IANUARIE
11 ianuarie – “DACĂ AM AVEA POLITICI COERENTE, FERME ŞI BINE ŢINTITE, 2023 ar putea duce România la un alt nivel de dezvoltare”
Anul care tocmai a început ar putea duce România la un alt nivel de dezvoltare, dacă am avea politici coerente, ferme şi bine ţintite, este de părere Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM). În opinia sa, pentru 2023 marea provocare rămâne utilizarea fondurilor europene, atât cele din exerciţiul financiar 2014- 2020(+3), cât şi cele din bugetul 2021-2027 şi din PNRR. Alte probleme ale acestui an sunt reprezentate de criza forţei de muncă şi de majorarea nivelului de salarizare, ne-a mai spus Cristian Pârvan, opinând, printre altele, că este clară lipsa de capacitate şi de competenţă de la nivelul administraţiei locale.
27 ianuarie – PROFIT.TV, ora 14.20 interviu acordat de dl Cristian Parvan, presedinte: PIAROM apreciaza ca realist comunicatul INS privind tendintele economice in urmatoarele 3 luni:
· stabilitate a afacerilor, precautie la cresterea numarului de angajati si anticiparea unor noi cresteri a preturilor.
· Importanta adoptarii unei strategii economice, valorificarea numeroaselor surse de bani: 2023 este anul T+ 3 , ultimul, in care se mai pot deconta proiecte finantate din Bugetul UE 2014-2020, PNRR (multe jaloane neindeplinite, multi bani deja in Romania dar neangajati prin proiecte. Al III-lea an pentru valorificarea alocarilor financiare conform Buget 2021-2027.
· Necesitatea actualizarii devizelor (preturi curente) licitatii/ contractari.
· Inlocuirea consumului ca motor de crestere economica prin productie si investitii
28 ianuarie. TVR 1: PIAROM: sustinem aprobarea deciziei guvernului de a aproba companiilor sa poata acorda salariatilor abonamente la sali de fitnes, optional
30 ianuarie – RADIO EUROPA LIBERA: situatia asigurarii fortei de munca, inclusiv modul de valorificare a celor 100000 permise de munca pentru a aduce forta de munca extra UE
FEBRUARIE
1 februarie – RFInternational – interviul dlui Cristian Parvan, presedinte: PIAROM apreciaza ca incceptabila revenirea activitatii curente, prin obligarea companiilor sa se prezinte fizic la ghiseele ITM. Situatia filialelor judetene, in cca 8 judete, prevede suspendarea posibilitatilor de transmitere online a datelor/ documentelor (procedura valabila in timpul pandemiei). Masura induce costuri materiale si de resurse umane, pentru conformarea fata de obligatiiile legale si este contrara politicii de digitalizare sustinuta de Ministerul digitalizarii.
“Presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni arată că că statul român este “Zero prietenos cu angajatorii, de exemplu una dintre problemele pe care le întâmpina mediul de afaceri este când dorește să aducă personal din strainătate și are parte de niște controale ale ITM-ului extrem de extinse și fără nici o logică, parcă oamenii de afaceri ar cere să aducă personal din afara UE dacă ar avea și alte soluții. Deci, pe lângă toate celelate dificultăți, cel care ar vrea să aducă forța de muncă din strainătate “se bucură ” și de controale excesive și de durată ale ITM-ului””
15 februarie – interviu acordat de dl. Presedinte Cristian Parvan, prin skype, refeitor la situatia fortei de munca / salarizare in Romania. Reiterat tema competivitatii la nivel de economie; scaderea activitatii industriale, lipsa politica economica/ reindustrializare.
17 februarie – TVR Info – participarea, dlui Presedinte Cristian Parvan, la dezbaterea privind politicile economice in UE; subliniaza necesitatea unei politici economice a Roamania si necesitatea cresterii numarului de proiecte la nivel UE.
17 februarie – TVR INFO, ora 15:00, moderator Gabriel Giurgiu – participarea, dlui Presedinte Cristian Parvan, la emisiunea UE a noastra, dezbatere privind programul UE de combatere a inflatiei similar IRA, program SUA. Participanti Daniel Daianu si Eurodeputat MariJean Marinescu. Pozitia PIAROM: Romania are nevoie de o politica industriala racordata la prioritatile UE, aparand / sustinand interesele economice ale Romaniei.
20 februarie – TVR Info – declaratie privind pozitia PIAROM fata de decizia Parlamentului UE, referitor la nivelul salariului minim: problema nu este daca antreprenorii vor ci daca vor putea suporta, in preturi, din profit sau cresterea productivitatii muncii un salt de inca 800-1500 lei/ luna pentru salariul minim si evident influenta asupra intregii structuri de salarizare. Domeniile industriale dependente de productivitatea utilajelor vor suporta mai usor, companiile folosind multa forta de munca necalificata / slab calificata, vor putea sa ajunga pana la stadiul de faliment.
23 februarie – JURNAL.RO “Cum a ajuns creșterea salariilor o veste proastă“
Lipsa de competențe este principala problemă în găsirea unui loc de muncă, spun reprezentanții Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), iar creșterea agresivă a salariilor în sectorul bugetar reduce și mai mult șansele companiilor de a recruta personal calificat. În tot acest timp, există o categorie tot mai mare de români care nici nu sunt prinși în sistemul de învățământ și nici nu sunt în căutarea unui loc de muncă. Pe de altă parte, odată cu aplicarea salariului minim european din 2024, măsură adoptată anul trecut de către Comisia Europeană, va crea o mare problemă angajatorilor români, care vor trebui să crească prețurile pentru a face față cheltuielilor în plus sau să-și reducă personalul.
MARTIE
3 martie – RF International (RFI). Pozitia PIAROM referitor la situatia pietei fortei de munca: somerii nu doresc sa ocupe locurile de munca existente, solicita salarii justificate de costul vietii, dar nu ofera competente. Procent mare de tineri, 15-24 de ani (cca 24%), care nu sunt angajati, nu sunt in scoala, nu urmeaza cursuri de pregatire.
Antreprenorii, obligati sa aduca forta de munca din tari din afara UE, desi implica intarzieri de 6-8 luni si costuri suplimentare.
Pentru sectorul constructii trebuie revizuite documentatiile si crearea posibilitatii de a se plati forta de munca pentru a se lucra 24/24 si 7/7
“Cristian Pârvan, președinte Patronatului Investitorilor Autohtoni din Romania – Piarom, spune că economia unei țări se construiește cu oameni bine plătiți iar cei care lucrează în construcții merită cu desăvârșire acești bani. “Degeaba ai mari proiecte in desfasurare daca nu ai cu cine sa le faci”, spune Cristian Pârvan, iar ideea că antreprenorii români aduc forță de muncă străină pentru că nu vor să angajeze români este falsă!”
27 martie – PROFIT TV – interviu, acordat de dl Cristian Parvan, Presedinte. Prezinta pozitia PIAROM despre rating-ul pozitiv pentru Romania conferit de agentia Fitch: firesc urmare a cresterii economice de 4.8% in 2022, dar ramane negativ deficitul comercial (lipsa oferta productie interna), stimulat de cresterile salariiale din administratie (decizie administrativa) si finantat din cresterea imprumuturilor.
30 martie – TVR.info: dl. Cristian Parvan Presedinte, prezinta pozitia PIAROM fata de datele comunicatul INS; cauze interne/ externe care vor determina cresterea preturilor in urmatoarele 3 luni
APRILIE
17 aprilie – PROFIT.TV – interviu, acordat de dl Cristian Parvan, Presedinte, in cadrul emisiunii de la ora 14.20 pe teme economice de actualitate.
27 aprilie – pozitia PIAROM fata de controale ANAF la IMM-uri: politica “constanta” a ANAF-ului de a-i “controla pe cei mici fara expertiza fiscala”
29 aprilie – ZF: Cătălin Dragostin, expert în energie PIAROM: Să înţelegem realismul şi realitatea folosirii hidrogenului în România pentru decarbonare
MAI
10 mai – PROFIT.RO – participarea dlui Cristian Parvan, Presedinte, la emisiunea PROFIT DEBATE avand ca subiect: dobanda BNR, deficitul comercial, fondurile europene, sursa de venituri la buget
25 mai – PROFIT.TV: interviu pe tema evolutiei pozitive a deficitului comercial , in scadere. Pozitie: scaderea consumului a dus la scaderea importurilor; influenta: inflatia din UE transferata in Romania
IUNIE
14 iunie – PROFIT.TV – ORA 13:20 – interviu, acordat de dl Cristian Parvan, Presedinte, in cadrul emisiunii Business Debate de la ora 13.20. Dl. Presedinte a prezentat pozitia PIAROM fata de programul de guvernare: ambitios, de dorit sa se inceapa un minim de proiecte pentru refacerea capacitatii de productie in Romania ( ex.: ingrasaminte, bitum, otel beton s.a.m.d.)
14 iunie – JURNALUL.RO – interviu, acordat de dl Cristian Parvan, Presedinte, in ceea ce priveste solutiile de crestere a competitivitatii in Romania: sunt necesare dezvoltarea unor strategii economice si proiecte fezabile
IULIE
22 iulie – EURONEWS TV – interviu, acordat de dl Cristian Parvan, Presedinte. Tema principala a interviului: tema sporurilor, limitate la 30% pentru sectorul bugetar.
31 iulie – CANAL 33 TV – interviu, acordat de dl Cristian Parvan, Presedinte despre impactul masurilor guvernamentale pentru reducerea deficitului bugetar.
AUGUST
2 august – RFI – Cristian Pârvan (PIAROM): Măsurile fiscale sunt disprețuitoare față de mediul de afaceri – Măsurile fiscale pregătite de Guvern sunt disprețuitoare față de mediul de business, spune la RFI președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), Cristian Pârvan. El afirmă de asemenea că ”reducerea posturilor neocupate la stat este tehnica de dinainte de 1989, o măsură stupidă, pe care o credităm azi cu valențe deosebite”.
4 august – ZOOM – inregistrat pentru Euronews, reporter Balasoiu: INTERVIU acordat de dl Cristian Parvan, Presedinte referitor la ajutorul fiscal criticat de marile companii si patronatele lor, incercarea de a inlocui impozit pe cifra de afaceri greu de administrat/ controlat de ANAF.
SEPTEMBRIE
13 septembrie – TVR Info, ora 16:20 – participarea dlui Cristian Parvan, Presedinte, la emisiunea Banii in miscare. Pozitia Piarom: masuri luate in afara unei strategii economice si a unei politici industriale
15 septembrie – REVISTA PATRONATULUI ROMAN – dl Cristian Parvan, Presedinte, a prezentat preocuparile, actiunile si realizarile/nerealizarile intreprinse in functie de necesitatile membrilor. Opinia patronatelor trebuie discutata in mod constructiv, intr-un dialog social real si nu formal.
18 septembrie – PROFIT DEBATE, ora 14:20 – participarea, dlui Cristian Parvan, Presedinte, prin Skype, la emisiune. Tema dezbaterii: sustinerea subventiilor de stat (similar cu politica unor tari UE – Germania si Franta acorda subventii de peste 50% din cele peste 700 mld euro/an la nivelul UE), nu la cerere, ci in baza unei strategii de refacere a capacitatii de productie din RO.
19 septembrie – RFI – Cristian Pârvan (PIAROM), despre măsurile fiscale: 110 pagini de studiat cu creionul în mână.
Măsurile fiscale publicate marți dimineață de Guvern înseamnă peste o sută de pagini care trebuie studiate de mediul de afaceri, ca să vadă unde se încadrează. Iată ce declară la RFI președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), Cristian Pârvan, care critică multe dintre prevederile legii pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament.
24 septembrie – Lexicon de afaceri: PIAROM https://www.youtube.com/watch?v=FsvKQdCqR6w
27 septembrie – TVR.ro – Interviu prin Zoom, ora 10.00, acordat de dl Cristian Parvan, presedinte. Dl. Parvan a prezentat pozitia PIAROM fata de modificarile Codului Fiscal propuse de Guvern, respectiv despre masurile adunate fara o linie de gandire economica: lipsa unei strategii de dezvoltare economica, in conditiile in care ponderea industriei prelucratoare in PIB scade continuu (in 7 luni din 2023, fata de 2022, scaderea a fost de cca 5%), reducerile de cheltuieli bugetare sunt doar o poveste, nimic concret.
OCTOMBRIE
23 octombrie – RFI – interviu acordat de dl Cristian Parvan, Presedinte, pe tema raportului Bancii Mondiale: Banca Mondială arată că România a pierdut în ultimii 10-15 ani aproximativ 20% din forța de muncă din cauza migrației, iar acest fapt a dus la cereri salariale distorsionate, decalaje de competiție și deficite în roluri importante. Cauza exodului are la bază fiscalizarea excesivă a muncii, dar și politicile economice foarte slabe și nestimulative pentru a crea locuri de muncă atractive, spune la RFI Cristian Pârvan, Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni.
24 octombrie – PROFIT TV, ora 14.20 – interviu telefonic, de dl Cristian Parvan, presedinte, pe tema economiei: lipsa de politici economice, scaderea industriei cu 5% ca si contributie la PIB, reducerea ritmului de creștere a PIB din cauza scăderiii consumului (o limitare a veniturilor din cauza inflației)
NOIEMBRIE
9 noiembrie – B1 TV – interviu acordat de dl Cristian Parvan, presedinte, avand ca tema principala pozitia PIAROM privind ingrijorarile mediului de afaceri (studiu CONFIDEX) respectiv instabilitatea reglementarilor fiscale si lipsa unei politici economice; afectarea preponderent a firmelor mici, nimic despre masuri privind reducerea evaziunii fiscale din vami (Constanta)
14 noiembrie – TVR INFO – interviu, prin Skype, acordat de dl. Cristian Parvan, presedinte, avand ca tema evolutia PIB si continuarea scaderii productiei industriale cu 5.3% la 9 luni 2023/2022. POZITIA PIAROM: influenta stagnarii economice a partenerilor din UE (Germania), preturile nejustificat de mari ale energiei electrice si gazelor naturale. Solutie: o politica economica si industriala asumata de toti decidentii politici si stimularea vectorilor industriali eficienti – ex.: industria de medicamente, Iasi, Cantacuzino (“dispărut“, desi a fost preluat de MApN)
15 noiembrie – PROFIT TV, ora 13:20 – interviu prin Skype, acordat de dl. Cristian Parvan, presedinte. Tema dezbatuta: scaderea productiei industriale la 9 luni cu 5,3% Pozitia Piarom: situatia este generata de lipsa unei strategii economice, in care politica industriala sa fie concretizata prin plan de actiune. Ex.: situatia productiei de medicamente (nimic nou despre reluarea productiei de vaccinuri la IC Cantacuzino), ignorarea utilizarii legii offsetului (legea zace in Parlament), industria alimentara s.a.m.d.
21 noiembrie – RFI – Cristian Pârvan: Ce vrem să stimulăm, minimul de competențe, oamenii cu salariul minim? O greșeală!
Cristian Pârvan declară că ”o primă măsură de reducere a fiscalității muncii nu trebuie să înceapă de la salariul minim, pentru că astea sunt declarații politicianiste. Ce-i aia salariu minim? Salariul minim însemnează minim de competențe. Ce vrem să stimulăm, minimul de competențe, oamenii cu salariul minim? E o greșeală. În schimb, trebuie să stimulăm și să căutăm noi metode de a aplica o fiscalitate prietenoasă cu cei care muncesc”.