Monthly Archives: decembrie 2016

Costurile orare cu forta de munca, in Europa. Romania – cea mai mare crestere din UE

nominal_hourly_labour_costs_whole_economy_2016_q3_by_country__change_compared_with_the_same_quarter_of_the_previous_year_and_calendar_adjustedEurostat a publicat, recent, o statistica privind costurile nominale orare cu forta de munca la nivelul tuturor economiilor din Uniunea Europeana. Datele sunt cele valabile la finele trimestrului 3 al acestui an, pentru fiecare tara in parte – evolutia in procente comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent.

Romania se remarca prin cea mai mare crestere de la nivelul UE privind costurile cu forta de munca, la toate capitolele.

Culoarea galben reprezinta cresterea la nivelul intregii economii, albastrul – economia de afaceri. iar portocaliul – economia non-business.

Sursa: ec.europa.eu

19.12.2016

STRATEGII PENTRU DEZVOLTAREA IMM-URILOR, EDITIA A III-A – ANCA VLAD, PIAROM: “Salariile mici si foarte mici reprezinta veniturile a peste 80% din populatie”

2   Exista foarte multe inegalitati intre regiunile de dezvoltare ale tarii noastre, avertizeaza Anca Vlad, presedintele fondator al Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), care declara: “Sunt mult mai nelinistita acum, decat inainte, in privinta posibilitatilor de dezvoltare pe termen scurt. Stiam, in mare, de aceste inegalitati si credeam ca se pot rezolva printr-o dezvoltare generala, insa aceasta problema nu poate fi solutionata daca nu este atacata frontal si specific in fiecare zona”.

Doamna Vlad aduce in atentie faptul ca salarizarea fortei de munca arata astfel, conform datelor din 2016: 41,5% din totalul angajatilor benficiaza de un venit brut sub 1.350 de lei. Conform cifrelor mentionate, in Vrancea, 60,47% dintre angajati au un asemenea venit, care este “sub limita de subzistenta”, in Maramures – 59,06%, in Harghita – 57,95%, in Suceava – 57,84%, iar in Teleorman – 56,47%. “Este greu de acceptat”, spune doamna Vlad, adaugand ca acestea sunt “niste realitati”, dar si “niste oportunitati” pentru IMM-uri, intrucat antreprenorii pot gasi forta de munca ieftina.

Anca Vlad mai arata ca doar 18,5% din contractele de munca din tara noastra (cu norma intreaga) sunt de peste 2.700 lei brut, nivel care reprezinta salariul mediu. “Este vorba despre polarizarea veniturilor. Salariile mici si foarte mici reprezinta veniturile a peste 80% din populatie”, atrage atentia reprezentantul PIAROM, mentionand: “Cea mai alarmanta informatie priveste structura fortei de munca, din care rezulta ca numarul de contracte pentru lucratorii necalificati a crescut cu 8% in anii 2015-2016.

“Se constata o crestere accelerata a ponderii muncitorilor necalificati, in raport cu o scadere a alarmanta a ponderii profesiilor calificate si specialistilor”, conform doamnei Vlad, care subliniaza: “Am pierdut 8% din contractele de munca supercalifiate: medici, profesori, ingineri. Foarte multi economisti ies la pensie, nu vin altii noi pe piata. Asta inseamna ca la sutele de mii de firme pe care le avem si zecile de mii care se infiinteaza in fiecare an, nu avem economisti care sa se ocpue de sanatatea firmelor. Atunci, nu ne mai putem mira de falimente si alte probleme pe care le au start-up-urile”.

Doamna Vlad aduce in atentie si situatia Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR), precizand ca se impune reducerea unor ocupatii si introducerea altora in nomenclator, in sensul actualizarii acestuia la cerintele pietei muncii.

VEZI AICI PREZENTAREA D-NEI ANCA VLAD

Sursa: Bursa.ro

 

16.12.2016

STRATEGII PENTRU DEZVOLTAREA IMM-URILOR, EDITIA A III-A – CRISTIAN PARVAN, PIAROM: “Ajutoarele de stat – sa fie conditionate de numarul subfurnizorilor antrenati in Romania”

1Ajutoarele de stat ar trebui sa fie conditionate de numarul de subfurnizori pe care-i antreneaza in Romania firmele ce beneficiaza de aceste scheme de finantare, este de parere Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din Romania (PIAROM).

Domnia sa a mentionat ca PIAROM va continua sa ridice problema capitalului romanesc, care este discriminat fata de cel strain: “Vrem raspunsuri, prin politicile dezvoltate, la intrebarea «unde este antreprenoriatul romanesc?» Avem produse inovative pe care administratia publica le saboteaza ca sa nu fie puse pe piata. Si cand folosesc cuvantul «saboteaza» sunt foarte constient de valoarea sa”.

Domnul Parvan a subliniat ca exporturile de produse romanesti au reusit sa creasca cu 500 de milioane de euro, intreband: “E mult? E putin? E bine! Economia traieste din ce muncim. Dar trebuie sa stim ce muncim, cat muncim si unde muncim”.

Potrivit presedintelui PIAROM, mediul de afaceri autohton are nevoie de impuls financiar. “Bani exista in economie, dar nu sunt proiecte”, a precizat domnia sa, adaugand ca programul SRL-D, demarat in 2011, “a ramas cel mai solid program de dezvoltare a antreprenorilor”, fiind create 60.000 de locuri de munca (fiecare din cele 30.000 de SRL-D fiind obligate sa aiba doi angajati). Rata de esuare a firmelor infiintate prin acest program este cea mai mica, in comparatie cu rata medie de esuare a companiilor din economie, a mai spus domnul Parvan.

Acesta a adaugat: “Daca intreprinderea nu este atenta la procesul de inovare, atunci ajunge in insolventa. Lichidarea voluntara, matura, la momentul oportun, este la fel de buna ca un produs de management. Daca firmele cu probleme nu vor actiona in acest sens, atunci vor ajunge in insolventa”.

Seful PIAROM a tinut sa evidentieze ca valoarea adaugata din industria alimentara este mai mare decat valoarea adaugata din industria auto si a pieselor auto: “Este un mit ca industria auto contribuie cel mai mult la PIB”.

PIAROM a lansat, recent, Studiul privind analiza fortei de munca la nivelul regiunilor de dezvoltare ale Romaniei, aferent anului 2015, care subliniaza, in primul rand, numarul mare de muncitori necalificati pe care ii are tara noastra.

Datele din studiu sunt ingrijoratoare, apreciaza Cristian Parvan.

Cercetarea arata ca soferii masinilor de mare tonaj ocupa primul loc in top cinci ocupatii din Romania. Domnul Cristian Parvan mentioneaza ca aceasta catergorie este foarte importanta la nivel national, intrucat genereaza o reducere a deficitului bugetar cu peste 50%. Desi aceasta ocupatie este una in dezvoltare, totusi ea nu se regaseste in strategia de dezvoltare a tarii, evidentiaza reprezentantii Patronatului. Cristian Parvan reclama faptul ca soferii autovehiculelor de mare tonaj sunt defavorizati, atat in Romania, cat si in afara tarii.

In alta ordine de idei, domnia sa ne-a spus ca, desi avem nevoie de personal pentru sectorul IT, totusi nu este suficient sa avem doar IT-isti, la nivelul intregii tari existand mult mai multe nevoi. In acelasi timp, domnul Parvan arata ca nu avem o distributie echilibrata de muncitori in domeniul IT, pe regiuni, trei sferturi din judetele tarii neavand personal IT. “In aceste conditii, cum vom reusi sa digitalizam Romania?”, intreaba domnia sa, adaugand: “Avem doua deziderate – mai multe locuri de munca (…) si forta de munca calificata”.

Printre meseriile cu cele mai multe contracte de munca necalificata se numara confectiile, asamblarea si montarea pieselor si segmentul manipularii marfurilor, conform studiului PIAROM.

Cercetarea arata ca ponderea muncitorilor necalificati in regiunea Nord-Est ajunge la 14,36%, in regiunea Sud-Vest Oltenia aceasta ajungand la aproape 12%. In regiunea Centru, nivelul muncii necalficate atinge 17%, iar in Sud-Est rata muncitorilor necalificati este de 15%. In vestul tarii, numarul muncitorilor necalificati ocupa 16%, in Nord-Vest – 19%, iar in Sud-Muntenia media este de 15%.

Analizele realizate la nivel regional confirma o serie de ipoteze vehiculate in spatiul public european cu privire la tara noastra, printre care ipoteza unei regiuni mai dezvoltate (Bucuresti-Ilfov) si a unor regiuni subdezvoltate si fara potential real de crestere in planul competivitatii, pe termen mediu si lung, mai arata lucrarea.

Sursa: Bursa.ro

16.12.2016

Provocarile anului 2017 – Strategii pentru dezvoltarea IMM-urilor

11Grupul de presa BURSA si Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM, presedinte Cristian Parvan) a organizat Masa Rotunda cu tema Strategii pentru dezvoltarea IMM-urilor – Provocarile anului 2017. Recent PIAROM a lansat si a prezentat studiul intitulat Descompunerea si recompunerea structurilor industriale in Romania. Repere de strategie, analize relevante ce au avut la baza datele oferite de INS (Institutul National de Statistica), dar si Studiul privind analiza fortei de munca la nivelul regiunilor de dezvoltare ale Romaniei, aferent anului 2015.

VEZI VIDEOREPORTAJ DE LA CONFERINTA

La acest eveniment au fost prezenti  reprezentanti ai IMMurilor din mai multe domenii de activitate, banci, autoritati publice centrale si locale, mass media, alaturi de speackerii invitati: Anca Vlad, Presedinte Fondator PIAROM, Cristian Parvan, Presedinte PIAROM, Claudiu Vrinceanu, Secretar de Stat pentru mediul de afaceri si IMM-uri – Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Cristina Chiriac, Presedinte Asociatia Nationala a Antreprenorilor (ANAA), Doina Topala, Director Directia IMM, CEC Bank, Nicoleta Munteanu Partener EURO Insol si Dr. Mihai Ionescu, Presedinte Executiv Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Subiectele propuse dezbaterii au fost extrem de interesante si au vizat Politicile de crestere a competitivitatii companiilor romanesti (IMM-uri) si sustinerea integrarii lor ca subfurnizori ai companiilor multinationale; Diminuarea bugetului de stat pentru programele destinate IMM-urilor, prin rectificarea bugetara din acest an; Finantarea IMM-urilor; Rolul fondurilor de garantare in sustinerea IMM-urilor; Programul de promovare a exporturilor;  Politicile de introducere pe piata interna a produselor inovative (prototip, serie zero, lot de proba etc.); Criterii moderne de sustinere a dezvoltarii de afaceri neagricole in mediul rural (IT, farmacii, telemedicina sa); Participarea Fondului Strategic de Dezvoltare cu capital de maxim 25-35% pentru sustinerea firmelor inovative cu fixarea conditiilor de iesire.

Sursa: Sensotv.ro

15.12.2016

CRISTIAN PÂRVAN: „Rezultatele alegerilor – date de modul de prezentare a programelor electorale”

eRezultatele alegerilor parlamentare au la bază diferenţa dintre modul în care au fost prezentate programele electorale de către cele două partide principale – PSD şi PNL -, este de părere Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

Domnia sa ne-a precizat: “Rezultatele alegerilor sunt, în principiu, mai accentuate decât se aştepta, dar acestea se bazează pe modul diferit în care au fost prezentate, mai ales pe final, programele electorale de către partide. Toată lumea vorbeşte de reforme structurale. Ne aşteptam ca cei de dreapta să susţină o astfel de măsură”.

Cristian Pârvan consideră că, “deocamdată, aşa cum a fost prezentat, programul PSD este substanţial şi ofertant”, dar că “rămâne de văzut care va fi ritmul de implementare al acestui program”.

Preşedintele PIAROM ne-a spus: “Este foarte important să se implementeze anunţatul Cod administrativ, care ar urma să fie unul dintre primele obiective adoptate. Este esenţial acest cod, însă trebuie ca administraţia locală să-şi ia mai multă răspundere, pe legi şi pe reglementări exacte, pe care să le aprobe, la nivel local. Dacă lucrurile ar fi clare din acest punct de vedere, atunci ar putea să se facă ceva şi la nivel de ţară”.

În ultima perioadă, preşedintele PSD Liviu Dragnea a făcut unele declaraţii din care reiese că susţine în mod deosebit mediul de afaceri românesc. Legat de acest aspect, Cristian Pârvan opinează: “Ideea de a susţine mediul autohton nu este doar în România, ci şi în alte ţări. Este un curent periculos, discutabil, dar pentru a răspunde unor cerinţe locale aproximativ toţi politicienii se uită la ceea ce trebuie să facă în ţară. Aşadar, este normal să începi să găseşti căi pentru dezvoltarea economiei româneşti”.

Potrivit domnului Pârvan, ne aşteaptă mai multe provocări în sectorul economic, cu precădere în domeniul fiscal, ţinând cont de o serie de măsuri propuse în Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală şi care urmează să fie implementate de la începutul anului viitor.

Sursa: Bursa.ro

13.12.2016

MASA ROTUNDA: “STRATEGII PENTRU DEZVOLTAREA IMM-URILOR – PROVOCARILE ANULUI 2017”

3Grupul de presa BURSA si Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) organizeaza Masa Rotunda cu tema “Strategii pentru dezvoltarea IMM-urilor – Provocarile anului 2017 in data de 15 decembrie 2016, incepand cu orele 10:00, la Hotelul Athénée Palace Hilton Bucharest, sala George Enescu III, etaj 1.

Subiecte propuse:

  • Politici de crestere a competitivitatii companiilor romanesti (IMM-uri) si sustinerea integrarii lor ca subfurnizori ai companiilor multinationale;
  • Diminuarea bugetului de stat pentru programele destinate IMM-urilor, prin rectificarea bugetara din acest an;
  • Finantarea IMM-urilor;
  • Rolul fondurilor de garantare in sustinerea IMM-urilor;
  • Programul de promovare a exporturilor;
  • Politici de introducere pe piata interna a produselor inovative (prototip, serie zero, lot de proba etc.);
  • Criterii moderne de sustinere a dezvoltarii de afaceri neagricole in mediul rural (IT, farmacii, telemedicina sa);
  • Participarea Fondului Strategic de Dezvoltare cu capital de maxim 25-35% pentru sustinerea firmelor inovative cu fixarea conditiilor de iesire.

PROGRAM

09:30 – 10:00 Inregistrarea participantilor si welcome coffee;

10:00 – 12:00 Speakeri invitati:

  • Claudiu Vrinceanu, Secretar de stat pentru mediul de afaceri si IMM-uri, Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (confirmat);

“Ministerul Educatiei sa fie mai deschis catre dezvoltarea intreprinzatorilor”

  • Cristian Parvan, Presedinte, Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) (confirmat);

“Ajutoarele de stat – sa fie conditionate de numarul subfurnizorilor antrenati in Romania”

  • Anca Vlad, Presedinte Fondator, Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) (confirmat);

“Salariile mici si foarte mici reprezinta veniturile a peste 80% din populatie”

VEZI AICI PREZENTAREA D-NEI ANCA VLAD

  • Cristina Chiriac, Presedinte, Asociatia Nationala a Antreprenorilor (ANAA) (confirmat);

“Cea mai mare problema a Romaniei este stabilitatea fiscala”

  • Doina Topala, Director Directia IMM, CEC Bank (confirmat);

“Nu este normal ca birocratia sa fie un obstacol in calea finantarii IMM-urilor”

  • Nicoleta Munteanu, Partener, EURO Insol (confirmat);

“Lipsa de incredere si teama de faliment, piedici pentru antreprenorii tineri”

  • Dr. Mihai Ionescu, Presedinte Executiv, Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) (confirmat).

“Vom chema in justitie Guvernul tehnocrat”

12:00 – 12:30 Intrebari si raspunsuri;

12:30 – 13:00 Networking & Lunch.

VEZI AICI PREZENTAREA DETALIATA A EVENIMENTULUI

08.12.2016

INVATAMANTUL PROFESIONAL, O PRIORITATE PENTRU EDUCATIA, SOCIETATEA SI ECONOMIA ROMANEASCA

 

aaInvatamantul profesional se mentine in actualitate prin eforturi incontestabile de redresare, dupa ce fusese, practic, desfiintat acum cativa ani. La nivel guvernamental au fost adoptate masuri legislative care vizeaza domeniul de pregatire prin sistemul Educatiei Nationale. In acelasi timp, din mediul economico-social sunt exprimate cerinte specifice, sunt lansate rezultate ale unor cercetari de specialitate. Si de o parte, si de cealalta este vizata coordonarea formarii pentru piata ocupationala.

Perspectiva educationala – gama extinsa de oportunitati pentru formare

Dupa cum anunta Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Executivul a completat cadrul normativ privind organizarea si functionarea invatamantului profesional dual, „printr-o Ordonanta de urgenta care actualizeaza reglementarile in materie din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011“. In linii mari, noul act normativ „redefineste statutul invatamantului profesional dual ca forma de organizare a invatamantului profesional si tehnic, desfasurat la initiativa operatorilor economici interesati, in calitate de potentiali angajatori si parteneri de practica, pe baza unui contract de parteneriat si a unor contracte individuale de pregatire practica, in contextul asigurarii de catre operatorii economici a unor burse suplimentare pentru elevi“. Fie ca este vorba despre o redefinire in sensul refacerii definitiei domeniului, fie ca e de acceptat sensul de reintarire, folosirea ezitanta a termenilor e de constatat ca se mentine: se vorbeste despre invatamantul „profesional si tehnic“, desi in cauza este doar cel profesional, „tehnic“ facand trimitere la genericul atribuit candva formarii prin liceul industrial si mentinut ca sa se justifice cumva o pretinsa ridicare a scolii profesionale la nivel de liceu industrial. Rusinea de a merge la scoala profesionala si de a-i spune pe nume acestei scoli este veche. Scoala profesionala, cu toate incercarile de a o face atragatoare, este perceputa ca loc de ispasire a pedepsei de a nu intra la liceu. Tot cumva ezitant, e drept ca se vor­beste despre asigurarea unor burse de catre agentii economici, insa acestia sunt pomeniti cu prudenta, ca „potentiali angajatori si parteneri de practica“; altfel spus, siguranta este doar potentiala.

Dincolo de interpretari, tehnic si util (cel putin ca informatie la zi) este ca „durata studiilor pentru invatamantul profesional dual va fi de trei ani si va permite accesul la o gama extinsa de oportunitati de formare profesionala de calitate pentru absolventii invataman­tului gimnazial (pe care oferta locala, in special in localitatile mai mici, nu le poate acoperi). Absolventii acestei forme de invatamant vor dobandi cunostinte, deprinderi si competente care le vor permite ocuparea unui loc de munca pentru calificari profesionale de nivel 3, 4 si 5, conform Cadrului national al calificarilor“. Esential, ca baza a reusitei, se pare ca este considerat contractul, din moment ce insistent se precizeaza ca „invatamantul profesional dual poate fi organizat in unitati de invatamant de stat, in baza unui contract de parteneriat care se incheie intre unul sau mai multi operatori economici sau asociatie/consortiu de operatori economici, unitatea de invatamant si unitatea administrativ-teritoriala de pe raza careia se afla unitatea scolara. In acelasi timp, invatamantul profesional dual se poate orga­niza in unitati de invatamant particulare si confesionale, in baza unui contract de parteneriat care se incheie intre unul sau mai multi operatori economici sau asociatie/consortiu de operatori economici si unitatea de invatamant“. Ramane in afara reglementarii asigurarea concordantei dintre nevoia operatorilor economici si oferta scolii; altfel zis, atotstapanitor se dovedeste contractul, insa nu este limpede ce anume sa contina pregatirea facuta pe baza de contract si care sunt raspunderile partilor care cer, respectiv care dau continut pregatirii.

Perspectiva patronala – lipsa de forta de munca mediu calificata

Patronatul Investitorilor Autohtoni PIAROM a realizat si pune la dispozitia nu doar a Educatiei si a sectoarelor interesate, ci si – mai ales – a decidentilor in politici publice un Studiu privind analiza fortei de munca la nivelul regiunilor de dezvoltare ale Romaniei, aferent anului 2015. Este un produs de cercetare stiintifica, in care se regasesc aportul mediului academic si al celui de afaceri. De la inceput, lucrarea subliniaza ca „Romania se afla printre tarile europene cu cea mai mica acope­rire a populatiei active cu contracte de munca“ – sub 75 la suta. Trimiterile care se fac frecvent la „someri cu diploma“ vin de la sine, ca si la cei care muncesc sub nivelul de calificare obtinut prin scoala, la studii degeaba, la neconcordanta ofertei educationale cu cerintele de pe piata fortei de munca. Ing. Cristian Parvan, presedintele PIAROM, semnaleaza inconsistenta profesionala a resursei din care angajatorii pot sa faca recru­tari. Prof. univ. dr. Constantin Ciutacu releva fara menajamente o realitate dramatica: depopularea asezarilor rurale, ramanerea acolo cel mult a celor care nu (mai) pot sau nu vor sa munceasca, astfel incat programele de dotari, amenajari, reorganizari, inclusiv sub aspectul formarii, nu isi mai au rostul. Ponderea necalificatilor in totalul fortei de munca a ajuns la 14 la suta, subliniaza prof. univ. dr. Mihai Cioc, adaugand: „Ne indreptam spre consolidarea sectorului care foloseste forta de munca necalificata“. Secretarul de stat Valentin Ionescu, din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, intareste prin perspectiva prognozelor care fac sa se vada ca „deficitul de forta de munca mediu calificata se va accentua in 2021-2023 daca nu se face ceva concret pentru dezvol­tarea invatamantului profesional si a uceniciei“. Ec. Anca Vlad apre­ciaza ca deficitul „pleaca de la invatamant, in sensul ca programele sunt prea grele, prea incarcate, se face prea multa materie, elevii au prea multe ore, plus teme de facut acasa. Un elev care parcurge scoala de azi ajunge frant la 18 ani, cand vrem sa dea un bacalaureat complex. Invatamantul liceal este scump si greu pentru cea mai mare parte a populatiei. Pe deasupra, la absolvire, avantajul diplomei de bacalaureat este o pacaleala, pentru ca multi dintre cei care termina liceul se angajeaza ca necalificati, iar firmele ii califica intr-un an“.

Sectoarele cele mai angajatoare de la noi rezulta a fi din categoria celor cu cele mai reduse niveluri ale productivitatii si ale costului fortei de munca din Uniunea Europeana: fabricarea articolelor de imbracaminte, fabricarea de mobila, fabricarea articolelor de marochinarie si a incaltamintei, prelucrarea lemnului. Industriile cu niveluri relativ ridicate de productivitate in UE care se regasesc intre cele mai receptive la noi in a face angajari sunt fabricarea autovehiculelor de transport rutier, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a., fabricarea echipamentelor electrice. „Invata­mantul romanesc nu este concentrat ca sa dea competente elevilor“, considera secretarul de stat Valentin Ionescu, identificand o cauza in faptul ca „Ministerul Educatiei nu stabileste competentele pe care trebuie sa le indeplineasca absolventii intreband angajatorii. Ce scrie in calificarea absolventului de scoala nu reprezinta neaparat ceea ce are nevoie angajatorul. Calificarea isi gaseste echivalentul intr-un standard ocupational?“

Ca forma de sustinere a invatamantului profesional, PIAROM propune acordarea fiecarui elev a unei burse lunare, din clasa a X-a, compuse din 250 de lei din sursa bugetara si 1.000 de lei din partea angajatorului (suma deductibila fiscal), cu conditia ca absolventul sa lucreze doi ani in firma.

Sursa: tribunainvatamantului.ro

06.12.2016

Toate salariile bugetarilor

taxePresedintele Romaniei va fi salarizat lunar cu 21.540 lei, prim-ministrul si liderii celor doua Camere parlamentare vor fi remunerati cu 21.200 lei, un prefect va fi salarizat cu 11.805 lei – 12.808 lei, in timp ce un profesor va pleca de la un salariu de 1.864 lei si va putea ajunge la 4.349 lei. Patriarhul Bisericii Ortodoxe va fi remunerat ca si seful Guvernului.

Proiectul salarizarii bugetare este programat sa fie aplicat din iulie anul viitor, la aceste salarii urmand sa se ajunga in trepte, pana in 2022. Etapele de majorare au fost stabilite pentru 1 iulie si 1 decembrie 2017, 1 decembrie 2018, 1 decembrie 2019, 1 decembrie 2020 si 1 decembrie 2021.

Ministrii vor incasa 19.055 lei, senatorii si deputatii vor primi lunar 18.000 lei, iar salariile pentru primari vor poni de la 19.055 lei (ca si in cazul ministrilor) si vor scadea pana la 6.543 lei (pentru primari de localitati cu pana la 1.500 de locuitori), conform informatiilor Profit.ro.

In educatie, un rector va primi lunar intre 9.168 lei si 10.550 lei (in functie de gradul didactic), un profesor universitar va avea intre 3.618 lei si 7.282 lei (in functie de grad si vechime).

In sistemul preuniversitar, invatatorii si educatorii cu o vechime de peste 30 de ani vor avea o majorare a salariului de baza cu 7,5%.

In sanatate, un medic primar va avea intre 5.148 lei si 6.410 lei, un medic specialist – intre 3.807 lei si 4.740 lei, iar un medic simplu, intre 2.814 lei si 3.504 lei.

Un agent de politie va avea lunar 1.686 lei, iar un chestor principal va incasa pana la 5.848 lei.

Un preot va incasa lunar intre 1.816 lei brut (debutant) si 2.544 lei, mult sub Patriarhul Bisericii Ortodoxe, remunerat lunar cu 21.200 lei, ca si seful Guvernului.

Un judecator stagiar va pleca de la 6.362 lei, dar va putea ajunge in timp, la o vechime de peste 20 de ani, la 12.582 lei.

Articolul complet AICI

05.12.2016