Legaturi primejdioase: munca atipica+salarii minime+flexibilizare unilaterala

w697-h502-mwidth-opix-i189-legaturi-primejdioase-munca-atipica-salarii-minime-flexibilizare-unilateralaMunca atipica în Romania a luat amploare dupa izbucnirea crizei iar azi tinde sa devina ceva normal. Stiti ce fel de drepturi aveti atunci cand alegeti aceasta forma de angajare? Va afecteaza munca atipica relatiile de munca, mai simtiti siguranta locului de munca, beneficiati de un program de lucru standard, un venit regulat?

Dar chiar asa, stiti care sunt sistemele de protectie sociala care vi se cuvin în urma contractelor de munca atipica semnate – pensia, tratamentul medical în caz de boala sau ajutorul de somaj? Nu exista dezbateri pe tema aceasta nici în spatiul public si nici în cel academic. Bizar, nu? Asociatia CONNECT cu ajutorul sociologului si antropologului Stefan Guga care a studiat fenomenul muncii atipice au întocmit în premiera un raport pe aceasta tema – MUNCA ATIPICA IN ROMANIA DE LA IZBUCNIREA CRIZEI – O perspectiva de ansamblu.

Una dintre concluziile raportului: economiile de piata dependente din Europa Centrala si de Est, printre care se numara si Romania, sunt caracterizate de importanta vitala a companiilor multinationale straine, care controleaza sectoare cheie de activitate (inclusiv cel financiar) si care au astfel o influenta semnificativa, directa sau indirecta, asupra guvernarii, punand presiune pentru mentinerea avantajului competitiv al costurilor scazute, mai ales în ce priveste forta de munca. Integrarea în lanturile de productie transnationale cu rolul de „platforme de montaj” pentru companiile multinationale reprezinta o caracteristica structurala a acestor economii de piata dependente, cu implicatii majore pentru peisajul economic, politic si social al acestor tari.

Rapoartele Eurostat, FMI si Comisiei Europene au aratat ca Romania nu se mai numara doar printre cele mai sarace tari din Europa (fiind chiar pe primele locuri) ci ca a crescut si inegalitatea sociala. Si în aceste conditii, în urma cu doar o luna, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea a anuntat solutia pentru atragerea investitorilor: “Ce îi atrage pe investitori în tara noastra, altceva decat salariile mici. Atata timp cat statul nu le ofera infrastructura, stabilitate, cercetare-dezvoltare, cel mai important avantaj este forta de munca. Da, forta de munca din Romania este mai prost platita decat în tarile din jur” Si asta chiar daca seful Reprezentantei Comisiei Europene în Romania, Angela Filote a declarat în urma prezentarii Raportului ca modelul de crestere economica din Romania nu a lucrat si nu lucreaza în interesul cetateanului, competitivitatea economica este obtinuta prin salarii mici, NU prin calitate, iar încadrarea deficitului bugetar în tinta stabilita s-a realizat prin sacrificarea investitiilor. Cu toate astea, se pare ca angajatii romani sunt în continuare înr-o situatie vulnerabila si nimanui nu pare sa-i pese în mod special. (noi am mai scris despre asta si aici)

Raportul pe tema muncii atipice din Romania – realizat de sociologul Stefan Guga – îsi propune sa dezvaluie premisele, tendintele si dezvoltarea unui fenomen care ne afecteaza din ce în ce mai mult. Veti afla printre altele ca flexibilizarea relatiilor de munca dupa modelul european atat de asteptata de catre angajatori si angajati au dus în Romania si la o reducere a securitatii si sigurantei locurilor de munca ale celor din urma.

Afla mai multe AICI!

17.04.2016