Monthly Archives: iulie 2016

Ziua Mondiala a Tinerilor Meseriasi: Firmele straine “fura” meseriasii din Romania

muncitorDin punct de vedere al pregatirii meseriasilor, Romania este sub nivelul european. Exista insa si cazuri individuale de performanta in anumite domenii; Firmele straine “fura” meseriasii din Romania (drenare a fortei de munca calificate atat pe piata muncii interne cat si pe cea europeana), acesta fiind un motiv in plus pentru care firmele cu capital romanesc sufera de lipsa fortei de munca inalt calificate.

Acestea sunt doar cateva dintre concluziile unui studiu prezentat de World Skills Romania, cu ocazia Zilei Mondiale a Tinerilor Meseriasi, la care a participat si Patronatul Investitorilor Autohtoni.

CITESTE INTREG DOCUMENTUL AICI

22.07.2016

UN CONTRACT DE FINANTARE SI DOUA DE ASISTENTA TEHNICA, SEMNATE DE ROMANIA CU BANCA EUROPEANA DE INVESTITII

euroBEI acorda  finantare in valoare de 360 milioane de euro pentru proiecte prioritare in cadrul Programelor Operationale ale UE din perioada 2014-2020, pentru a sustine cresterea in Romania si extinde furnizarea de servicii de consultanta dedicate autoritatilor nationale pentru imbunatatirea implementarii proiectelor si a absorbtiei Fondurilor UE, informeaza Ministerul Finantelor Publice, printr-un comunicat datat 15 iulie 2016.

Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda Romaniei un imprumut in valoare de 360 de milioane de euro, pentru acoperirea partiala  a cheltuielilor efectuate de la bugetul de stat in contul contributiei nationale la investitiile orientate catre crestere din perioada de programare UE 2014-2020, in cadrul Programelor Operationale  Competitivitate, Capital Uman si anumite axe prioritare din Infrastructura Mare. Acest imprumut va sustine Contractul Roman de Parteneriat cu UE pentru perioada de programare 2014-2020, concentrandu-se pe investitii in sectoarele energiei, imbunatatirii mediului inconjurator, Cercetarii&Dezvoltarii si Inovatiei (CDI), Tehnologiei Informatiilor si Comunicatiei (TIC), ocuparii fortei de munca, educatiei si beneficiilor sociale. Imprumutul BEI urmeaza Imprumutului Strategic National de Referinta pentru Co-finantare in valoare de 1 miliard de euro pentru proiecte din domeniul transporturilor si mediului, celui in valoare de 300 milioane EUR pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, oferite pentru perioada de programare 2007-2013 si imprumutului in valoare de 300 milioane de euro pentru proiecte din sectorul mediului, in cadrul Programului Operational pentru Infrastructura Mare din perioada de programare UE 2014-2020, semnat pe 16 iunie 2016 la Luxemburg.

In acelasi timp, banca UE a semnat doua Contracte de Servicii de Suport prin Consultanta a Proiectelor, in valoare de aproximativ 19  milioane de euro, cu Agentia Nationala de Achizitii Publice (ANAP) si, respectiv, Ministerul Fondurilor Europene. Primul Contract de Servicii prevede asistenta pentru ANAP pentru crearea unei strategii nationale de achizitii publice, parte din conditia fundamentala stabilita de UE pentru perioada de programare 2014-2020. Cel de-al doilea va sustine implementarea proiectelor de catre beneficiari in cadrul Programului Operational de Infrastructura Mare al UE (adica Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale, Societatea Nationala de Cai Ferate si beneficiari din sectorul apelor si deseurilor, incluzand in primul rand societati operationale regionale). Programul de asistenta tehnica pentru „Suport de Consultanta pentru Proiecte” al BEI ofera servicii de consultanta pentru Autoritatile de Management si beneficiarii de Fonduri Europene Structurale si de Investitii (FESI) in Romania, in perspectiva financiara a UE 2014-2020. Aceste servicii de asistenta tehnica au scopul de a imbunatati calitatea proiectelor si a investitiilor finantate din Fonduri Structurale, diseminarea celor mai bune practici in cadrul UE si contribuie la imbunatatirea coeziunii.

„Contractele semnate astazi vor ajuta la indeplinirea mandatului bancii UE, in special pentru oferirea de servicii de creditare, de consultanta in toate Statele Membre. Acestea cuprind un set crucial de actiuni pentru asigurarea unei cresteri economice viitoare sustenabile in UE – actiuni care s-au dovedit deja a fi de succes in multe State Membre si pe care BEI este dedicata sa le implementeze pe larg in Romania. Imprumutul din partea BEI va co-finanta proiecte de infrastructura publica prioritare, cu o valoare totala de aproximativ 7,7 miliarde de euro, cu efecte economice asteptate puternice in cadrul mai multor Programe Operationale ale UE (care cuprind in special CDI, TIC si proiecte sociale) si va sta la baza unor transformari structurale ulterioare pe piata muncii, prin imbunatatirea seturilor de abilitati. Contractele de Servicii de Suport de Consultanta pentru Proiecte reprezinta continuarea asistentei tehnice a BEI in curs de desfasurare din 2014. Acestea vor consolida asistenta deja oferita prin programul JASPERS incepand cu 2008 catre autoritatile romane, administratii si intreprinderi de stat, cu obiectivul de a pregati proiecte de inalta calitate, accelerand absorbtia fondurilor UE din perioada de programare curenta, 2014-2020.

Cele doua imprumuturi semnate de catre BEI cu autoritatile romane  in acest an indica existenta unui pachet de proiecte care ma astept sa fie in curand suplimentate de inceperea operatiunilor legate de FESI in tara si sa continue sa creasca si sa se diversifice in viitor, inclusiv prin operationalizarea Initiativei pentru IMM-uri dedicata sustinerii antreprenoriatului in Romania”, a declarat Vicepresedintele BEI, Cristian Popa.

„Acordul de imprumut semnat astazi cu BEI este dovada atentiei pe care o acorda atat Guvernul Romaniei, cat si banca Uniunii Europene imbunatatirii gradului de absorbtie a fondurilor europene indreptate catre trei programe operationale: Infrastructura Mare, Competitivitate si Capital Uman. Prin acoperirea partiala a cheltuielilor efectuate de la buget pentru a sustine proiecte finantate din fonduri UE, este redus impactul asupra bugetului de stat. Acest imprumut mai are si potentialul de a impulsiona investitiile in trei domenii majore de interes.

Referitor la achizitiile publice, BEI va asigura expertiza pentru dezvoltarea mai multor masuri esentiale din cadrul Strategiei. Pentru a fi mai concreti, ne referim la dezvoltarea de sisteme de control intern aferente achizitiilor publice (I), rationalizarea sistemului de control anticipat (II), implementarea unui sistem de  achizitii publice centralizate (III) si  depasirea deficientelor actuale pentru a se facilita elaborarea proiectelor si implementarea viitoarelor contracte de achizitii publice (IV).

In calitate de guvernator pentru Romania, permiteti-mi sa subliniez faptul ca, pe parte de sector public, suntem hotarati sa exploram si sa utilizam paleta variata de instrumente BEI. In acelasi timp, ar trebui sa se urmareasca dezvoltarea continua a portofoliului BEI din sectorul privat. Vom incuraja sectorul privat sa caute in mod activ oportunitati de finantare, subliniind faptul ca ii stau la dispozitie si  facilitati de elaborare de proiecte”, a declarat Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

„Prin semnarea Acordului de servicii de asistenta tehnica pentru implementarea proiectelor, atat Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de autoritate de management pentru Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020 (POIM), cat mai ales beneficiarii celor trei sectoare importante de investitii finantate prin acest program – mediu, transport si energie, vor utiliza expertiza BEI pentru toate activitatile si nevoile specifice de asistenta tehnica privind pregatirea si implementarea proiectelor si dezvoltarea abilitatilor si capacitatii institutionale.

Acordul de servicii, semnat astazi, va continua asistenta tehnica furnizata de BEI in perioada de programare anterioara si va contribui la indeplinirea conditionalitatilor specifice POIM – programul strategic de dezvoltare a infrastructurii nationale, cu o alocare financiara nerambursabila de peste 41% din totalul fondurilor structurale si de investitii acordate Romaniei in perioada de programare 2014 – 2020”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

De la inceputul operatiunilor BEI in Romania, Banca a oferit o suma cumulata de aproximativ 11,4 miliarde de euro pentru finantare, inclusiv imprumutul semnat astazi. Proiectele pilot finantate de BEI in Romania includ Fabrica de anvelope Pirelli din Slatina, Metroul din Bucuresti, Proiectul de energie verde al ENEL si programele de Eficienta Energetica pentru blocurile de locuinte din Capitala.

15.07.2016

Guvernul ar trebui să reducă subvenţiile la încălzire şi să utilizeze, în schimb, sursele regenerabile (PIAROM)

rapitaGuvernul ar trebui să reducă nivelul ridicat al subvenţiei pentru încălzirea prin sistemul centralizat şi să valorifice, în schimb, sursele regenerabile de care dispune ţara, concomitent cu creşterea randamentului centralelor, se arată într-un comunicat al Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

“PIAROM constată o lipsă de interes alarmantă, atât din partea Ministerului Energiei, cât şi din partea Ministerului Mediului, faţă de posibilitatea valorificării superioare a unor resurse energetice regenerabile. Acestea permit mobilizarea resurselor existente local, crearea de energie termică necesară încălzirii localităţilor, crearea de locuri de muncă şi reducerea poluării”, se arată în comunicat, scrie agerpres.

Restul articolului aici

15.07.2016

PIAROM cere Ministerului Energiei sa puna in dezbatere publica prevederile legate de utilizarea resurselor regenerabile

PIAROM cere public Ministerului Energiei sa puna in dezbatere publica prevederile legate de utilizarea resurselor regenerabile: biomasa, biogaz, apa geotermala, utilizarea energetica a deseurilor urbane.

PIAROM constata o lipsa de interes alarmanta, atat din partea Ministeului Energiei cat si din partea Ministerului Mediului, fata de posibilitatea valorificarii superioare a unor resurse energetice regenerabile. Acestea permit mobilizarea resurselor existente local, crearea de energie termica necesara incalzirii localitatilor, crearea de locuri de munca si reducerea poluarii.

PIAROM cere Guvernului sa solicite de urgenta ministerelor mentionate ca si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sa prezinte solutii cu privire la incalzirea localitatilor din Romania in iarna 2016-2017.

Ne declaram impotriva mentinerii unui nivel major de subventionare a caldurii (cca 700 mil. lei in iarna 2015/2016), in conditiile ignorarii inadmisibile de catre autoritatile competente a solutiilor tehnice capabille sa asigure atat valorificarea mai mare a resurselor regenerabile (biomasa, biogaz, apa geotermala), cat si cresterea la min. 80% etapizat, a randamentului sistemelor de incalzire.

Constatam cu regret, ca in contradictie cu demersurile publice facute din februarie 2016 la nivelul tuturor autoritatilor statului, in principal la nivelul Ministerului Energiei, programele nationale PNAER2010 ca si Planul National de valorificare a BIOMASEI sunt ignorate de decidentii politici, continuandu-se dezbaterea publica avand unic obiectiv producerea de energie electrica.

Problema incalzirii localitatilor Romaniei este limitata la discutarea relatiei ELCEN RADET la nivelul Municipiului Bucuresti, in conditiile in care, din 315 sisteme de incalzire centralizata mai sunt fizic utilizabile cca 40.

Ministerul Energiei si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice trebuie sa informeze public, cu maxima urgenta, asupra modului in care se va asigura incalzirea cetatenilor in iarna 2016/2017 si asupra masurilor concrete privind asigurarea obiectivelor de eficienta energetica impuse Romaniei prin directivele UE.

Patronatul Investitorilor Autohtoni

15.07.2016

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a organizat în perioada 4-5 iulie 2016 Forumul Administrației Publice Locale

13615449_903741413088204_6952940756148912525_nLa eveniment au fost invitați în jur de 1000 de participanți.
Au fost abordate teme legate de:
– Parteneriatul dintre Guvern și administrația publică locală,
– Strategia de dezvoltare teritorială a României,
– Dezvoltare economică și strategii naționale în sprijinul autorităților locale,
– Finanțări prin fonduri europene și de la bugetul de stat pentru dezvoltare locală și regională,
– Cadastru, amenajarea teritoriului, urbanism și dezvoltare durabilă,
– Direcții strategice în agricultură și dezvoltare rurală,
– Descentralizare și autonomie locală,
– Codul Administrativ și Codul de procedură Administrativă,
– Transparență și managementul funcției publice în administrația publică locală.

Mai multe despre eveniment si acces la majoritatea prezentarilor aici

15.07.2016

UN CONTRACT DE FINANȚARE ȘI DOUĂ DE ASISTENȚĂ TEHNICĂ, SEMNATE ASTĂZI DE ROMÂNIA CU BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

euroBEI acordă finanțare în valoare de 360 milioane de euro pentru proiecte prioritare în cadrul Programelor Operaționale ale UE din perioada 2014-2020, pentru a susține creșterea în România și extinde furnizarea de servicii de consultanță dedicate autorităților naționale pentru îmbunătățirea implementării proiectelor și a absorbției Fondurilor UE.

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă României un împrumut în valoare de 360 de milioane de euro , pentru acoperirea parțială a cheltuielilor efectuate de la bugetul de stat în contul contribuției naționale la investițiile orientate către creștere din perioada de programare UE 2014-2020, în cadrul Programelor Operaționale Competitivitate, Capital Uman și anumite axe prioritare din Infrastructură Mare. Acest împrumut va susține Contractul Român de Parteneriat cu UE pentru perioada de programare 2014-2020, concentrându-se pe investiții în sectoarele energiei, îmbunătățirii mediului înconjurător, Cercetării&Dezvoltării și Inovației (CDI), Tehnologiei Informațiilor și Comunicației (TIC), ocupării forței de muncă, educației și beneficiilor sociale. Împrumutul BEI urmează Împrumutului Strategic Național de Referință pentru Co-finanțare în valoare de 1 miliard de euro pentru proiecte din domeniul transporturilor și mediului, celui în valoare de 300 milioane EUR pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, oferite pentru perioada de programare 2007-2013 și împrumutului în valoare de 300 milioane de euro pentru proiecte din sectorul mediului, în cadrul Programului Operațional pentru Infrastructură Mare din perioada de programare UE 2014-2020, semnat pe 16 iunie 2016 la Luxemburg.

Pentru mai multe informatii citeste aici

15.07.2016