Monthly Archives: februarie 2022

Evenimentele BusinessMark din 2022

Acestea sunt primele evenimente BusinessMark de anul acesta:

  • Tax Update 20222 martie – detalii tematica, primii speakeri si inscriere AICIeveniment online (MyConnector)
  • Tomorrow@Work15, 16 martie – detalii tematica, primii speakeri si inscriere AICIeveniment hibrid – Bucuresti (Hotel Radisson Blu) & online
  • Real Estate & Construction Forum4 martie – detalii tematica, primii speakeri si inscriere AICI  – eveniment hibrid – Bucuresti (Hotel Radisson Blu) & online
  • Viteza si precizie prin automatizarea proceselor de business in plina crestere a sectorului de e-commerce22 martie – eveniment DocProcess, organizat cu sustinerea BusinessMark – detalii tematica, speakeri si inscriere (participare gratuita) AICIeveniment online

Inregistrarea la evenimente se face online, pe pagina fiecarei conferinte.

De asemenea, calendarul evenimentelor noastre din 2022 este disponibil online AICI si cuprinde aproximativ 50 de evenimente B2B ce vor avea loc in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi, Sibiu si Oradea.

Avand in vedere diversitatea domeniilor abordate, am gandit si abonamente anuale pentru companii ce includ participari la evenimentele noastre (atat fizic, cat si online) – mai multe detalii AICI.

Primul eveniment, Tax Update 2022, va avea loc exclusiv online, urmand ca celelalte proiecte din 2022 sa fie organizate in format hibrid, atat onsite, cat si online (pe platforma MyConnector). Experienta “in person” va fi completata de cea virtuala, participantii avand facilitati de networking, chat si zona expozitionala.

Va stam la dispozitie pentru informatii suplimentare referitoare la proiectele de interes, oportunitatile de speech, branding si comunicare oferite de conferintele noastre sunt disponibile ([email protected]).

Daca proiectele noastre sunt de interes si doriti sa primiti informari despre acestea (agenda, speakeri, detalii inscriere etc.), va rugam sa completati formularul disponibil AICI.

21.02.2022

Anunț: Sesiuni de informare cu privire la instrumentele suport create de Secretariatul General al Guvernului în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă

Prin Planul Național de Acțiune 2020-2022 aferent Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership/OGP), Secretariatul General al Guvernului (SGG) derulează următoarele angajamente în domeniile spațiu civic și anticorupție: „Coordonarea gestionării proceselor inovative pentru eficientizarea participării la deciziile administrației publice”, respectiv „Transparentizarea acordării finanțărilor nerambursabile din fonduri publice, conform Legii nr. 350/2005”, în cadrul cărora au fost realizate și diseminate o serie de documente suport, extinzându-se sfera informațiilor publicate pe platforma CONECT (www.conect.gov.ro).

În vederea asigurării unei largi și unitare utilizări la nivelul administrației publice și societății civile din România, a recomandărilor incluse în documentele suport, precum și a informațiilor și funcționalităților platformei CONECT, Secretariatul General al Guvernului derulează pe parcursul lunii februarie, două sesiuni de informare a reprezentanților organizațiilor neguvernamentale.

În acest sens, vă adresăm invitația de a participa la cele două sesiuni de informare, conform următorului calendar:

  1. Sesiune de informare cu privire la utilizarea platformei CONECT și implementarea ”Ghidului privind transparentizarea acordării finanțărilor nerambursabile din fonduri publice conform Legii nr. 350/2005”

Data: 18.02.2022, intervalul orar 11.00 – 13.00

Confirmare participare: până la data de 17.02.2022 prin completarea următorului formular https://forms.gle/tpN29f84E5i2TT3XA

  1. Sesiune de informare cu privire la utilizarea platformei CONECT și implementarea ”Ghidului pentru abordarea inovativă a implicării cetățenilor în procesul decizional”

Data: 24.02.2022, intervalul orar 11.00 – 13.00

Confirmare participare: până la data de 23.02.2022 prin completarea următorului formular https://forms.gle/gSGBU5FmLE45xFYCA

08.02.2022

Dezbatere EUROFOUND: „Salariul minim și dinamica raporturilor de muncă”

La data de 31 ianuarie 2022, Institutul European din România (IER), în parteneriat cu Euractiv Network, a organizat dezbaterea cu tema „Salariul minim și dinamica raporturilor de muncă” (format online – Zoom). Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului Reţea de corespondenţi EUROFOUND: România, finanțat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi Muncă (EUROFOUND), proiect implementat în perioada 1 martie 2018-28 februarie 2022 de un consorțiu format din Institutul European din România și S.C. Euractiv Network S.R.L. Evenimentul a fost deschis de dna Oana-Mihaela Mocanu, director general al IER și i-a avut ca invitați pe dl Mihnea – Claudiu Drumea, secretar de stat, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, dna Raluca Dimitriu, prof.univ.dr., Academia de Studii Economice București, cercetător și corespondent național Eurofound, dna Victoria Stoiciu, coordonator de proiect, Fundația Friedrich Ebert România, cercetător și corespondent național Eurofound, dl Bogdan Iuliu Hossu, președinte, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa”, dna Adela Șerban, cercetător, Institutul de Sociologie, Academia Română, expert UGIR – Uniunea Generală a Industriașilor din România, dl Nicolae-Cristian Pârvan, președinte PIAROM – Patronatul Investitorilor Autohtoni din România, și pe dl Radu Burnete, director executiv, Confederația Patronală Concordia. Moderarea evenimentului a fost asigurată de dra Livia Mirescu, manager de proiect Eurofound, expert Serviciul Formare și Proiecte din cadrul Institutului European din România. Intervențiile invitaților au fost axate pe impactul pe care îl va avea creșterea salariului minim asupra mediului economic, aspectele juridice relevante în acest domeniu, precum și importanța unui dialog permanent între partenerii sociali, pentru ca în final să fie adoptate cele mai eficiente soluții pentru toți factorii implicați. Dna Oana-Mihaela Mocanu, director general al IER, a adresat un cuvânt de bun venit participanților, subliniind totodată contribuția valoroasă adusă acestui proiect de către partenerii de la Euractiv Network. De asemenea, a menționat punctul de plecare al dezbaterii, respectiv publicarea raportului Eurofound cu privire la salariul minim garantat în plată la nivel european, în care sunt prezentate evoluțiile-cheie din cursul anului 2020 și începutul anului 2021 din jurul inițiativei UE privind salariile echitabile. Conform raportului amintit, majoritatea țărilor europene au dat dovadă de prudență în ceea ce privește creșterea salariilor minime legale, creșteri care au intrat în vigoare în luna ianuarie 2021. Factorii care au stat la baza acestei decizii au fost: creșterea șomajului, incertitudinea economică uriașă și întreruperea proceselor obișnuite de consultare și negociere.

Intervenția dlui Nicolae-Cristian Pârvan s-a concentrat pe majorarea salariului în contextul unei competențe sporite (jumătate din absolvenții de liceu nu promovează examenul de bacalaureat, iar aceștia nu au nicio calificare):

✅Structura economică a României este principala cauză prin care salarizarea nu va crește decât cu prețul creșterii deficitului comercial. ✅Industria prelucrătoare se confruntă cu forță de muncă necalificată și capacitate scăzută de a asigura produse cu valoare adăugată, fapt care conduce la o putere economică slabă și, implicit, salarii nemajorate. ✅Dezvoltarea capacității de producție și a sectoarelor de inteligență sunt soluțiile cheie pentru atragerea forței de muncă atât din România, cât și din alte țări.

Sursa:
final_Sinteza-Dezbatere-Salariul-minim-si-dinamica-raporturilor-de-munca-1.pdf (gov.ro)

Înregistrarea video a evenimentului:
https://youtu.be/8KIkBN3BxJg

04.02.2022