Cheltuielile prevăzute în proiectul de buget pe 2019 a fi alocate salariilor personalului din sectorul bugetar se ridică la nu mai puțin de 106 miliarde lei, adică aproximativ 10% din produsul intern brut estimat pentru anul în curs, care se prevede că va depăși 1.000 de miliarde lei.
Nivelul cheltuielilor publice cu salariile, raportat la PIB, a ajuns la o cotă fără precedent în ultimii ani,fiind comparabil doar cu anul 2009, când ajungea la 9,5% din PIB.
Or, se știe ce urmat lui 2009, criza economică și tăierile de salarii în sectorul bugetar, operate de guvernul Boc, precum și alte măsuri de austeritate ce au vizat practic toate categoriile sociale.
Iar prin proiectul de buget pe 2019 am revenit, practic, la momentul declanșării crizei.
Alocarea unui procent atât de mare din buget cheltuielilor cu salariile personalului din sectorul public expune actul guvernării la pericolele ce pot apărea, în urma incertitudinilor de pe piețele interne, dar mai ales externe.
În plus, reprezentanții patronatelor se plâng de faptul că nivelul salariilor din instituțiile publice face ca piața forței de muncă să fie deja un risc intern pentru mediul de business autohton.
”Antreprenorii români se confruntă cu concurența neloială pe care le-o face Statul, prin nivelul salariilor din administrația publică”, a declarat, în exclusivitate pentru PSNews, Cristian Pârvan, președinte al Patronatului Investitorilor Autohtoni -PIAROM.
”De ce s-ar angaja cineva să lucreze într-o întreprindere privată, când poate primi un salariu de 3.000 de lei, ca șofer într-o instituție publică?”, mai spune reprezentantul patronatelor.
De menționat că proiecția bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o țintă de creștere economică de 5,5%, o rată a inflației de 2,8% și un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru 2019 sunt estimate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB.
Iar cheltuielile bugetului general consolidat pentru anul 2019 sunt estimate la 367,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 35,9% din PIB.
Sursa: psnews.ro