Monthly Archives: septembrie 2017

COMUNICAT DE PRESA: PIAROM isi mentine pozitia privind respingerea Ordonantei SPLIT TVA

Bucuresti, 29.09.2017: Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), membru al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR), a activat constructiv si constant in realizarea unui dialog autentic si transparent, la toate nivelurile decizionale implicate, legat de impactul total negativ asupra mediului de afaceri, generat de aplicarea OG 23/2017 (SPLIT TVA).

In acest sens, au fost date publicitatii comunicate si luari de pozitii scrise si inaintate oficial, in perioada august-septembrie 2017.

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) a sustinut ca singurul impact garantat al OG 23/2017 va fi cel al inducerii de costuri suplimentare greu de suportat, indeosebi de Intreprinderile Mici si Mijlocii (cu capital autohton). Si mai grav, activitatea suplimentara impusa firmelor va duce la scaderea productivitatii companiilor in mod nejustificat.

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) a participat, de asemenea, la toate dezbaterile organizate la nivelul societatii civile, mediului de afaceri, precum si la nivelul Comisiei Economice a Senatului Romaniei.

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) a luat la cunostinta de avizul negativ emis de Consiliul Economico-Social referitor la continutul OG 23/2017.

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) constata ca niciun argument prezentat in sustinerea respingerii OG 23/1017 nu a fost luat in considerare. Ministerul de Finante si ANAF au continuat sa ramana pe o pozitie inflexibila fata de mediul de afaceri.

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) constata ca aplicarea de catre ANAF a formularului D088 anulat si in continuare a formularului 394, proceduri care au generat costuri semnificative pentru toate companiile, nu si-au aratat efectele, incasarile din TVA pe 8 luni scazand cu 1,7%.

Discutiile purtate in comisiile Senatului au ramas fara rezultatele scontate de mediul de afaceri. Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) isi exprima speranta ca dezbaterile organizate in plenul Senatului Romaniei vor lua in considerare argumentele si pozitiile exprimate de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), votul acestui for legislativ fiind in concordanta cu asteptarile mediului de afaceri.

In ciuda importantelor stimulente financiare oferite, mentionam ca, din datele culese de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), la nivelul administratiei ANAF situatia se prezinta punctual astfel:

  • La 21.09.2017, la nivelul unui judet s-au inscris pentru aplicarea optionala a split-ului TVA de la 1.10.2017 ZERO FIRME.
  • La nivelul unui sector al Municipiului Bucuresti, la 25.09.2017, s-au inscris pentru aplicarea optionala a split-ului TVA de la 1.10.2017 ZERO FIRME.

In aceste conditii, Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) isi mentine pozitia exprimata constant in aceasta perioada, respectiv aceea de respingere a OG 23/2017.

Cerem parlamentarilor din Camera Deputatilor sa-si consulte reprezentantii mediului de afaceri din circumscriptiile electorale pentru a constata veridicitatea si oportunitatea pozitiei Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), aceea de respingere a OG 23/2017.

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM)

 

Articole aparute in urma comunicatului PIAROM

Revista Capital: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are sistemele informatice învechite, nu au fiabilitate, şi nu are capacitatea să implementeze split TVA, a declarat, marţi, Cristian Pârvan, preşedinte Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), într-o dezbatere organizată la Comisia economică din Senat.

AMOS NEWSInvestitorii autohtoni resping OG 23/2017:  Unicul efect al „splitării” TVA este de a genera costuri suplimentare pentru firme

BURSAPatronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) respinge aplicarea Split TVA

FORBES: Patronatul Investitorilor Autohtoni: Într-un sector din București, nicio firmă nu s-a înscris pentru plata defalcată a TVA, până la 25 septembrie. PIAROM își menține poziția de respingere a măsurii 

START UP CAFÉ: Investitori români nemulțumiți: Finanțele și ANAF au rămas inflexibile pe Split TVA 

HotNews.ro: Investitori romani nemultumiti: Finantele si ANAF au ramas inflexibile pe Split TVA

CURSDEGUVERNARE.RO: PIAROM cere deputaților să se consulte cu mediul de afaceri pentru a înțelege de ce trebuie respins split TVA

29.09.2017

Conferinta „Educatie Privata Preuniversitara – Mai mult decat antreprenoriat”

Patronatul Investitorilor Autohtoni – PIAROM organizeaza cea de-a 2-a editie a conferintei „Educatie Privata Preuniversitara – Mai mult decat antreprenoriat”. Evenimentul are loc la Hotel Marshal Garden, din Calea Dorobanti 50B, pe 27 noiembrie 2017, intre orele 9.00-14.00.

Formular inscriere eveniment

PIAROM a initiat o serie de actiuni adresate Invatamantului Privat Preuniversitar. O prima actiune a fost organizarea in luna martie 2017 a primei editii a conferintei „Educatie Privata Preuniversitara. Mai mult decat antreprenoriat”.

Alaturati-va demersului nostru pentru a reusi impreuna sa centralizam situatiile care au nevoie de reglementari si, in mod special, sa actionam in directia reglementarii lor.

VEZI AICI PROGRAMUL CONFERINTEI

La eveniment vor participa reprezentati din domeniul invatamantului privat intr-un cadru care va facilita dialogul deschis si circularitatea.

Vor fi prezenti, de asemenea, reprezentati ai M.E.N., I.S.U., A.R.A.C.I.P., precum si ai altor institutii sau parteneri sociali care pot sprijini demersul nostru si pot contribui la reglemetarea situatiei.

PIAROM este organizatorul evenimentului, alaturi de partenerul de dialog social Asociatia CONIL.

Temele abordate vor fi centralizate din raspunsurile dvs. la chestionarul atasat, pe care va rugam sa-l descarcati, sa-l completati si sa ni-l trimiteti apoi pe email, la adresa [email protected].

Chestionar invatamant privat preuniversitar

Avem convingerea ca numai impreuna vom reusi sa actionam in beneficiul copiilor si al Invatamantului Privat din Romania.

Inscrie-te la acest eveniment, completand formularul de mai jos:

Formular inscriere eveniment

Organizator:

Parteneri media:

 

Facilitator dialog social:

27.09.2017

COSTUL MEDIU LUNAR AL FORŢEI DE MUNCĂ ÎN ANUL 2016 A FOST DE 3.493 LEI/SALARIAT

Câştigul salarial mediu lunar brut pe total economie realizat în anul 2016, de 2.809 lei, a fost cu 9,9% (+254 lei) mai mare decât cel din anul 2015. Câştigul salarial mediu lunar net la nivelul economiei naţionale, de 2.046 lei, a înregistrat o creştere de 10,1% (+187 lei), comparativ cu anul precedent, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica.

Angajatorii au cheltuit în medie într-o lună 3.493 lei/salariat, potrivit INS.

Numărul mediu al salariaţilor în anul 2016 a fost de 4.759.400 de persoane, în creştere cu 148.000 de persoane comparativ cu anul precedent.

Efectivul salariaţilor la 31 decembrie 2016 a fost de 5.223.800 persoane, mai mare cu 182.600 persoane faţă de sfârşitul anului precedent.

Vezi AICI comunicatul INS integral

 

26.09.2017

Conferinta REINDUSTRIALIZAREA ROMANIEI – PROVOCARI SI OPORTUNITATI

Legal Magazin si Patronatul Investitorilor Autohtoni PIAROM organizeaza in data de 28 septembrie 2017, la CCIR Business Center – Bucuresti, conferinta cu tema REINDUSTRIALIZAREA ROMANIEI – PROVOCARI SI OPORTUNITATI.

Vorbitori confirmati:

– Paula Pirvanescu, Secretar de Stat, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat

– Vasilica Baciu, Director, Directia pentru servicii comunitare de utilitati publice si parcuri industriale din cadrul MDRAPFP (Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene)

– Mircea Turdean, Director General, FARMEC SA

– Corneliu Sglimbea, Secretar General, Asociatia Parcurilor industriale, Tehnologice, Stiintifice si a Incubatoarelor de Afaceri din Romania (APITSIAR) – A.P.I.T.S.I.A.R. la 15 ani de la “pornirea” parcurilor industriale

– Ion Ghizdeanu, Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza – Modificarile structurale din industria romaneasca dupa criza si perspective

– Cristian Parvan, Presedinte, Patronatul investitorilor Autohtoni – PIAROM

– Costin Banica, Head of Industrial Agency, JLL Romania

– Victor Traistaru, Senior Consultant, MyBusiness Consultants

– Francois Renaut, Consultant Senior, Cabinet Taransaud-Renaut, Paris – Transferul generational al firmelor

Parteneri: FARMEC SA,  MyBusiness Consultant, APITSIAR, PIAROM, ELVA GROUP

VEZI AICI PROGRAMUL COMPLET AL CONFERINTEI

 

 

22.09.2017

CONFERINTA “Mobilizarea BIOMASEI – Dreptul la energie”


Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) in parteneriat cu Blocul Național Sindical (BNS) si Academia de Stiinte Economice (ASE) organizeaza conferinta cu tema:
 

Mobilizarea BIOMASEI – Dreptul la energie 

Evenimentul este programat în data de 19 octombrie 2017,  in intervalul orar 9:30 – 14:30 in  Aula Magna a Academiei de Studii Economice Bucuresti.

Numarul de invitati este limitat la 250 persoane.

INSCRIE-TE LA CONFERINTA AICI!

Biomasa este sursa reala de energie regenerabila a Romaniei, capabila sa asigure un confort termic de calitate in casele romanilor, inlocuind energia primitiva si energia fosila. 

La baza saraciei energetice si sociale a populatiei Romaniei se afla trei cauze interconectate: preturile ridicate ale energiei, veniturile reduse si casele ineficiente. 

Statul este responsabil de starea precara de sanatate a populatiei cauzata de lipsa confortului termic. 

Conferinta isi propune sa reuneasca reprezentanti ai mediului politic, ai sindicatelor, ai mediului de afaceri, ai producatorilor de energie si ai societatii civile in vederea identificarii unui plan de actiuni concret pentru punerea in valoare a potentialului pe care biomasa il are in relatia cu situatia economica si sociala a mediului rural si urban. De asemenea, se doreste crearea unui cadru de competente care sa asigure o finalitate ulterioara si concreta a evenimentului prin  formarea  Coalitiei “Dreptul la energie”, coalitie ce integreaza entitati sindicale, patronale, universitati, ONG-uri, organizatii anti-saracie, asociatii ale familiilor si consumatorilor, care sa adere la eforturile de combatere a saraciei energetice si de aparare a dreptului la energie regenerabila si cladiri eficiente energetic pentru toti. 

Evenimentul va fi moderat de D-ul Daniel Apostol, jurnalist economic. 

AGENDA CONFERINTEI


9.30 – 9.50 – Inregistrarea participantilor 

9.50 -10.30 – Sesiune de deschidere 

 

Lucrarile Conferintei vor fi deschise de D-l Prof. univ. dr. NICOLAE ISTUDOR – Rector Academia de Studii Economice, gazda evenimentului (confirmat) 

 

 

La invitatia noastra, Domnul Mihai Tudose, Premierul Romaniei, ne-a comunicat

Guvernul Romaniei va fi reprezentat de D-nul Gabriel Andronache, Consilier de Stat pentru Expansiune Economica.

Discursul Invitatilor Conferintei 

  • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

D-nul PETRE DAEA, Ministru, (confirmat)

 

 

 

  • Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene

D-na OANA MIHALACHE,  expert, Directia Generala Programe Europene Infrastructura Mare (confirmat)

VEZI PREZENTARE OANA MIHALACHE

  • Ministerul Energiei

D-nul TUDOR TONCEA, specialist (confirmat)

  • Blocul National Sindical (BNS)

D-nul DUMITRU COSTIN, Presedinte (confirmat)

 

 

 

  • Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM)

D-nul CRISTIAN PARVAN – Presedinte (confirmat) 

 

 

 

10.30 – 12.30  PANEL 1 

Gestionarea BIOMASEI – sursa reala de energie regenerabila a Romaniei. Solutii eficiente de inlocuire a energiei primitive si a energiei fosile 

 

1.Biomasa, cea mai abundenta bogatie a Romaniei, sursa energetica de dezvoltare sustenabila a economiei Romaniei – 6,2 % la PIB.

Alexandru Potor, Secretar de Stat  in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (confirmat)

 

 

2.Romania in topul tehnologiilor de conversie a biomasei in energie.

Inv. Iuliean Hornet, Departamentul  SRE – PIAROM, Dir. gen ECOHORNET SRL (confirmat)

VEZI PREZENTARE IULIEAN HORNET

 

3.Biomasa, o sursa reala de energie  regenerabila, capabila sa dezvolte proiecte sustenabile si profitabile

Ing. Serban Tiganas, Presedinte de onoare TEB Energy Business (confirmat)

VEZI PREZENTARE SERBAN TIGANAS

 

4.Biomasa si vantul – Energiile regenerabile ce pot decarboniza total incalzirea in Romania

Catalin Dragostin, Director Energy Serv (confirmat)

VEZI PREZENTARE CATALIN DRAGOSTIN

 

5.Gestionarea deseurilor menajere, procesarea si valorificarea energetica a acestora prin bucle de economie circulara

Prof. dr. ing. Eden Mamut, Universitatea Ovidius din Constanta. (confirmat)

VEZI PREZENTARE EDEN MAMUT

6.Discutii

12:30 – 12:45 – Pauza de cafea 

12:45 – 14:00 – PANEL 2

BIOMASA – garantia sustenabilitatii economice a Romaniei, factor de siguranta si independenta energetica, de sanatate publica si incluziune sociala. 

 

1.Biomasa, un viitor sigur pentru dezvoltarea agriculturii, garantia unei  fertilitati durabile a solului, metode de stopare a poluarii solului, apei si aerului.

Prof.dr. ing. Erol Murad, Universitatea Politehnica Bucuresti  (confirmat) 

VEZI PREZENTARE EROL MURAD

 

2.Biomasa un important factor de reducere a saraciei  energetice

Dr. Adina Mihailescu, doctor in economie, cercetator stiintific II in cadrul Institutului de Cercetare al Calitatii Vietii, Academia Romana (confirmat)         

VEZI PREZENTARE ADINA MIHAILESCU

3.Biomasa, echilibru de civilizatiei, un mediu curat si o alimentatie sanatoasa

Prof. univ. dr. Gabriel Popescu, Director Departament de Economie Agroalimentara si a Mediului din ASE Bucuresti (confirmat)

 

4.Biomasa, un impact pozitiv major asupra mediului, a sanatatii plantelor si a populatiei

Prof. dr. Mircea Vintilescu, Decan – Asociatia Profesionistilor in Protectia Mediului Inconjurator (confirmat)

VEZI PREZENTARE MIRCEA VINTILESCU

 

 

5.Biomasa, un garant pentru incluziune sociala, locuri de munca, sanatate, diminuarea saraciei si a exploatarii energetice 

Drd. Florian Marin, Vicepresedinte al Consiliului Economic si Social al  Romaniei, Presedinte Federatia Sindicatelor Libere din Romania (confirmat)

VEZI PREZENTARE FLORIAN MARIN

 

6.Programe de finantare si sprijin pentru sustinerea proiectelor pe BIOMASA 

Drd. ing. Catalin Stefan, Expert fonduri europene si alte finantari 

VEZI PREZENTARE CATALIN STEFAN

7.Discutii 

14:00 – 14:30 – Bufet

Pentru inscrieri se completeaza formularul de confirmare a participarii.

 Formular confirmare participare conferinta

Inscrieri: [email protected] , tel. 0723 845 563

Persoana de contact din partea organizatorilor:

Doamna Ioana ALEXANDRU

Telefon: 0723.845.563

E-mail: [email protected]

Parteneri: 

Parteneri media:

 

 

22.09.2017

Profit.ro: 95% din firmele private se opun plății defalcate a TVA. Bruxelles-ul recomandă 4 ani pentru aplicare

Nu mai puțin de 95% din firmele private se opun introducerii sistemului de plată defalcată a TVA, considerând că va genera dificultăți și costuri foarte mari pentru firmele mici și mijlocii, iar organele fiscale nu sunt informatizate și nu dețin suficienți angajați pentru administrarea acestuia.

Oamenii de afaceri au cerut astăzi politicienilor ca sistemul să fie doar opțional, în contextul în care și Comisia Europeană a constatat că pentru implementarea obligatorie a unui asemenea sistem este nevoie de circa 4 ani. Acestea au fost pozițiile transmise, astăzi, politicienilor de reprezentanții mediului de afaceri.

Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), Cristian Pârvan, a arătat că măsura a fost introdusă de Guvern fără niciun studiu de impact, implică o serie de costuri nemeritate pentru mediul de afaceri și nici nu se regăsește în programul de guvernare aprobat de Parlament. Pârvan a susținut că, în mediul privat, doar băncile vor avea de câștigat, prin comisioanele percepute pentru plățile de TVA, care, însumate, pot ajunge la milioane de lei zilnic.

Citește mai departe pe Profit.ro

20.09.2017

“Reducerea fiscalitatii pe forta de munca si a ajutoarelor sociale – solutii pentru diminuarea somajului”

Rata somajului a fost de 5,2%, in luna iulie 2017, crescand cu 0,2 puncte procentuale fata de cea inregistrata in iunie, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de Institutul National de Statistica.

Numarul somerilor cu varste intre 15 si 74 de ani, estimat pentru luna iulie a anului 2017, a fost de 478 mii de persoane, in crestere fata de luna precedenta (461 mii de persoane), dar in scadere fata de aceeasi luna a anului anterior (525 mii de persoane), mai arata comunicatul INS, care precizeaza ca in randul persoanelor adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 4,3% pentru luna iulie 2017.

Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 77,4% din numarul total al somerilor estimat pentru luna iulie 2017.

Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), subiniaza ca Institutul National de Statistica a identificat o crestere alarmanta a numarului tinerilor de pana la 24 de ani care nici nu muncesc si nici nu invata, fiind pur si simplu intretinuti de parinti.

„Se acorda prea usor ajutoare sociale, iar asta este una dintre probleme. Somajul este, in cazul tinerilor, un rezultat al neincurajarii muncii. In cazul lor, vorbim despre someri nu pentru ca nu exista locuri de munca pentru ei, ci pentru ca nu vor sa se angajeze, fiind tentati mai degraba de ajutoarele sociale si de somaj. Din moment ce, daca esti angajat cu salariul minim, ramai net cu aproximativ 1.000 de lei, iar ajutorul de la stat este de circa 610 lei, multi tineri se intreaba de ce ar munci 170 de ore pe luna, cand primesc fara sa faca nimic o gramada de bani?”, declara Cristian Parvan.

Presedintele PIAROM considera ca “reducerea fiscalitatii pe forta de munca si dimunuarea valorii ajutoarelor sociale sunt principalele solutii ce pot fi aplicate pentru scaderea somajului in randul tinerilor”. Cristian Parvan a precizat ca, in cazul tinerilor, pentru a fi stimulati sa se incadreze in munca,  ar trebui aplicat macar principiul „o zi de somaj pentru o zi de munca”, existent in Franta.

Citeste mai multe pe Bursa.ro

01.09.2017