Barometrul Bancar ARB & EY 2015: Bancherii anticipeaza intensificarea activitatii de creditare

euroBancherii anticipeaza intensificarea activitatii de creditare (77%) si imbunatatirea performantei financiare a principalelor linii de servicii, in speta Retail (80%) si in Corporate banking (62%), conform estimarilor pentru anul acesta cuprinse in Barometrul Bancar ARB & EY 2015.

EY Romania a realizat, in baza unui parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB), cea de a doua editie a indicelui industriei bancare denumit Barometrul Bancar ARB & EY prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale ARB. La editia din acest an a sondajului au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de aproximativ 90%.

Barometrul Bancar ARB & EY este un instrument valoros de benchmarking care reflecta modul in care conducatorii din sistemul bancar anticipeaza evolutia pe urmatoarele 12 luni a mediului economic, mediului legislativ si de reglementare, a tendintelor si asteptarilor clientilor, respectiv implicatiile acestor evolutii asupra institutiilor pe care le conduc.

Aproximativ 77% din banci anticipeaza intensificarea activitatii de creditare si, desi acesta este ceva mai putin decat in 2014 (80%), procentul celor care se asteapta la o crestere semnificativa a creditarii s-a dublat fata de anul 2014. Asteptarile sunt mai optimiste decat in restul tarilor europene acoperite de studiu unde doar 51% au astfel de asteptari.

Cadrul legislativ al insolventei si aplicarea lui este in continuare principalul aspect care descurajeaza creditarea pentru 95% din banci, cu 10 puncte procentuale mai mult ca in 2014.

Bancile preconizeaza relaxarea partiala a politicilor de creditare in sectoare precum Industria, Agricultura, Sanatate si pe segmentul IMM-urilor, dar exista in continuare aspecte care descurajeaza sau cresc costul creditarii in conditiile in care creditarea este la cel mai scazut nivel din regiune relativ la PIB. Modificarile aduse cadrului legislativ al insolventei nu sunt suficiente in lipsa unei schimbari semnificative in ceea ce priveste aplicarea lui. Problemele intampinate de banci in aceasta privinta reprezinta principalul aspect care descurajeaza creditarea companiilor.

Segmentul IMM-urilor si Sanatatea, Industria si IT-ul au fost mentionate si de studiul european ca fiind sectoarele/segmentele in care politicile de creditare mai degraba se vor relaxa.

Citeste intreaga analiza pe arb.ro

04.02.2016