Domnului Vlad VASILE VOICULESCU
Ministru
MINISTERUL SANATATII
Domnului Dr. NICOLAE FOTIN
Presedinte
AGENTIA NATIONALA A MEDICAMENTULUI SI DISPOZITIVELOR MEDICALE
Domnului CT. BOGDAN – MARIUS CHIRITOIU
Presedinte
CONSILIUL CONCURENTEI
Stimate Domnule Ministru,
Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), in legatura cu dezechilibrele create pe piata romaneasca a medicamentelor, formuleaza prezenta:
S E S I Z A R E
Va supunem analizei toate aspectele pe care le consideram ca fiind generatoare de dezechilibre, care afecteaza distribuitorii, farmaciile si, nu in ultimul rand, pacientii, asa cum vom arata in cele ce urmeaza, astfel:
Ca urmare a revizuirii preturilor la medicamente de catre Ministerul Sanatatii, in sensul scaderii acestora, preturile la medicamentele practicate in Romania au devenit si mai atractive pentru operatorii farmaceutici din celelalte tari europene.
Stabilirea cantatilor livrate de producatori in Romania tine cont de consumul anterior de pe piata interna, scazand astfel cantitatile disponibile pacientilor romani.
Avand in vedere ca exportul este perfect legal potrivit legislatiei comunitare si romane, iar scumpirea medicamentelor in scopul descurajarii exportului este o masura nepopulara pe care nu si-o asuma nici un Guvern, situatia trebuie rezolvata cu posibilitatile si parghiile legale oferite de cadrul legislativ din Romania in acest domeniu, dupa cum vom arata in cele ce urmeaza.
In prezent, stabilirea plafoanelor, a cotelor care se repartizeaza de producatori/furnizori catre distribuitorii din Romania au la baza un algoritm care nu reflecta realitatea pietei, pe care in acest mod o distorsioneaza, creand in acelasi timp conditii concurentiale diferite.
Algoritmul avut in vedere de producatori are la baza cifra de afaceri a distribuitorilor, ceea ce apreciem ca este total incorect, deoarece cifra de afaceri este realizata de catre unii distribuitori in procent foarte mare din exporturi. Cei care exporta mult obtin cantitati mari de produse conform acestui algoritm, in timp ce distribuitorii orientati catre piata interna primesc cantitati insuficiente. De altfel, Ministerul Sanatatii a avut numeroase tentative de a interzice exportul pentru perioade limitate de timp, tocmai din motivul ca piata interna era descoperita.
Cata vreme exporturile sunt, asa cum am aratat , in concordanta cu legislatia, iar dezinteresul pentru export prin majorarea preturilor ar fi o masura de politica economica nepopulara, apreciem ca singura masura care se poate lua in cadrul legislativ dat este stabilirea cotelor de catre producatori/furnizori pe cifra de afaceri a fiecaruia, din care este scazuta cifra realizata din export.
Aceasta cerinta a noastra trebuie si poate fi rezolvata urgent deoarece ANDMR primeste raportari lunare cu privire la exportul de medicamente pentru fiecare exportator si este o operatie simpla a stabili cat din cifra de afaceri este realizata din export.
Rezolvarea acestei probleme ar duce la satisfacerea pietei interne, deoarece cei care nu fac export ar primi cantitati suficiente de medicamente pentru piata interna.
De asemenea, prin alocarea cantitatilor de medicamente de catre furnizori/producatori catre distribuitori/farmacii, proportional cu volumul pe care acestia il distribuie in piata interna, s-ar elimina inechitatile concurentiale existente in prezent derivand din acordarea de volume diferite, in conditiile in care parte din acestea sunt destinate altei pieti.
Toate cantitatile de medicamente importate trebuie sa satisfaca in primul rand piata interna. Consideram ca ratiunea reducerii pretului la medicamente nu a avut ca scop cresterea exportului acestora, ci in primul rand accesul pacientului roman la aceste medicamente.
Daca acestea s-au ieftinit, dar pacientul nu le gaseste sau uneori le gaseste prea tarziu, care este finalitatea acestui demers?
Ceea ce ne intereseaza, din punct de vedere concurential, este faptul ca, la prestatii egale, sa primim conditii (volume) egale. Pana in prezent, Consiliul Concurentei a apreciat ca algoritmul stabilit de producatori, respectiv cifra de afaceri, este unul corect si ca nu sunt distorsionari la acest capitol.
Consiliul Concurentei a avut in vedere numai faptul ca cifra de afaceri este un element comun tuturor competitorilor, insa a scapat din vedere faptul ca structura cifrei de afaceri este diferita de la un competitor la altul, iar ceea ce ar trebui sa intereseze si sa creeze conditii cu adevarat echitabile este ponderea distributiei interne la cifra de afaceri.
Ministerul Sanatatii se ocupa de necesarul pietei romanesti de medicamente, iar Consiliul Concurentei supravegheaza climatul concurential din aceeasi piata.
Pentru aceste motive, apreciem ca procentele stabilite de producatori trebuie revizuite si asezate pe criterii obiective, si anume volumul distribuit pe piata interna, creand totodata conditii egale pentru toti competitorii din aceasta piata, carora le va repartiza o cota proportionala cu volumul de desfacere, fara a se avea in vedere cifra de afaceri totala care, asa cum am aratat, pentru unii distribuitori contine un procent semnificativ rezultat din exporturi.
Toate aceste date sunt publice, inclusiv in topul exportatorilor din Romania, fara ca sa mai vorbim de raportarile care se fac la ANDMR pe fiecare medicament si destinatia acestuia.
Daca nu mai asteptam reglementari legale care sa rezolve definitiv aceasta problema majora, speram macar ca, in cadrul legislativ dat, cu parghiile pe care le aveti la indemana, asa cum le-am aratat, sa rezolvati aceasta problema acuta a pietei medicamentelor din Romania, fara ca aceasta sa mai fie subiect de nemultumire pentru toti participantii la aceasta, incepand cu pacientul.
In speranta rezolvarii imediate a acestei disfunctii, va asiguram de intreaga noastra colaborare si sprijin.
Cu stima,
Cristian Parvan
Presedinte Patronatul Investitorilor Autohtoni