Doar 0,34% din energia electrica produsa in Romania provine din biomasa, a spus ieri Iulian Iancu,presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatiilor, la o dezbatere despre generarea de energie prin biomasa organizata de Patronatul Investitorilor Autohtoni.
Strategia energetica a Uniunii Europenepentru 2020 prevede ca aproape 50% din energia regenerabila produsa de catre statele membre UE sa provina din biomasa. Energia din biomasa este produsa in special prin arderea resturilor agricole si forestiere, a deseurilor zootehnice si a deseurilor biodegradabile municipale si industriale. „Sectorul productiei de energie din biomasa este insuficient sprijinit de stat in acest moment. Avem inteligenta tehnologica romaneasca in acest sector, dar nu o folosim“, a spus Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni.
Iulian Iancu a argumentat in favoarea acestui tip de energie si cheama mediul de afaceri la discutii pentru propuneri la legi precum legea energiei electrice, legea energiei termice si legea energiei regenerabile.
Deputatul este nemultumit de faptul ca doar 0,34% din energia electrica provine din biomasa in ciuda faptul ca 46% din energia termica in Romania provine din biomasa.
„29,6% din populatie nu isi pot plati facturile la incalzire pe timpul iernii, 30% din populatie se afla in risc de privare severa materiala, iar 42% sunt vulnerabili la scumpiri ale preturilor la energie“, a declarat Iancu. Deputatul propune o schimbare a filosofiei prin introducerea unei „redevente verzi“ , suportata de catre marii poluatori care emit CO2, care vor contribui la cei care investesc in absorbirea emisiilor. „Pe de o parte consumatorul roman nu va mai suporta aceste costuri“ , a adaugat presedintele comisiei de resort.
Iulian Iancu considera ca suntem „la scadenta privind angajamentele luate fata de Uniunea Europeana“ si ca este necesar un plan de actiune avand in vedere ca din energie consumata in Romania, 45% reprezinta consumul cladirilor, iar 50% reprezinta ineficienta energetica. 64% din ineficienta energetica se gaseste in educatie, sanatate si administratie, a incheiat Iulian Iancu.
Intre timp, unii antreprenori romani au venit deja cu solutii proprii pentru generarea de energie prin biomasa.
Iuliean Hornet, proprietarul companiei producatoare de echipamente de generare a energiei termice cu peleti si agro-peleti EcoHornet, a declarat in cadrul conferintei ca energia produsa prin arderea peletilor este una ieftina si are o eficienta de 94-97%, mai mare decat celelalte tipuri de energie.
Tehnologia produsa de compania EcoHornet si invetata de Hornet a fost deja adoptata de societati din mediul privat dar si de catre unele administratii locale.
Un alt antreprenor, Bemko Sandor, proprietarul producatorului si distribuitorului de salcie energetica KWG, considera ca guvernul ar trebui sa adopte Legea plantatiilor energetice, necesara pentru a oferi un cadru legal bine definit producatorilor.
Sursa: zf.ro