Aceasta este o poveste despre etica si economie, invingatori si invinsi si harababura filosofica de la ambele capete ale spectrului politic american, despre doua dintre problemele fierbinti abordate si in campania prezidentiala americana de anul acesta: salariul minim si comertul liber.
Incepeti cu un fapt nepopular, dar de netagaduit: cresterea salariului minim la 15 $ pe ora, produsa deja in unele state, va naste invingatori si invinsi. Castigatorii vor fi angajatii care sunt platiti mai mult, desigur. Perdantii vor fi lucratorii slab calificati, care nu vor mai fi platiti deloc, pentru ca angajatorii nu isi vor mai putea permite sa-i pastreze.
Ar trebui sa va pese ca o masura menita sa faca oamenilor mai bine le va face, de fapt, mai rau? E o intrebare profunda, pe care si-au pus-o marii clasici John Stuart Mill, Vilfredo Pareto si John Rawls. Inainte de a raspunde, totusi, va rugam sa luati in considerare cazul comertului liber, care implica o enigma similara. La fel ca si cresterea salariilor, reducerea barierelor importurilor straine ieftine face ca o multime de americani sa o duca mai bine – prin reducerea costului la haine pentru copii, jucarii, televizoare etc.), in timp ce, fara indoiala, loveste in altii – prin inchiderea fabricilor.
Similare precum cele doua cazuri sunt si reactiile politice fata de acestea. Liberali ca Bernie Sanders sunt puternic in favoarea cresterii salariului minim, dar impotriva comertului liber. Opiniile conservatorilor sunt la fel de contradictorii cu privire la aceste doua aspecte, numai ca in directia opusa. Ei se tem ca multi americani isi pierd locurile de munca din cauza unui salariu minim mai mare, dar sunt mai putin preocupati de oamenii care-si pierd locurile de munca din cauza reducerii barierelor comerciale.
Acestea nu par a fi decat cazuri de ipocrizie. In schimb, ele reflecta pur si simplu tendinta umana de a fii impresionat de dovezile care confirma credintele noastre. “Noi vedem ce vrem sa vedem,” spune economistul si autorul Tim Harford.
Sustinatorii unui salariu minim de 15 dolari pe ora spun ca cercetarea economica facuta deja pana acum a demonstrat ca se vor pierde putine sau chiar deloc locuri de munca.
Dar totul depinde de cat de mult creste acesta. La 10,10 dolari pe ora, efectul ar fi mic, potrivit unor studii. Dar altceva este in cazul unei cresteri de 15 dolari pe ora. “Nu avem nici o experienta cu o crestere minima nationala de aceasta marime si sunt ingrijorat cu privire la ceea ce ar insemna un salariu minim de 15 dolari pe ora asupra ocuparii fortei de munca”, spunea, inca de anul trecut, fostul comisar Katherine Abraham, de la Biroul de Statistica a Muncii.
In privinta liberalizarii comertului, liberalii insista asupra povestilor cu muncitorii care-si pierd locurile de munca din fabrici. Conservatorii contraataca spunand ca, de fapt, castigurile din comert sunt atat de mari incat o parte a beneficiului social ii poate compensa pe cei care au pierdut. Acest lucru este adevarat in manuale, dar nu atat de mult in viata reala.
Sursa si articolul complet: bloomberg.com