15 februarie – Publicare a brosurii CAPITALUL PRIVAT ROMANESC – Analiza intocmita de ZIARUL FINANCIAR, realizata cu sprijinul PATRONATULUI INVESTITORILOR AUTOHTONI

18 februarie – organizarea Conferinței „Competitivitate, inteligență și valoare adăugată prin servicii private – SERVICII ENERGETICE – BIOMASA, resursă  și bogație a României”, ediția a II-a 18 februarie 2016;  Hotel Hilton, Sala Regina Maria II  Citeste mai mult >

23 februarie – intrevederea dlui Cristian Parvan, Presedinte cu dl. Ilias Papageogiadis, Presedinte ARBIO si membru al Patronatului. In cadrul intrevederii s-a discutat despre actiunile celor doua institutii prescum si actiunile la nivelul Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, actiuni referitoare la completarea Legii Legea 220/2008 privind energia regenerabila.

24 februarie  – intrevederea dlui Cristian Parvan, Presedinte, cu dl. Doru Ciocan, Presedinte ANRSC. In cadrul intrevederii  s-a discutat despre posibilitatea colaborarii celor doua institutii  in ceea ce priveste  completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, precum si despre pozitia Patronatului Investitorilor Autohtoni la Legea Termiei si convenirea de actiuni comune in sustinerea completarii legislatiei si extinderea sistemelor de incalzire pe baza de biomasa.

24 februarie – intrevederea dlui Cristian Parvan, Presedinte, cu reprezentantii BURSA. Tema principala a intrevederii a fost posibilitatea de colaborare in organizarea de care BURSA a Conferintei “Rolul Capitalului Autohton in dezvoltarea economica a Romaniei”; discutiile au referitoare la program evenimentului, temele care ar trebui abordate si speakeri.

MARTIE

3 martie – intrevederea dlui Cristian Parvan, presedinte, cu reprezentantii Clusterelor din Industria Textila. Discutiile au fost despre colaborarea privind dezvoltarea R&D in domeniu.

8 martie – intrevederea dlui Cristian Parvan, presedinte, cu dl. Dr. Bogdan Tanase, Medic Primar Chirurgie Generală, Institutul Oncologic București si presedintele Aliantei Medicilor – subiectul intrevederii a fost posibilitatea de colaborare cu Patronatul, inclusiv organizarea Conferintei “Servicii private de sanatate”.

10 martie – prezentarea dlui Cristian Parvan, presedinte, a STUDIULUI CAPITALUL PRIVAT ROMANESC – analiza intocmita de ZIARUL FINANCIAR, realizata cu sprijinul PATRONATULUI INVESTITORILOR AUTOHTONI. Prezentarea a avut loc in cadrul Conferintei „Capitalul privat romanesc – o sansa pentru dezvoltarea economica a Romaniei”, eveniment organizat la Pitesti de Ziarul Financiar si Banca Transilvania. In cadrul conferintei s-a discutat despre  situatia si posibilitatile de dezvoltare ale capitalului privat romanesc din judetele Arges, Valcea si Dambovita.

11 martie – intrevederea dlui Cristian Parvan, presedinte, cu reprezentantii Ministerului  Educatiei. In cadrul intrevederii s-a discutat despre PROGRAMUL Conferintei SERVICII DE INOVARE-DEZVOLTARE, editia a II-a, eveniment ce va avea loc in data de 15 aprilie a.c., organizat de Patronat sub  patronajul Ministerului si ANCSI.

24 martie – intrevederea dlui Cristian Parvan, presedinte, cu reprezentantii companiei SCHENKER. Discutiile au fost axate asupra oportunitatii organizarii unei conferinte comune – program propus, speakeri, factori interesati de tema –  avand ca   tema “SERVICII CAI FERATE PRIVATE”, evenimentul a fost  propus a avea loc in luna mai a acestui an.

25 martie – intrevederea dlui Cristian Parvan, presedinte, cu dna Corina Lupu, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Tema intrevederii: demersurile referitoare la autorizarea instalatiei (inovare romanesca) pusa la punct de compania EcoSolution, membru PIAROM.

29 martie – intrevederea dlui Cristian Parvan, presedinte, cu reprezentantii UTI si NETCITY, membri a Patronatului. Intrevederea a avut ca scop discutii referitoare la pregatirea Conferintei “Servicii de inovare –Devoltare”, editia a II-a, eveniment programat a avea loc vineri, 15 aprilie a.c.

29 martie, 1 aprilie – intrevederi in vederea pregatirii conferintei de presa, propusa a avea loc luni, 4 aprilie, cu tema “IMM-urile si Competitivitatea (rezultate negative POS CCE), respectiv despre impiedicarea falimentului unor firme productive.

31 martie – participarea dlui Cristian Parvan, presedinte, la Conferinţă ZF, Braşov,   “Capitalul privat romanesc – o sansa pentru dezvoltarea economica a Romaniei” unde s-a  discutat situatia si posibilitatile de dezvoltare ale capitalului privat românesc din judetele Brasov, Prahova, Harghita si Covasna.

“Antreprenorii din Bra­şov, Prahova, Covas­na şi Harghita spun că este nevoie ca produ­cătorii români să fie susţinuţi de către stat şi trag un semnal de alarmă, susţinând că, odată ce costurile cu forţa de muncă vor creşte, o parte din multinaţionalele de pe plan local vor pleca”  http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/zf-antreprenorii-romaniei-sustineti-produsele-concepute-si-realizate-in-romania-ele-aduc-valoare-adaugata-in-economie-15181348

APRILIE

1 aprilie – intalnirea dlui Cristian Parvan, presedinte, cu dl. Adrian Bizgan, Director Executiv , Centrul Est-European pentru Cercetare Aplicativa Integrata si membru PSP – intalnirea a avut drept scop pregatirea Conferintei “Sevicii de inovare-dezvoltare”, editia a II-a, unde dl. Bizgan este si speaker in cadrul evenimentului.

1 aprilie – intalnirea dlui Cristian Parvan, presedinte, cu dna Catalina Marinas, administrator ECFINDEVELOP, membru al PSP in vederea pregatirii conferintei “Sevicii private de sanatate”, programata a avea loc in perioada urmatoare.

4 aprilie – conferinta de presa, cu participarea d-lui Cristian Parvan, presedinte PIAROM, pentru sustinerea IMM-urilor care au accesat fonduri POS-CCE 2007-2013 si carora in mod nejustificat li se cere acum returnarea finantarii din mlotive birocratice post-proiect, neimputabile acestora.

18 aprilieparticiparea dlui Cristian Parvan, presedinte, la evenimentul de prezentare a studiului „Munca atipica in Romania de la izbucnirea crizei. O perspectiva de ansamblu” (autor – Stefan Guga), organizat in incinta CONNECT Hub. ( Varianta electronica a raportului „Munca atipica in Romania de la izbucnirea crizei. O perspectiva de ansamblu”)

MAI

10 Mai – Legile privind achizițiile publice, adoptate. Cristian Pârvan: Corectitudinea ține de atitudine, nu de texte. Aparitie la Radio France International

IUNIE

6 iunie –  participarea dlui Cristian Parvan, Presedinte, la cea de-a III-a editie a Conferintei cu tema MEDIUL DE AFACERI SUB LUPA CONSILIULUI CONCURENTEI, unde a expus pozitia Patronatului, eveniment organizat de Legal Magazin. Agenda evenimentului o gasiti aici.

Sinteza:

Avertizorul de concurenta: dorinte/ realitati / rezultate
In trecut: de analizat concesiuni, exclusivitati
Legile Achizitiei de Servicii Sectoriale.

  • Cand vor fi Contracte Cadru pe 8 ani?
  • Cum se va aplica (norme) criteriul Pret / Beneficii?
  • Perioada de concesiune: optim intre recuperare investitie si reducerea de preturi, intrarea de noi investitori
  • Cand este concesiune, cand este achizitie de servicii sectoriale? Ce intelege un primar ce sa utilizeze, cand, cum , unde?
  • Cum se intra pe piete “inchise” gresit la privatizare?
  • Cum facem sa NU blocam “legal” intrarea noilor TEHNOLOGII?

Caz:  RCS&RDS pentru  livrare de energie electrica

Caz: TRANSGEX livrare de apa geotermala

  • Cum limitam “concesiunile” cu consecinte economice grave in domeniul exploatarii resurselor naturale (greseala majora legata de rezervele de petrol, dar si cupru, s.a.m.d.) Cum se dau licentele, conditii, perioade…?
  • In viitor: constructie / acces la sisteme de micro sisteme de incalzire pe baza de biomasa
  • Cum facem cu investitiile private de cablu?

Cazul NETCITY. Cum ajunge instanta sa OBLIGE!!!!! Consiliul Concurentei la ancheta?

  • Cum facem cu Planurile de Afaceri compromise de reglementari ulterioare?
  • Legea achizitiilor care prevede conditie posibila de a impune o cifra de afaceri de cateva ordine de marime fata de un contract care merge pana la 8 ani. Exemplu: achizitia ramelor de metrou din Spania eliminand Vagoane Arad
  • De ce capitalizarea CEC este ajutor de stat, cand in UE s-au dat ajutoare sectorului bancar  de ordinul sute/mii miliarde euro?

6 iunie – participarea dlui Cristian Parvan, Presedinte, la o dezbatere organizata de TVR  1. Domnul Presedinte  a prezentat  pozitia Patronatului  fata de problemele generate de tratarea sistemelor publice, ca simple firme comerciale (caz: Posta Romana); necesitatea de a asigura concurenta in zona economica sustenabila  si de a recunoaste implicatia publica in zonele neeconomice.

17 iunie – intrevederea dlui Cristian Parvan,  presedinte, cu dl.   Constantin Mitache, Director General Asociatia Municipiilor Din Romania. In scopul coordonarii actiunilor si sprijinirii reciproce a celor doua organizatii, dl. Cristian Parvan transmite cateva propuneri concrete ce pot fi de interes comun pentru Asociatia Municipiilor si Patronatul Investitorilor Autohtoni:

1)    operationalizarea (norme clare si eficiente) in scopul utilizarii Legii Achizitiei de Servicii Sectoriale

2)    similar, pentru utilizarea Legii Concesiunilor

3)    sustinerea sistemului educational pentru a pregati forta de munca competitiva;  asigurarea conditiilor de pregatire in sistem dual si sustinerea pregatirii tinerilor cu abilitati superioare

4)    diversificarea (bazata pe modificarea Legii Sanatatii 65/2006) gamei de servicii medicale si a stimularii activitatii personalului medical, prin aportul comunitatii locale

5)    adoptarea de noi reglementari care sa asigure progresiv, in mod stimulativ pentru activitatea administratiilor locale, independenta financiara si investitionala a administratiilor locale, incepand cu cele care au un potential economic consistent si terminand cu micile comunitati (chiar prin comasarea/ informatizarea totala a unor activitati intr-o perioada de 5-10ani)

6)    sustinerea unui proces de profesionalizare a administratiilor locale (alesi si functionari publici) pentru generarea de proiecte de noi servicii publice; fundamentarea cerintelor pentru PPP

7)    pregatirea specialistilor locali cu privire la principiile dezvoltarii durabile, in primul rand a problemelor de mediu si a energiei produse din surse regenerabile locale (surse de locuri de munca, valoare adaugata si. dezvoltare economica)

8)    sustinerea proiectelor de infrastructura locala  (in principal rutiera)  conectabila la infrastructura Nationala / Europeana

9)    identificarea de proiecte de investitii locale generatoare de servicii publice locale si identificarea posibilitatilor de creare a PPP

10) instituirea unor sisteme de monitorizare/ sustinere/ stimulare a punerii in practica a unor proiecte finantate din fondurile UE

22 iunie – are loc intrevederea dlui Cristian Parvan, presedinte, cu dl. Sorin Paslaru, redactor sef Ziarul Financiar. Intrevederea a avut ca scop principal discutii privind reactualizarea Studiului “Capitalul privat romanesc”, analiza intocmita de ZF, realizata cu sprijinul Patronatului.

28 iunie – participarea dlor Cristian Parvan, presedinte, Emeric Torkos si Iulian Cuculas, membri, la prima intalnire de lucru a grupului de initiativa pentru modificarea Legii 325 a serviciului public de alimentare cu energie termică.  Dl. Cristian Parvan a sustinut necesitatea  reglementarilor clare a procedurilor de acordare a concesiunii serviciului si a procedurilor  de achizitie a caldurii de catre autoritatile locale.

29 iunie  – are loc intrevederea dlui Cristian Parvan, presedinte, cu dl. Doru Ciocan, presedinte ANRSC.  Scopul  intrevederii a  fost  continuarea discutiilor referitoare la organizarea conferintei   “Biomasa – sursa de caldura la nivel local, sursa de sanatate ”, eveniment ce va avea loc sub patronajul ANRSC, in luna octombrie a acestui an.

IULIE

15 iulie – participarea dlui Cristian Parvan, in calitate de vorbitor, la masa rotunda “Meseriile – arc peste timp”, organizata in cadrul la ZILEI MONDIALE A TINERILOR MESERIASI.

PIAROM este unul dintre partenerii evenimentului organizat de WorldSkills Romania (WSRo). La eveniment a mai participat si dna Catalina Marina, membru al Patronatului.

AUGUST

16 august

Lansarea programului “Casa Verde & EcoHORNET”, de catre societatea ecoHORNET, care produce echipamente pe baza de biomasa peletizata, cu sprijinul Patronatului Investitorilor Autohtoni PIAROM. Compania, care s-a dotat de curand cu masini si utilaje noi, reducand costurile de productie, acorda subventii pentru echipamentele sale vandute in mod direct, diminuand costul pe produs.
Societatea a anuntat ca a decis sa acorde subventii începand cu data de 1 septembrie pentru urmatoarele categorii de utilizatori: persoane fizice cu cetatenie romana, asociatii de locatari constituite pe teritoriul Romaniei, societati comerciale cu capital privat romanesc, institutii publice, unitati administrativ-teritoriale, ferme agricole cu capital privat romanesc etc. (mai multe detalii AICI si AICI)

SEPTEMBRIE

8 septembrie – In data de 8 septembrie Patronatul Investitorilor Autohtoni a reunit sub cupola sa mai multi reprezentanti ai sistemului educational preuniversitar privat, in cadrul unei mese rotunde organizate impreuna cu Asociatia CONIL si care a cautat sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta invatamantul preuniversitar particular..

Evenimentul si-a propus sa aduca in prim plan o serie de aspecte care caracterizeaza sistemul de invatamant preuniversitar privat din Romania, necesar a fi intelese si constientizate pe deplin de catre autoritati, premisa a cresterii coerentei politicilor publice in domeniul educatiei si a atragerii capitalului privat in sistemul educational.

Astfel, organizatiile private care isi desfasoara activitatea in domeniu se confrunta cu probleme generate in principal de legislatie:

  1. Birocratizarea excesiva a procesului de acreditare, concomitent cu un nivel nejustificat de ridicat al costurilor aferente acestui proces. Mai multe unitati de invatamant privat au semnalat faptul ca procesul de acreditare poate dura si cativa ani pe fondul lipsei de reactie  a autoritatilor responsabile, afectand in mod direct competitivitatea unitatilor respective.
  2. Rigiditatea procedurilor de acreditare si insuficienta adaptare a acestora la cerintele unui sistem de invatamant modern (ex.: dificultati in includerea in programa a activitatilor optionale, cu toate ca aceste activitati reprezinta pentru unitatile private una din sursele principale de avantaj competitiv);
  3. Imposibilitatea elaborarii si implementarii unui plan de afaceri, in conditiile in care in permanenta apar cerinte legislative cu impact pe termen scurt. Un exemplu de actualitate este procedura de obtinere a autorizatiei ISU, care in numeroase cazuri prespune un efort investitional concentrat pe termen scurt, fara insa ca statul sa puna la dispozitie o sursa de finantare alternativa.
  4. Incompatibilitatile existente intre legislatia in domeniul educatiei si legislatia fiscala, mai ales in ceea ce priveste forma juridica de infiintare si inregistrarea contabila a cheltuielilor unitatilor de invatamant privat, ceea ce le face pe acestea vulnerabile in fata unor eventuale controale fiscale.
  5. Lipsa de expertiza din partea autoritatilor, care nu sunt capabile sa ofere raspunsuri clare si pertinente la problemele de interpretare a legislatiei si a reglementărilor ce guverneaza functionarea unitatilor de invatamant privat.

In urma acestei intalniri, Patronatul Investitorilor Autohtoni, doreste sa aduca la cunostinta opiniei publice, o realitate care ar trebui sa dea de gandit autoritatilor. Promovarea unei legislatii stufoase, greoaie si interpretabile, dar si incapacitatea autoritatilor de a asigura o concurenta loiala intre sistemul educational public si privat, afecteaza grav competitivitatea organizatiilor private care isi desfasoara activitatea in domeniu. Astfel se confirma inca o data realitatea tristă din invatamantul romanesc, aceea a unui sistem ineficient, nerelevant si inechitabil.

16 septembrie – Participare a d-lui Cristian Parvan, Presedinte, la Conferinta “Fondurile europene si Ajutoarele de Stat: oportunitati si perspective 2014-2020”, organizata de Finexpert, in parteneriat cu BusinessMark.

Tema sustinuta: AJUTOARELE DE STAT ajuta pe CINE?

29 septembrie – Participare a d-lui Cristian Parvan, Presedinte, la Forumul Dreptul Muncii, editia a III-a, organizata de Legal Magazin.

Tema sustinuta: Ce locuri de munca aparam? PRIORITATE: crearea de locuri de munca de calitate

Galerie Foto:

OCTOMBRIE

31 octombrie – intrevedere a dlui Cristian Parvan, presedinte, cu dnii   Dantes Nicolae Bratu, Inspector General de Stat si Eugen Tifin,  Sef Serviciu, Inspectia Muncii in vederea obtinerii unei   situatii centralizatorare actualizată privind numărul de angajați din România, pe coduri CAEN, COR, județe și intervale de salarizare, urmare a datelor furnizate de REVISAL

31 octombrie – intrevederea reprezentantilor PIAROM cu cei ai Inspectoratului Scolar – Jud Ilfov. Din partea PIAROM, au participat dl. Cristian Parvan, presedinte, dna Andreea Bunea, director executiv si dna Daniela Petre, reprezentant Scoala Primara Dreamleand Voluntari, membru PIAROM. Din partea Inspectoratului a participat dna Daniela Barbu, inspector scolar.

Intrevederea a avut ca scop solutionarea cu privire la  recuperarea integrala a sumelor  cuvenite pentru costul standard per elev/prescolar, pentru anul de studiu 2015-2016.Se va continua cu demersuri la Ministerul Educatiei, Primarie

31 octombrie – urmare  sesizarii (atasate) inaintate de Patronatul Investitorilor Autohtoni    Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale in legătură cu dezechilibrele create pe piata romaneasca a medicamentelor  are loc intrevederea dlui Cristian Parvan, presedinte, cu dl. Nicolae Fotin, presedinte ANMDM.

NOIEMBRIE

24 noiembrie – PIAROM a lansat, in cadrul unei conferinte de presa, doua studii esentiale pentru perspectiva dezvoltarii economico-sociale a Romaniei:

“STUDIU PRIVIND ANALIZA FORTEI DE MUNCA LA NIVELUL REGIUNILOR DE DEZVOLTARE ALE ROMANIEI, AFERENT ANULUI 2015”

“DESCOMPUNEREA SI RECOMPUNEREA STRUCTURILOR INDUSTRIALE DIN ROMANIA. DIRECTII DE STRATEGIE”

Cele doua studii au fost preluate de toata presa romaneasca – VEZI AICI

Galerie Foto:

 

VEZI UN VIDEO REPORTAJ AICI

30 noiembrie – pozitia PIAROM fata de proiectul de lege a salarizarii unitare. Nu se poate aplica (depasirea majora a anvelopei salariale bugetare) in lipsa reformelor structurale: contracte medici cu casele de sanatate, libertatea administratiilor locale de a plati mai bine aceste categorii etc.

DECEMBRIE

6  – 7 decembrie – pregatire Masa Rotunda  cu tema „Strategii pentru dezvoltarea IMM-urilor. Provocarile anului 2017”, eveniment organizat de Grupul de presa BURSA si PIAROM, la Hotel Hilton, sala George Enescu III, etaj 1, in data de 15 decembrie a.c.. Participarea se face pe baza de invitatie

6 decembrie – urmare lansarii, in luna noiembrie a.c., a Studiului privind analiza fortei de munca la nivelul regiunilor de dezvoltare ale romaniei, aferent anului 2015, studiu realizat de PIAROM, dl. Cristian Parvan, presedinte, participa la emisiunea economica realizata de RFI (difuzata la ora 19.15), unde a prezentat concluziile studiului privind situatia fortei de munca

7 decembrie – reprezentantul PIAROM a facut aceeasi prezentare si pentru postul de radio  Bucuresti FM, emisiune difuzata pe 12 decembrie.

“Romania sufera de o repartizare profund inegala a specialistilor de IT in teritoriu, doar putin peste jumatate din populatia activa a tarii lucreaza cu contract de munca, iar companiile active din Romania cauta in majoritatea cazurilor muncitori slab calificati sau chiar necalificati. Acestea sunt doar trei dintre concluziile Studiului privind analiza fortei de munca la nivelul regiunilor de dezvoltare ale Romaniei, publicat recent de Patrionatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM)”. http://bucurestifm.ro/2016/12/12/intalniri-capitale-cu-cristian-parvan/

12 decembrie – reprezentantul PIAROM a facut aceeasi prezentare si pentru postul Radio/ Tv online Radio Bucuresti.

“Romania sufera de o repartizare profund inegala a specialistilor de IT in teritoriu, doar putin peste jumatate din populatia activa a tarii lucreaza cu contract de munca, iar companiile active din Romania cauta in majoritatea cazurilor muncitori slab calificati, sau chiar necalificati. Sunt doar trei dintre concluziile Studiului privind analiza fortei de munca la nivelul regiunilor de dezvoltare ale Romaniei, publicat recent de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM)”. http://bucurestifm.ro/2016/12/12/intalniri-capitale-cu-cristian-parvan/

14 decembrie  – In urma demersului PIAROM, a avut loc o intalnire la Ministerul Educatiei Naționale și Cercetării Științifice, intre reprezentantii Patronatului – Cristian Parvan, Presedinte, Andreea Bunea, Director Executiv, Adela Hanafi, membru – si reprezentantii Ministerului – Alin Paunescu, Director General, si Nicoleta Neagu, Inspector General.

In cadrul discutiilor a fost abordata respectarea principiului  “banii urmeaza copilul”, PIAROM considerand ca se face o discriminare intre invatamantul de stat si cel privat, atata vreme cat unitatile private autorizate nu primesc aceasta finantare pana la acreditare, proces care se poate finaliza abia dupa incheierea unui ciclu de invatamant. Mai mult, chiar si in cazul unitatilor acreditate, acest proces se desfasoara anevoios si cu multe sincope.

Si in dreptul copiilor cu cerinte educationale speciale se face aceiasi nedreptate, deoarece HG 423/2016 nu prevede alocarea fondurilor pentru toti copiii, ci doar pentru cei prinsi in unitati acreditate.

Intalnirea s-a terminat cu posibilitatea incheierii unui protocol de colaborare intre PIAROM si Minister, pentru a gasi solutii la problemele stringente de care se lovesc antreprenorii din invatamantul privat romanesc.