Monthly Archives: octombrie 2016

PIAROM: „Cerem o reactie din partea presedintelui Romaniei privind Institutul Cantacuzino”

3Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cere o reactie din partea presedintelui cu privire la productia unicului producator de vaccinuri din Romania, Institutul Cantacuzino, potrivit unui comunicat remis redactiei.

„Asistam cu revolta si resemnare la incapacitatea sau reaua vointa a ministrilor sanatatii si a guvernelor din care acestia au facut parte din 2005 pana astazi, care au compromis sistematic productia unicului producator de vaccinuri din Romania, Institutul Cantacuzino, lovitura finala fiind aplicata în anul 2010”, a transmit PIAROM într-un comunicat remis redactiei.

PIAROM aminteste ca au fost facute anchete, mass media a sanctionat incapacitatea administrativa a celor pusi sa aiba grija de sanatate si nu s-a întamplat nimic.

„S-au facut împrumuturi semnificative de la Banca Mondiala, au fost alocati bani de investitii de la buget, dar în anul 2016 Institutul Cantacuzino nu produce nici macar vaccin BCG pentru protejarea nou-nascutilor contra tuberculozei, boala la care detinem primul loc în Europa”, se precizeaza în comunicat.

De asemenea, PIAROM mentioneaza ca în iunie 2016, Ministerul Sanatatii a aprobat Strategia de Combatere a Tuberculozei, fara a avea nicio prevedere legata de reluarea productiei acestui vaccin.

„Ca o maxima ironie administrativa, în iunie 2016 Ministerul Sanatatii a aprobat Strategia de Combatere a Tuberculozei, fara a avea nicio prevedere legata de reluarea productiei în tara a acestui vaccin”.

Potrivit comunicatului, nu se mai produce vaccinul antigripal si nici vaccinul antitetanos.

„Ministerul Sanatatii se «mandreste» si declara cu «mare seriozitate si raspundere» ca va pune în discutie publica o Lege a Vaccinarii. În acelasi timp, Ministrul Sanatatii nu are nici cea mica preocupare pentru reluarea productiei de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, în octombrie 2016 plecand din maternitatile din Romania, sute de nou-nascuti nevaccinati contra tuberculozei”, arata sursa citata.

Conform comunicatului, Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cere cu fermitate o reactie adecvata din partea Presedintiei Romaniei, reamintind ca problema Institutului Cantacuzino a figurat ca tema de interes pentru CSAT, care a adoptat în 2012 hotarari legate de locul acestui producator strategic autohton, fara a se constata nicio îmbunatatire a situatiei.

„PIAROM considera ca sanatatea nu poate fi doar o prioritate declarativa ci reprezinta o tema de importanta nationala si individuala, iar productia nationala de vaccinuri, abandonata în prezent, este un element de siguranta nationala zilnica si cu atat mai mult în cazul declansarii unor pandemii sau dezastre naturale”, mai transmite sursa citata.

Sursa: Bursa.ro

26.10.2016

DOCUMENT DE POZITIE referitor la Institutul Cantacuzino

Asistam cu revolta si resemnare la incapacitatea sau reaua vointa a ministrilor sanatatii si a guvernelor din care acestia au facut parte din 2005 pana astazi, care au compromis sistematic productia UNICULUI producator de vaccinuri din Romania, Institutul Cantacuzino, lovitura finala fiind aplicata in anul 2010.

Au fost facute anchete, mass media a sanctionat incapacitatea administrativa a celor pusi sa aiba grije de sanatatea noastra si NU s-a intampla  nimic.

S-au facut imprumuturi semnificative de la Banca Mondiala, au fost alocati bani de investitii de la buget, dar in anul 2016 Institutul Cantacuzino NU produce nici macar vaccin BCG pentru protejarea nou-nascutilor contra tuberculozei, boala la care detinem primul loc in Europa.

Ca o maxima ironie administrativa, in iunie 2016 Ministerul Sanatatii a aprobat Strategia de Combatere a Tuberculozei, fara a avea nicio prevedere legata de reluare a productiei in tara a acestui vaccin.

Si aici interesele importatoriilor au fost mai puternice decat interesul Sanatatii nationale.

La fel de grav, NU se mai produce vaccinul antigripal si nici vaccinul antitetanos.

Ministerul Sanatatii se “mandreste” si declara cu “mare seriozitate si raspundere” ca va pune in discutie publica o Lege a Vaccinarii. In acelasi timp, Ministrul Sanatatii NU are nici cea mica preocupare pentru reluarea productiei de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, in octombrie 2016 plecand din maternitatile din Romania, sute de nou-nascuti nevaccinati contra tuberculozei.

Sirul constant de reactii publice negative la adresa ministrilor sanatatii si a politicilor promovate de acestia NU a schimbat cu nimic situatia.

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cere cu fermitate o reactie adecvata din partea Presedintiei Romaniei, reamintind ca problema Institutului Cantacuzino a figurat ca tema de interes pentru CSAT, care a adoptat in 2012 hotarari legate de locul acestui producator strategic autohton, fara a se constata nicio imbunatatire a situatiei.

PIAROM considera ca sanatatea NU poate fi doar o prioritate declarativa ci reprezinta o tema de importanta nationala si individuala, iar productia nationala de vaccinuri, abandonata in prezent, este un element de siguranta nationala zilnica si cu atat mai mult in cazul declansarii unor pandemii sau dezastre naturale.

PATRONATUL INVESTITORILOR AUTOHTONI

25.10.2016

Modificari in domeniul achizitiilor publice. Autoritatile contractante vor avea la dispozitie un ghid operational interactiv, actualizabil

Guvernul a aprobat astazi o serie de modificari si completari privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (A.N.A.P.), asigurand astfel cadrul administrativ necesar indeplinirii tuturor atributiilor agentiei, tinand cont de volumul si complexitatea actiunilor in derulare sau preconizate pentru implementarea Strategiei nationale in domeniul achizitiilor publice. 

Executivul a modificat si completat in acest sens Hotararea Guvernului nr. 634/2015 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, precum si Anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Avand in vedere specificul activitatilor desfasurate de catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice si atributiile stabilite si asumate in fata Comisiei Europene, Guvernul suplimenteaza organigrama A.N.A.P. cu 20 de posturi, de la 415, exclusiv demnitarul, la 435 de posturi, exclusiv demnitarul. Decizia a fost luata avand in vedere volumul si complexitatea activitatilor de implementare a Strategiei nationale in domeniul achizitiilor publice, dar si cele 5 directii de actiune ale Strategiei nationale in domeniul achizitiilor publice, care vizeaza:

– Calitatea cadrului legislativ, inclusiv evaluarea optiunilor de transpunere a noilor directive europene in legislatia nationala;

– Coerenta generala si eficienta cadrului institutional;

– Regularitatea si calitatea procesului de achizitii publice;

– Capacitatea autoritatilor contractante, cu accent pe profesionalizare si aspecte de integritate;

– Functiile de monitorizare si supervizare ale sistemului de achizitii publice din Romania.

Pentru implementarea Strategiei nationale in domeniul achizitiilor publice, actul normativ aprobat astazi de Guvern prevede pentru A.N.A.P. si instituirea functiei de sprijin operational pentru autoritatile contractante, prin elaborarea unui ghid operational interactiv, actualizabil, care sa inlocuiasca suprareglementarea de nivel tertiar.

In ceea ce priveste organizarea A.N.A.P., actul normativ prevede fuzionarea structurii responsabile cu reglementarea in domeniul achizitiilor publice si infiintarea Directiei Generale Politici Publice, Reglementare si Armonizare Legislativa, in cadrul careia se organizeaza Directia Politici Publice si Directia reglementare si Armonizare Legislativa. In acest fel, se urmareste o corelare eficienta a informatiilor si experientei dobandite de Directia Generala Reglementare, Coordonare Metodologica si Suport Operational si Directia Generala Politici Publice si Relatii Internationale, precum si o mai buna coordonare a procesului de reglementare.

Guvernul a decis infiintarea unui Birou pentru implementarea proiectelor, in cadrul Directiei Politici Publice din subordinea Serviciului de Politici si Coordonare Sistem, cu scopul de a asigura un cadru unitar pentru managementul proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile si un management eficient in cadrul proiectelor derulate de catre A.N.A.P.. In luarea deciziei s-a tinut cont de procesul de reforma in domeniul achizitiilor publice si de necesitatea implementarii masurilor prevazute in Strategia nationala in domeniul achizitiilor publice.

De asemenea, pentru a se evita suprapunerile in sistemul de control si verificare procedurala realizat de A.N.A.P., activitatea de control va fi organizata la nivelul a doua structuri distincte care sa intreprinda numai demersurile necesare in functie de momentul verificarilor. In acest sens, se mentine in cadrul A.N.A.P., la nivel de directie generala, Directia Generala Control EX-ANTE, care va cuprinde Directia de Evaluare Documentatii de Atribuire si Directia Verificare Derulare Procedura de Atribuire. De mentionat ca, potrivit actului normativ, activitatea A.N.A.P. este exercitata in continuare la nivel central si prin 8 structuri regionale, fara personalitate juridica, la nivel teritorial, cu precizarea ca acestea vor fi organizate in subordinea Directiei Verificare Derulare Procedura de Atribuire.

Activitatea de verificare ulterior semnarii contractelor de achizitie publica va integra si componenta de verificare a respectarii normelor privind achizitiile publice in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale conform acordurilor de delegare semnate intre autoritatile de management si A.N.A.P.. In acest fel, activitatea de verificare ulterior semnarii contractelor de achizitie publica va fi organizata la nivel de directie in subordinea directa a presedintelui A.N.A.P., denumita Directia Control EX-POST.

Executivul a decis, totodata, dezvoltarea functiei de supervizare exercitata de agentie, printr-o monitorizare coerenta si sistematica a sistemului electronic de achizitii publice SEAP, pentru a evalua functionarea si evolutia sistemului in timp si pentru a se stabili daca obiectivele propuse au fost atinse. Vor fi puse in practica proceduri prin care sa se asigure ca supervizarea se va baza pe monitorizare si pe activitatile de control ex-ante, care releva in timp real probleme sau nereguli sistemice. Actul normativ prevede, in acest scop, reorganizarea functiilor de monitorizare si supervizare, prin fuzionarea structurilor responsabile la nivelul A.N.A.P. cu implementarea si transpunerea acestor doua functii intr-o singura structura – Directia de Monitorizare si Supraveghere Sistem. Aceasta noua directie de specialitate din cadrul A.N.A.P. va verifica sistemul de achizitii publice la nivel global, dar si la nivel de indicatori care sa permita depistarea eventualelor ineficiente si nereguli la nivelul achizitorilor sau al autoritatilor publice contractante. Agentia Nationala pentru Achizitii Publice va identifica autoritatile contractante cu probleme si va face publica informatia prin intermediul unui raport anual.

La nivelul conducerii A.N.A.P., Executivul a decis ca nu doar secretarul general, ci si secretarul general adjunct este inalt functionar public, numit, in conditiile legii, prin decizie a prim-ministrului.

19.10.2016

Cristian Parvan, presedintele PIAROM: Cei care se bazeaza pe centrale de apartament se vor trezi ca nu-si vor putea acoperi cheltuilelile energetice

8Centralele de apartament nu sunt o solutie viabila pe termen lung din cauza noxelor pe care acestea le emit si a pretului gazului care ar putea sa creasca in viitor, potrivit lui Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM) care spune ca numarul de persoane care folosesc centrale individuale de apartament a crescut exponential in ultima perioada, in detrimentul folosirii incalzirii centralizate, pentru ca statul, respectiv autoritatile locale, nu asigura caldura atunci cand populatia are nevoie.

„Centrale de apartament au fost raspunsul firesc al omului care nu doreste sa ingehte pentru ca  autoritatile locale sunt incapabile. Oamenii au gasit aceasta solutie de moment, dar care din punctul meu de vedere nu poate fi o solutie viabila. In primul rand pentru ca deocamdata nu monitorizam si nu stim cata poluare genereaza centrale de apartament si care e riscul de imbolnavire a populatiei. In al doilea rand, datorita interesului de chimizare a gazelor naturale din tarile dezvoltate industrial pretul gazelor naturale, chiar daca acum nu creste, va avea o alta evolutie. Este un pret speculativ care variaza nejustificat economic, iar cei care se bazeaza pe gaz metan se vor trezi ca nu vor putea acoperi cheltuielile energetice”, a declarat Cristian Parvan, presedintele PIAROM, in cadrul conferintei „Biomasa – sursa de caldura la nivel local, sursa de sanatate ”.

Pe de alta parte, Emil Calota, vicepresedintele Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energie, spune ca decizia cetateanului de a folosi centrala individuala de apartament nu poate fi ingradita, iar solutia pentru cetateanul sa ramana racordat la sistemul de incalzire centralizat o reprezinta contorizarea individuala. Astfel, cetateanul se poate convinge singur daca serviciile oferite sunt de buna calitate sau daca facturarea se face corect.

„Cetateanul trebuie sa aiba incredere, de pilda in Bucuresti, ca RADET ii asigura energia corect, adica pe consumul real. Nu o sa puteam avea o piata consolidata de energie termica pana cand nu o sa avem contoare individuale. Ca sa faci contorizare individuala trebui sa schimb 95% din infrastructura existenta intr-un bloc, ceea ce inseamna sa treci de pe o distributie pe verticala, la o distributie pe orizontala. Acesta este singurul efort pe care cred ca trebuie sa-l faca. Contorele individuale are trebui sa asigurate din bugetul local, iar schimbarea distributiei in bloc trebuie sa fie facuta din fonduri europene”, a spus el.

Un al subiect de dezbatere l-a constitutit subvetiile acordate cetatenilor pentru energia termica, care potrivit presedintelui PIAROM ar trebui acordate tuturor contribuabililor si nu doar unei anumite categorii sociale.

„De ce de subventionarea caldurii din Bucuresti, care se face din bani publici, nu befeciaza toti cetatenii? Sa ne aducem aminte ca platitor de taxe si impozite este fiecare cetatean si fiecare firma din aceasta tara. Subventiile pentru energia termica se dau an de an din taxele si impozitele platie de toata tara. Problema este si una de etica, de ce toti sa plateasca si numai unii sa beneficieze?”, a spus Cristian Parvan.

Potrivit PIAROM, din bugetul statului aferent anul 2016, administratiile locale au primit in jur de 700 mil. lei sub forma de imprumuturi pentru subventii la caldura, bani care de regula nu mai sunt returnati si care sunt acoperiti dupa un timp din rezervele statului.

Sursa: zf.ro

11.10.2016

PROIECT DE HOTARARE DE GUVERN

privind aprobarea Schemei de ajutor de stat avand ca obiectiv sprijinirea investitiilor destinate promovarii productiei de energie din surse regenerabile mai putin exploatate (biomasa, biogaz, geotermal).

TEXTUL COMPLET AL PROIECTULUI DE HOTARARE AICI

07.10.2016

Sesizare a PIAROM catre ministrul Sanatatii, in legatura cu dezechilibrele create pe piata romaneasca a medicamentelor

Domnului Vlad VASILE VOICULESCU

Ministru

MINISTERUL SANATATII

[email protected]

 

Domnului  Dr. NICOLAE FOTIN

Presedinte

AGENTIA NATIONALA A MEDICAMENTULUI SI DISPOZITIVELOR MEDICALE

 

Domnului CT. BOGDAN – MARIUS CHIRITOIU

Presedinte

CONSILIUL CONCURENTEI

[email protected]

 

Stimate Domnule Ministru,

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), in legatura cu dezechilibrele create pe piata romaneasca a medicamentelor, formuleaza prezenta:

S E S I Z A R E

Va supunem analizei toate aspectele pe care le consideram ca fiind generatoare de dezechilibre, care afecteaza distribuitorii, farmaciile si, nu in ultimul rand, pacientii, asa cum vom arata in cele ce urmeaza, astfel:

Ca urmare a revizuirii preturilor la medicamente de catre Ministerul Sanatatii, in sensul scaderii acestora, preturile la medicamentele practicate in Romania au devenit si mai atractive pentru operatorii farmaceutici din celelalte tari europene.

Stabilirea cantatilor livrate de producatori in Romania tine cont de consumul anterior de pe piata interna, scazand astfel cantitatile disponibile pacientilor romani.

Avand in vedere ca exportul este perfect legal potrivit legislatiei comunitare si romane, iar scumpirea medicamentelor in scopul descurajarii exportului este o masura nepopulara pe care nu si-o asuma nici un Guvern, situatia trebuie rezolvata cu posibilitatile si parghiile legale oferite de cadrul legislativ din Romania in acest domeniu, dupa cum vom arata in cele ce urmeaza.

In prezent, stabilirea plafoanelor, a cotelor care se repartizeaza de producatori/furnizori catre distribuitorii din Romania au la baza un algoritm care nu reflecta realitatea pietei, pe care in acest mod o distorsioneaza, creand in acelasi timp conditii concurentiale diferite.

Algoritmul avut in vedere de producatori are la baza cifra de afaceri a distribuitorilor, ceea ce apreciem ca este total incorect, deoarece cifra de afaceri este realizata de catre unii distribuitori in procent foarte mare din exporturi. Cei care exporta mult obtin cantitati mari de produse conform acestui algoritm, in timp ce distribuitorii orientati catre piata interna primesc cantitati insuficiente. De altfel, Ministerul Sanatatii a avut numeroase tentative de a interzice exportul pentru perioade limitate de timp, tocmai din motivul ca piata interna era descoperita.

Cata vreme exporturile sunt, asa cum am aratat , in concordanta cu legislatia, iar dezinteresul pentru export prin majorarea preturilor ar fi o masura de politica economica nepopulara, apreciem ca singura masura care se poate lua in cadrul legislativ dat este stabilirea cotelor de catre producatori/furnizori pe cifra de afaceri a fiecaruia, din care este scazuta cifra realizata din export.

Aceasta cerinta a noastra trebuie si poate fi rezolvata urgent deoarece ANDMR primeste raportari lunare cu privire la exportul de medicamente pentru fiecare exportator si este o operatie simpla a stabili cat din cifra de afaceri este realizata din export.

Rezolvarea acestei probleme ar duce la satisfacerea pietei interne, deoarece cei care nu fac export ar primi cantitati suficiente de medicamente pentru piata interna.

De asemenea, prin alocarea cantitatilor de medicamente de catre furnizori/producatori catre distribuitori/farmacii, proportional cu volumul pe care acestia il distribuie in piata interna, s-ar elimina inechitatile concurentiale existente in prezent derivand din acordarea de volume diferite, in conditiile in care parte din acestea sunt destinate altei pieti.

Toate cantitatile de medicamente importate trebuie sa satisfaca in primul rand piata interna. Consideram ca ratiunea reducerii pretului la medicamente nu a avut ca scop cresterea exportului acestora, ci in primul rand accesul pacientului roman la aceste medicamente.

Daca acestea s-au ieftinit, dar pacientul nu le gaseste sau uneori le gaseste prea tarziu, care este finalitatea acestui demers?

Ceea ce ne intereseaza, din punct de vedere concurential, este faptul ca, la prestatii egale, sa primim conditii (volume) egale. Pana in prezent, Consiliul Concurentei a apreciat ca algoritmul stabilit de producatori, respectiv cifra de afaceri, este unul corect si ca nu sunt distorsionari la acest capitol.

Consiliul Concurentei a avut in vedere numai faptul ca cifra de afaceri este un element comun tuturor competitorilor, insa a scapat din vedere faptul ca structura cifrei de afaceri este diferita de la un competitor la altul, iar ceea ce ar trebui sa intereseze si sa creeze conditii cu adevarat echitabile este ponderea distributiei interne la cifra de afaceri.

Ministerul Sanatatii se ocupa de necesarul pietei romanesti de medicamente, iar Consiliul Concurentei supravegheaza climatul concurential din aceeasi piata.

Pentru aceste motive, apreciem ca procentele stabilite de producatori trebuie revizuite si asezate pe criterii obiective, si anume volumul distribuit pe piata interna, creand totodata conditii egale pentru toti competitorii din aceasta piata, carora le va repartiza o cota proportionala cu volumul de desfacere, fara a se avea in vedere cifra de afaceri totala care, asa cum am aratat, pentru unii distribuitori contine un procent semnificativ rezultat din exporturi.

Toate aceste date sunt publice, inclusiv in topul exportatorilor din Romania, fara ca sa mai vorbim de raportarile care se fac la ANDMR pe fiecare medicament si destinatia acestuia.

Daca nu mai asteptam reglementari legale care sa rezolve definitiv aceasta problema majora, speram macar ca, in cadrul legislativ dat, cu parghiile pe care le aveti la indemana, asa cum le-am aratat, sa rezolvati aceasta problema acuta a pietei medicamentelor din Romania, fara ca aceasta sa mai fie subiect de nemultumire pentru toti participantii la aceasta, incepand cu pacientul.

In speranta rezolvarii imediate a acestei disfunctii, va asiguram de intreaga noastra colaborare si sprijin.

Cu stima,

Cristian Parvan

Presedinte Patronatul Investitorilor Autohtoni

05.10.2016