Monthly Archives: august 2016

Stimulente pentru angajarea de someri si absolventi. Ce parere aveti?

baniGuvernul a dat publicitatii un proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Printre altele, proiectul de OUG prevede acordarea de stimulente pentru firme, la angajarea de someri si de asistati social, precum si la angajarea de absolventi. Sumele acordate sunt cuprinse intre 500 si 900 de lei lunar, pentru fiecare somer ori absolvent angajat.

Ce parere aveti despre aceste prevederi? Va asteptam opiniile la adresa [email protected].

CITESTE AICI PROIECTUL INTEGRAL

30.08.2016

Casa Verde & EcoHORNET

shutterstock_162617765Incepand cu 16 august 2016, firma ecoHORNET, producator de echipamente pe biomasa peletizata, lanseaza programul Casa Verde & EcoHORNET.

ecoHORNET a imbunatatit permanent calitatea echipamentelor sale si a redus astfel substantial costurile de service si mentenanta.

ecoHORNET s-a dotat de curand cu masini moderne, eficiente si de mare precizie: masina de taiat laser-fiber, masina de roluit, robat de sudura automata etc. si a redus astfel costurile de productie.

ecoHORNET acorda subventii echipamentelor sale prin vanzarea directa si reduce astfel costul pe produs.

ecoHORNET primeste sprijinul PIAROM in derularea acestui program Casa Verde & EcoHORNET.

In consecinta, ecoHORNET a decis sa acorde subventii incepand cu data de 01.09.2016   urmatoarelor categorii de utilizatori:

  • persoane fizice, cetateni romani, indiferent unde isi au  domiciliul
  • asociatii de locatari constituite pe teritoriul Romaniei
  • societati comerciale cu capital privat romanesc
  • institutii publice
  • unitati administrativ-teritoriale
  • ferme agricole cu capital privat romanesc etc.

Subventia se acorda pentru urmatoarele modele de echipamente si in cuantumul specificat mai jos.

Inscrierile se fac prin e-mail ([email protected]) sau prin posta cu confirmare de primire (S.C. ECOHORNET SRL, str. Italia, nr. 4, loc.  Chiajna, Jud. Ilfov, Romania).

Inscriile se primesc in limita capacitatilor de productie.

ecoHORNET propune Consiliilor Judetene, Unitatilor Administrativ Teritoriale sa mobilizeze firme de profil din teritoriu, care pot prelua lucrari de confectii si prelucrari metalice, confectii de subansamble, dar si ansamblari de echipamente pentru a-si mari capacitatea de fabricare si a onora comenzile din Judet.

Achizitia de produse romanesti este sprijinita de sectorul bancar, Banca Transilvania acordand credite pentru produsele ecoHornet.

Oferta de finanțare pentru IMM-uri încurajează investiţiile: dacă foloseşti peste 70% din credit pentru achiziția de echipamente şi utilaje produse în România sau pentru servicii contractate cu firme româneşti, atunci beneficiezi de dobânda redusă şi comisioane mai mici.

Pentru proiecte semnificative, incepand cu blocuri de locuinte cu minimum 10 apartamente, se ofera de catre membrii PIAROM asistenta si consultanta pentru finantare si garantare, inclusiv pentru firmele care vor oferi servicii energetice (IMM-uri).

Pentru proiecte mari (min. 1.000 de apartamente) PIAROM va sustine potentialii investitori in obtinerea de finantare din partea Bancii Mondiale, BERD etc, institutii care sprijina constant proiectele de eficienta energetica si reducerea emisiilor poluante produse de sistemele clasice de incalzire.

Decizia a fost luata pentru a diminua efectele discriminarii catatenilor Romaniei, creata prin aplicarea programului Casa Verde a Ministerului Mediului, care ii subventioneaza din bani publici, banii cetatenilor, doar pe primii veniti, fara a stabili criterii de performanta privind depoluarea zonelor grav poluate, eficientizarea cladirilor cu consumurile cele mai mari de energie si poluante. Nu are in vedere faptul ca aceasta investitie (subventie) trebuie sa dezvolte economia romaneasca si sa creeze locuri de munca etc.

  1. Se subventioneaza cu bani din fondul de mediu cresterea eficientei energetice a cladirilor cu o treapta, de la clasa B la clasa A.

–  clasa de eficienta  B  are deja un consumul de energie si un grad de poluare foarte scazute,  noi solicitam ca subventia sa se acorde locuintelor  incepand de la clasa  G de eficienta si apoi in ordine crescatoare cand s-au epuizat solicitarile pe aceasta clasa.

  1. Se subventioneaza cu bani din fondul de mediu, cu 6.000 lei (100%) instalarea de panouri solare, asta doar pentru primii inscrisi.

– gratuitatea 100%  a acestei subventii trebuie sa fie acordata celor care nu au surse financiare,  sunt in zona cumplita a saraciei energetice, celor care nu pot asigura fiecarui membru de familie venitul minim garantat.

Aceste lipsuri creeaza sectorul cel mai poluant pentru a produce apa calda de consum prin aprinderea repetata a focului si arderea necontrolata de surcele, vreascuri, coceni, tizic, ciocalai, paie etc.

  1. A fost exclusa de la subventii singura sursa care aduce populatiei planetei siguranta si independenta energetica: biomasa, centralele pe peleti.

Asteptam acest capitol al subventiei acordata persoanelor fizice, intr-o forma evoluata, care sa asigure populatiei Romaniei energie termica si electrica din surse regenerabile si inepuizabile de energie biomasa peletizata.

Asteptam  sa se subventioneze echipamente cu eficinta maxima, emisii minime, care sa evite arderea lemnului, sa depolueze solul,  apa si aerul, sa opreasca defrisarea padurilor, sa stopeze saracia energetica a populatiei, sa creeze locuri de munca etc.

 

16.08.2016

Romania, printre statele UE cu productie industriala mai mare in iunie

muncitorProductia industriala a Uniunii Europene (UE) a crescut in iunie cu 0,5%, respectiv cu 0,6% in zona euro, comparativ cu luna precedenta, potrivit datelor publicate vineri de Biroul European de Statistica (Eurostat).

Cele mai mari cresteri ale productiei industriale in iunie, comparativ cu mai, au fost consemnate in Irlanda (7,1%), Bulgaria (3,9%) si Grecia (3,8%), iar cel mai semnificativ declin s-a inregistrat in Estonia (minus 3,1%), Ungaria (minus 2,3%) si Malta (minus 1,6%).

Romania a inregistrat in iunie un avans de 2% al productiei industriale, dupa o scadere de 4,2% in mai.

In iunie, comparativ cu luna similara din 2015, productia industriala a crescut cu 0,5% in Uniunea Europeana si cu 0,4% in zona euro. Romania a inregistrat in iunie o scadere anuala de 1,2% a productiei industriale, dupa un declin de 1,3% inregistrat in luna precedenta.

Cele mai mari cresteri ale productiei industriale au fost raportate in Letonia (7,9%), Grecia (7,6%) si Slovenia (6,1%) si Ungaria (5,2%), iar cel mai semnificativ declin s-a inregistrat in Malta (minus 8,5%), Estonia (minus 4,6%) si Suedia (minus 3,1%).

Vezi AICI datele complete si comunicatul original

15.08.2016

DOCUMENT DE POZITIE

sigla-PIAROM-finalPatronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) considera surprinzatoare pozitia tanarului ministru al Sanatatii, care s-a pronuntat in mod nepotrivit fata de un posibil proces de privatizare a sistemului de sanatate.

Afirmatiile facute ignora realitatea, care arata ca o parte consistenta a populatiei, confruntata cu neajunsurile de toate felurile (medicamente, aparatura, partial personal medical cu un comportament neprofesional si uman care lasa de dorit), apeleaza la serviciile medicale private, oferite de antreprenori dedicati.

Sunt ignorate sau prea putin apreciate eforturile investitionale facute de intreprinzatorii privati, FARA niciun sprijin din partea statului.

Se ignora ca in oferirea de servicii medicale, acolo unde statul esueaza grav, asa cum este cazul asigurarii capacitatii de tratament radioterapeutic in tratarea cancerului sau in cazul dializei, sectorul privat este cel care salveaza situatia.

Se ignora ca, in lipsa unei politici publice adecvate privind salarizarea diferentiata si stimulativa a sistemului medical, sectorul medical privat vine sa recompenseze, sa diferentieze si sa asigure o completare a veniturilor acestuia, oferind conditii de munca mai bune decat in sistemul public.

PIAROM apreciaza eforturile si performanta sistemului public de sanatate, de multe ori in conditii dificile create de incompetenta, numiri politice, masuri administrative si coruptie, dar apreciem ca Ministerul Sanatatii trebuie sa propuna masuri etapizate de a trece de la administrarea centralizata, de catre structuri guvernamentale,  a banilor PRIVATI, reprezentand contributia la Fondul de Sanatate, catre forme mai transparente si responsabile de administrare, control a acestora.

PIAROM solicita din partea Ministerului Sanatatii ca, prin politicile propuse, in speranta ca le va initia si supune consultarii publice pentru 6-12 luni, sa asigure o utilizare  mai buna a resurselor materiale si de personal existent in sistemul public de sanatate.

PIAROM sustine necesitatea preluarii unor exemple de bune practici,din tari membre ale UE, pentru a asigura mobilizarea si sustinerea investitiilor private, in asa fel incat sectorul de sanatate sa atraga pacienti din alte tari, asa cum este cazul in domeniul stomatologiei, valorificand inteligent si profitabil competentele medicale existente in sectorul public sau privat de sanatate.

PIAROM se declara un sustinator al cresterii calitatii sistemului public de sanatate, dar apreciaza si crede ca trebuie stimulata dezvoltarea in continuare a sistemului privat de sanatate, in primul rand prin “eliberarea” chiar si partiala a pacientului cu venituri medii si posibilitatea acestuia de a-si alege modalitatea de a fi tratat.

PATRONATUL INVESTITORILOR AUTOHTONI

Comunicatul in format pdf

12.08.2016

Nippon Paper Industries instaleaza o linie de productie demonstrativa de biomasa in Thailanda

biomasaNippon Paper Industries Co Ltd. a semnat un acord cu Phoenix Pulp and Paper Public Company pentru a instala linii de productie demonstrative in Thailanda pentru producerea de combustibil din biomasa lemnoasa.

Fabrica va produce pelete din biomasa lemnoasa. Nippon Paper Industries va produce 8.000 de tone de peleti pe an, in colaborare cu Phoenix Pulp and Paper Public Company (PPPC), folosind tehnologia de torefiere (prin care se obtine o densitate energetica superioara).  Linia de productie va fi dezvoltata in nord-estul Thailandei, ceea ce va permite utilizarea de material lemnos obtinut dintr-un sit impadurit din apropiere. Productia de pelete prin torefiere va incepe in primavara anului 2017.

Nippon Paper Industries are in plan instalarea unor linii de fabricatie cu o capacitate de productie anuala de 80.000 de tone. Compania va efectua, de asemenea, cercetari de piata in Asia, cu compania de profil Mitsui & Co, Ltd. in paralel cu productia initiala de peleti. Cererea globala pentru combustibili din biomasa lemnoasa este in crestere, in special in Japonia.

Citeste mai multe AICI

10.08.2016

Cat de ECO sunt Programele Casa Verde si Casa Verde Plus

bursaZiarul “Bursa” a organizat marti, 9 august, o masa rotunda cu tema “Cat de ECO sunt Programele Casa Verde si Casa Verde Plus”, la care au participat reprezentanti ai patronatelor si asociatiilor din constructii, precum si specialisti din domeniul protectiei mediului.

Printre invitati s-au aflat: Cristian Parvan – presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), Claudiu Georgescu – presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania, Cerna Mladin – presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania si Mircea Oros – directorul Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Cristian Parvan: “Avem tehnologii romanesti in domeniul eficientei energetice ignorate de autoritati”

parvanTehnologiile romanesti inventate in domeniul eficientei energetice sunt absolut ignorate, fara nicio explicatie, atat de Ministerul Mediului, cat si de Administratia Fondului pentru Mediu si Ministerul Energiei, a declarat Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din Romania (PIAROM).

“Suma alocata programelor «Casa Verde» si «Casa Verde Plus» este mica, daca tinem cont ca in Franta sumele ajung la miliarde de euro. Programele «Casa Verde» si «Casa Verde Plus» nu iau in considerare absolut deloc necesitatea ca, gradual, sa schimbam sistemele de incalzire in foc deschis. In schimb, ajungem direct la tehnologii sofisticate, foarte bune, eficiente, dar neclar de ce au fost alese, cum ar fi, de exemplu, pompele de caldura. E foarte bine ca se merge pe pompe de caldura, dar momentan nu s-a lamurit cine, de ce si pentru ce s-a ales aceasta modalitate de incalzire pentru a fi inclusa in program. Avem tehnologii romanesti absolut ignorate, fara nicio explicatie, atat de Ministerul Mediului, cat si Fondul de Mediu si Ministerul Energiei. Programul este bun si nimeni nu contesta faptul ca se reia acest program, insa modul de punere in discutie timp de 10 zile, in perioada asta, nu este potrivit. Au mai fost situatii cand s-au pus in dezbatere publica diferite chestiuni de la Craciun si pana dupa Revelion”, a afirmat Cristian Parvan.

Citeste mai multe AICI

09.08.2016

Manifest pentru BIOMASA

biomasaPatronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) doreste organizarea de dezbatere publica a unui Plan de valorificare energetica (producerea de energie termica si reducerea utilizarii lemnului de foc), de protectie agricola (perdele forestiere), valorificarea terenurilor degradate prin infiintarea de plantatii energetice adecvate.

PIAROM a furnizat, constant in ultimii doi ani, informatii complete tuturor ministerelor si agentiilor specializate implicate in punerea la punct a unui plan complex, esalonand activitatile necesare, conform celor mai bune practici europene.

Contrar asteptarilor comunitatilor ce nu beneficiaza de sisteme de incalzire centralizata, a companiilor pregatite sa ofere servicii energetice si ignorand inventatorii romani, decidentii politici prefera continuarea alocarii in fiecare an a unor subventii bugetare substantiale (bugetul 2015/2016 subventiile sub forma de “imprumuturi” pentru administratiile locale s-au ridicat la 700 milioane lei) pentru asigurarea incalzirii populatiei pe perioada rece.

Aceasta politica, continuata cu “succes” de actualul Minister al Energiei, alaturi de Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Agriculturii, agentii, fonduri si autoritati de la toate nivelurile, atesta lipsa de profesionalism, informare si interes in adoptarea unor decizii benefice mediului, cetatenilor si mediului de afaceri.

PIAROM cere Ministerului Energiei sa initieze dezbateri publice pentru punerea in aplicare a masurilor cuprinse in documentele nationale adoptate LEGAL inca din anul 2010 (PNAER si Planul de actiune pentru utilizarea biomasei). Anuntata strategie energetica trebuie sa dea importanta necesara acestei resurse regenerabile, in conditiile in care documentul existent pe site-ul ministerului, ea este doar mentionata ca un fapt divers, contrar datelor oferite de documentele citate si a politicilor statelor europene in domeniu.

Suntem in luna august, este cald, dar cerem ca si acest guvern, chiar interimar pana in decembrie 2016, sa dezbata si sa initieze masuri de crestere a eficientei energetice prin modernizarea, diversificarea si constructia de noi sisteme de incalzire bazate pe utilizarea biomasei

Se asigura alaturi de caldura necesara, inclusiv in cadrul Strategiei Nationale a Locuirii initiate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, crearea de noi locuri de munca si a unor produse cu valoare adaugata semnificativa.

PIAROM va continua sa ofere public date si informatii privind tehnologiile de incalzire pe baza de biomasa, invitand administratiile locale, responsabile de incalzirea populatiei sa solicite in mod expres Guvernului promovarea unui Program National de incalzire pe baza de biomasa, incepand cu localitatile ce detin retele de termoficare si terminand cu cele mai mici comunitati.

Lemnul de foc alaturi de o gama variata si consistenta de alte resurse tip biomasa, poate fi folosit cu mult mai mare eficienta decat o facem in prezent, afectand substantial si mediul prin poluarea aerului cu gazele emise.

Ramane intrebarea pusa de PIAROM: de ce nimeni din Guvern nu este interesat de acesta problema energetica de importanta nationala?

De ce decidentii politici se preocupa doar de petrol, carbune, gaze naturale, eventual de eoliene si panouri solare si NU-I INTERESEAZA valorificarea majora a resurselor de BIOMASA , REGENERABILE si DISPONIBILE in toate regiunile tarii?

PIAROM asteapta un raspuns public!

08.08.2016

Statistici privind energia regenerabila in UE

eoliCantitatea de energie regenerabila produsa in cadrul UE a crescut pe ansamblu cu 73,1%, intre 2004 si 2014, echivalent cu o crestere medie de 5,6% pe an, potrivit unor statistici ale Eurostat – Biroul de Statistica al Uniunii Europene.

Productia primara de energie din surse regenerabile in cadrul UE in 2014 a fost de 196 de milioane de tone echivalent petrol (tep) – o pondere de 25,4% din productia totala de energie primara din toate sursele.

Printre energiile regenerabile, cea mai importanta sursa la nivelul UE 28 a fost cea de biocombustibili solizi si deseuri din surse regenerabile, reprezentand aproape doua treimi (63,1%) din productia primara a energiilor regenerabile in 2014 (a se vedea tabelul 1). Energia hidro a fost al doilea cel mai important factor (16,5% din total), urmata de energia eoliana (11,1%). Cu toate ca nivelurile lor de productie a ramas relativ scazuta, a existat o crestere deosebit de rapida a productiei de energie eoliana si solara, aceasta din urma cu o pondere de 6,1% din energia regenerabila a UE 28, in timp ce energia geotermala a reprezentat 3,2% din total.

Cazul Romaniei

Cantitatea de energie regenerabila produsa de Romania a crescut, in cei 10 ani, cu doar o treime, de la 4.594 tep la 6.090 tep, cea mai mare parte reprezentand-o biocombustibilii si deseurile din surse regenerabile – 61,9%, putin sub media UE -, apoi energia hidro – 26,6%, cu mult peste media UE, urmata de energia eoliana (8,8%, sub media UE), energia solara (doar 2,3%, cu mult sub media UE), si energia geotermala – doar 0,5%.

Cei mai mari producatori din UE

Cel mai mare producator de energie din surse regenerabile in 2014 a fost Germania, cu o pondere de 18,4% din totalul UE, urmata de Italia (12,1%) si Franta (10,7%), apoi de Spania (9,2%) si Suedia (8,5%).

Cititi intreaga analiza AICI

04.08.2016

Conferinta despre bio-economie

In luna iulie a avut loc la Budapesta o interesanta conferinta privind implicarea clusterelor in bio-economie, “Triple-Helix Conference on Biobased Economy”. A fost unul dintre cele mai importante evenimente ale proiectului Danube-INCO.NET.

Obiectivul său principal este de a sprijini cooperarea dintre universități, întreprinderi si institutii guvernamentale (modelul triplu-helix) pentru a spori crearea și dezvoltarea parteneriatelor in bio-economie în țările vizate.

Cititi trei dintre cele mai interesante prezentari de la acest eveniment:

Prezentare Dragica Karajić, coordonator Domeniul prioritar 8, Ministerul Antreprenoriatului din Croatia

Prezentare Barna Kovacs, Unitatea de Strategie in Bioeconomie – DG RTD

Prezentare Doru C. Pamfil, Presedinte Danube Rectors’ Conference

 

 

04.08.2016