Capitalului autohton ar trebui sa i se acorde o mult mai mare atentie din partea autoritatilor si sa i se recunoasca meritele, pentru ca reprezinta principala sursa a cresterii economiei romanesti, a declarat Anca Vlad, presedintele „Fildas-Catena Group” si prim-vicepresedinte al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR), in cadrul celei de-a doua editii a conferintei Strategia de dezvoltare a României – „Capitalul autohton – sursa de crestere economica”, organizata de ziarul „Bursa”.
Astfel, 77% din profiturile nete declarate la nivelul economiei nationale sunt obtinute de companiile romanesti si numai 23% de societatile cu capital strain, a aratat Anca Vlad, care a tinut sa remarce ca exista un atasament vizibil al antreprenorilor romani fata de economia nationala. „Practic, aproape 100% din capitalul romanesc este investit in Romania. Prin comparatie, circa 1% din investitiile straine directe, de peste 345 de miliarde de euro in 2014, ale tarilor din UE, a fost directionat catre Romania. Nu putem considera ca exista un mare apetit pentru investitii straine in Romania, nu convingem pana nu rezolvam problema infrastructurii, pana nu avem un cadru economic mai permisiv, mai dinamic”.
Tocmai in acest context, ar trebui acordata atentie investitorilor romani, „care mizeaza pe Romania si continua sa aiba incredere in tara noastra”, a subliniat sursa citata.
VEZI AICI VIDEO DE LA EVENIMENT
De asemenea, oficialul CNPR a tinut sa precizeze ca, in total, contributia capitalului romanesc la valoarea aaugata bruta este de trei ori mai mare fata de cea a capitalului strain si ca principalul angajator din Romania este tot capitalul autohton: „In companiile romanesti lucreaza de doua ori mai multi angajati decat in cele cu capital strain: 2,4 milioane, fata de aproape 1,2 mlioane”.
Anca Vlad a adaugat ca doar capitalul romanesc este si sursa de dezvoltare regionala unitara, investitiile straine directe fiind orientate preponderent catre regiunile Bucuresti – Ilfov (circa 60%) si Ardeal – 30%, iar pentru celelalte regiuni de dezvoltare doar 10%, ceea ce nu face decat sa accentueze disparitatile regionale.
De asemenea, companiile romanesti ar trebui sa se bucure de o mai mare sustinerea din partea autoritatilor, fiind mult mai vulnerabile comparativ cu firmele straine. “In perioada crizei, companiile romanesti au pierdut 700.000 de locuri de munca, iar cele cu capital strain – numai 20.000, intrucat au fost sustinute de societatile-mama”, a precizat sursa citata. In plus, in ultimii ani, dintre cele mai mari zece ajutoare acordate de stat, noua au fost alocate companiilor cu capital strain si numai unul a ajuns la o societate cu capital autohton.
Reprezentantul CNPR a propus si o serie de masuri pentru sustinerea companiilor romanesti, printre care corelarea domeniilor prioritare din strategia nationala de competitivitate cu sectoarele care absorb cel mai mare numar de angajati si sustinerea reala a exportatorilor, prin incurajarea accesului companiilor cu performante in export la ajutoare de stat si fonduri europene.
Vezi aici prezentarea integrala a d-nei Anca Vlad: Argument pentru sustinerea capitalului autohton cu REFERINTE BIBLIOGRAFICE