Monthly Archives: mai 2016

Fonduri europene nerambursabile in valoare de maxim 200.000 de euro, destinate intreprinderilor urbane

euroIn data de 25 mai 2016 s-a lansat apelul de proiecte destinat microintreprinderilor urbane, prin care acestea pot primi, fiecare, cate maxim 200.000 de euro finantare nerambursabila (reprezentand 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile), pentru dezvoltare.

Perioada de depunere a proiectelor a inceput in data de 27.07.2016.

Cheltuielile pe care o firma le poate recupera accesand Programul Operational Regional, prioritatea de investitii 2.1., sunt urmatoarele:

* Cheltuieli pentru CONSTRUCȚIA / MODERNIZAREA ȘI EXTINDEREA SPAȚIULUI DE PRODUCȚIE / SERVICII

* Cheltuieli pentru DOTAREA CU ECHIPAMENTE ȘI INSTALAȚII industriale, utilaje sau alte tipuri de dotări specifice

* Cheltuieli pentru DOTĂRI NECORPORALE

* Cheltuieli pentru EXECUŢIA DE LUCRĂRI AFERENTE INVESTIŢIEI DE BAZĂ, INCLUSIV ECHIPAMENTE CU MONTAJ

* Cheltuieli pentru MEDIATIZARE DIGITALĂ

* Cheltuieli pentru SERVICII DE CONSULTANȚĂ / ASISTENȚĂ

O companie privata specializata in consultanta de profil – Lara Grup – isi ofera  serviciile integrate de scriere si implementare a proiectului, iar tarifele practicate urmand sa fie platite la rezultat, ele variind in functie de valoarea si complexitatea investitiei pe care fiecare doreste sa o implementeze.

In plus, prima plata catre firma se va face dupa ce firma solicitanta va avea ceritudinea obtinerii finantarii nerambursabile, respectiv dupa semnarea contractului de finantare.

Afla mai multe detalii AICI!

30.05.2016

UE va trebui sa renunte la biocombustibili

rapitaIncetarea sustinerii politicilor in privinta biocombustibililor daunatori si costisitori este singurul lucrul bun ce trebuie facut d UE, scrie Marc-Olivier Herman, seful departamentului de politici economice ale UE, din cadrul Oxfam International. Acesta explica, intr-un articol pentru Euractiv.com, de ce trebuie sa se intample asta.

Consumul Europei de biocombustibil dauneaza de fapt climei, nu o ajuta

Cele mai noi date disponibile cu privire la emisiile de biocombustibil arata cca, de fapt, consumul de biocombustibili din Europa dauneaza climei, nu o ajuta. Comisiile de Transporturi si Mediu au analizat datele dintr-un studiu recent si cuprinzator privind emisiile de biocombustibili, comandat de Comisia Europeana. Acesta a concluzionat ca, pana in 2020, emisiile rezultate din transport vor creste cu 3,5% in UE, ca urmare a consumului de biocarburanti, in loc sa scada.

Cauza nu sta doar in cantitatile de emisii relizate in urma arderii biocombustibililor si materiilor prime din import. Biodieselul realizat din ulei de palmier, de exemplu, emite de trei ori mai mult CO2 fata de combustibilul fosil, deoarece a facut ca padurile tropicale sa fie inlocuite cu terenuri agricole.

Biocombustibilii din culturi locale sunt de asemenea o mare parte a problemei. Biodiesel-ul obtinut din seminte de rapita si de bioetanolul obtinut din orz emit cu aproximativ 20% mai mult CO2 decat motorina sau benzina. Biodiesel-ul din floarea soarelui si etanolul din grau sunt aproximativ la fel de poluante ca si combustibilii fosili pe care ii inlocuiesc.

Impreuna, acesti biocombustibili europeni daunatori sunt proiectati pentru a reprezenta pana la 40% din consumul Europei de biocombustibili in 2020, in ciuda unei limite nou introduse privind cota de biocombustibili obtinuta pe baza de produse alimentare.

Faptul ca biocombustibilii dauneaza climei si ofera o solutie falsa pentru ecologizarea transporturilor noastre este doar o parte a problemei. Acestia afecteaza, de asemenea, persoanele vulnerabile din intreaga lume si propria noastra economie de acasa.

O taxa ascunsa asupra consumatorilor de produse alimentare

Cercetarile arata ca politica UE privind biocombustibilii se bazeaza pe un consum redus de alimente pentru a asigura emisii mai reduse. Politica se bazeaza pe modele care presupun ca o parte semnificativa a culturilor vor fi deviate de pe pietele de alimente si furaje pentru producerea de energie si nu sunt inlocuite prin plantarea de culturi suplimentare. Acest lucru duce inevitabil la cresterea preturilor la alimente, care afecteaza in lume cele mai sarace zone.

In plus, fata de impunerea unei taxe ascunse asupra celor saraci prin cresterea preturilor la produsele alimentare, politicile care mandateaza consumul de biocombustibil reprezinta o amenintare permanenta pentru securitatea alimentara la nivel mondial. Ele se adauga unei cereri foarte mare si inflexibila pentru produsele agricole de baza.

Atunci cand exista o criza pe pietele alimentare din cauza fenomenelor meteorologice, blocajelor comerciale sau stocurilor scazute, aceste cote pentru biocombustibili actioneaza in calitate de multiplicatori de soc. Avand in vedere ca UE a inceput sa promoveze biocombustibili, prin obiectivele voluntare in 2003 si apoi prin obiective obligatorii in 2009, lumea a fost lovita de doua varfuri majore ale preturilor la alimente, impingand zeci de milioane de oameni in saracie. Agentiile internationale de dezvoltare au recomandat ca guvernele sa elimine “politicile care subventioneaza producerea de biocombustibili sau consumul acestora”.

In plus, chiar daca materiile de baza pentru fabricarea de biocombustibili sunt “crescute acasa”, nu numai ca agricultura se deplaseaza pe noi terenuri si distruge padurile din alte parti ale lumii, dar duc, de asemenea, la stramutarea unor populatii si distrugerea mijloacelor de subzistenta.

Un grup de lideri indigeni, reprezentanti ai comunitatilor si ai societatii civile din intreaga lume, au facut o vizita la Bruxelles si in alte capitale europene, luna trecuta, pentru a face un apel la oprirea acapararii terenurilor si a abuzurilor legate de lanturile de aprovizionare cu ulei de palmier la nivel mondial. Acestia au avut un mesaj clar: incalcari ale drepturilor omului sunt comise de catre o industrie care se extinde din cauza cererii UE pentru uleiul de palmier. Incalcari similare ale drepturilor omului sunt asociate cu extinderea altor culturi utilizate pentru fabricarea de biodiesel sau etanol, cum ar fi soia si trestia de zahar.

Nimeni nu se asteapta ca industria biocombustibililor, bine organizata, care a crescut pe baza unui amestec de subventii, scutiri de taxe si obligatii si care functioneaza de peste un deceniu sa renunte la propria existenta fara lupta. Pentru reprezentantii industriei de biocombustibili, stoparea sprijinului statelor ar fi intr-adevar “catastrofala” si “o nebunie majora”. Cu toate acestea, tinand cont de ravagiile pe care le face politica actuala de biocombustibili a UE, pentru restul dintre noi care traim pe aceasta planeta renuntarea la tintele privind biocombustibilul este singurul lucru bun de facut.

Sursa si articolul complet AICI

27.05.2016

Capitalul privat românesc

cprLucrarea își propune scoaterea în evidență a locului și rolului capitalului privat românesc în economia locală. La 26 de ani de la Revoluție, s-a dezvoltat o puternică clasă antreprenorială în România, chiar dacă, la vârf, firmele străine domină.

Firmele românești dețin 47% din cifra de afaceri globală a companiilor locale, față de 49% cele străine, restul de 4% aparținând companiilor de stat.

VEZI AICI LUCRAREA COMPLETA

25.05.2016

Oportunitati de afaceri cu Uzbekistanul

banner-uzbekistan-roCamera de Comert si Industrie a Romaniei organizeaza, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Uzbekistan si Eurpean Profiles SA, in data de 31 mai 2016, un seminar de afaceri dedicat companiilor romanesti interesate de piata din Uzbekistan.

Evenimentul se va axa pe 21 de sectoare economice de interes pentru mediul de afaceri din Uzbekistan, printre care agricultura, constructii, industria alimentara, industrie textila, industria chimica, industria pielariei, industria auto, IT, materiale de constructii etc

Inscrierile se pot face pana cel tarziu la data de 27 mai 2016, ora 14.00, iar pentru detalii poate fi contactat domnul Petru Russu, consilier relatii externe, la tel. +40 374 474 358/ +40 733 520 228, e-mail [email protected] sau doamna Sevi Greceanu, consilier evenimente, Rock House Events, la tel. +40 723 139 083 sau e-mail [email protected]

Evenimentul va avea loc in Amfiteatrul Albastru din cadrul CCIR Business Center – Bd. Octavian Goga nr. 2, Sector 3, Bucuresti, si va incepe la ora 10.00.

Printre speakeri se numara Clementina Nitulescu, director al Directiei relatii Bilaterale Europa Non-UE si Asia Centrala, din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu mediul de Afaceri, Aurelian Gogulescu, vicepresedinte al CCIR, precum si reprezentanti ai Camerei de Comert si Industrie din Uzbekistan.

Vezi aici invitatia si programul complet al evenimentului

25.05.2016

“Sa asiguram tinerilor abilitatile de a inova si de a conduce Europa in secolul 21”

it“Economia Europei inca se chinuie sa tine pasul cu revolutia digitala la nivel mondial. Este timpul sa ne asiguram ca tinerii au aptitudinile potrivite pentru a ajunge la potentialul maxim ca inovatori”, scrie Eva Paunova, eurodeputat bulgar (in grupul PPE) si co-presedinte al Intergrupului pentru tineret.

“Am aflat de la intreprinderi, start-up-uri si companii de software ca acestea nu sunt inca in masura sa-si atinga potentialul, deoarece nu pot gasi angajati cu abilitatile de care au nevoie. Lipsa de competente digitale ar putea duce la un deficit de locuri de munca de pana la 900.000, pana in 2020.

In mod evident, pentru ca Europa sa aiba succes in noua era digitala, aceasta trebuie sa stimuleze inovatia. Pentru ca inovarea sa se intample, trebuie sa investim in tinerii nostri de azi. Generatia tanara trebuie sa fie inzestrata cu abilitatile si capacitatile necesare pentru a prospera in secolul 21 – cum ar fi competentele digitale, capacitati de rezolvare a problemelor complexe, abilitati antreprenoriale si, cel mai important, calitati de lider.

Potrivit unui studiu al Economist Intelligence Unit, 49% dintre profesori au spus ca nu au timp sa includa astfel de “competente ale secolului 21″ in clasele lor, din cauza unui curriculum rigid, in timp ce un al treilea simt spune ca le lipseste pregatirea necesara. Scolile noastre nu pot continua sa instruiasca tinerii pentru profesiile care nu mai exista.

Educatia care promoveaza inovatia trebuie sa fie ea insasi inovatoare si flexibila – una care sa foloseasca o varietate de instrumente si noi abordari educationale, inclusiv in privinta stadiului actual al tehnologiilor. (…) Suntem in mijlocul celei de a treia revolutie industriala – revolutia digitala. (…) Copiii de azi sunt numiti nativi digitali, dar sunt ei cu adevarat asa? S-ar putea sa fie adevarat ca ei invata acum cum sa gliseze pe un ecran inainte de a invata cum sa mearga, dar inca nu le asiguram tinerilor instrumentele necesare pentru a intelege si a modela lumea digitala de fapt. Acest lucru trebuie sa se schimbe.

Competente digitale ar trebui sa fie plasate central in programa scolara a copiilor ce invata in scolile de astazi. (…) Sunt convinsa ca liderii nu apar din neant. Conditiile potrivite pentru ca noii lideri sa se ridice pot fi create. De aceea, astept cu nerabdare ca tinerii sa vina cu ideile lor inovatoare la European Youth Event si YO!Fest.

European Youth Event si YO!Fest au loc la Parlamentul European de la Strasbourg, in perioada 20-21 mai 2016, ocazie cu care va fi lansat un studiu privind incluziunea sociala a tinerilor. Euractiv este partener media al acestui eveniment”.

Sursa si textul complet: Euractiv.com

20.05.2016

Ateliere Printare 3D in cadrul Bucharest Technology Week, 25-26 mai

atelier 3dEdusa va invita la Atelierele de 3D Printing organizate in cadrul Bucharest Technology Week 2016, in perioada 23-29 mai! Bucharest Technology Week 2016 este dezvoltat de Universum Events, organizatorii Internet & Mobile World, cea mai mare expo-conferinta B2B de solutii IT & digital din Europa Centrala si de Est.

Pe parcursul a 3 ore de atelier veti:

– afla ce este o imprimanta 3D si cum se utilizeaza

– descoperi multitudinea de proiecte in care se poate folosi tehnologia de printare 3D

– invata elemente de baza despre utilizarea unui software de proiectare 3D

– construi primul vostru obiect 3D!

La atelier sunt puse la dispozitie imprimante Volum 3D Arhitect, prima imprimanta 3D construita si comercializata in Romania!

Pentru obiectele printate 3D se va folosi un polimer numit PLA, material obtinut din amidon de porumb, cartof sau trestie de zahar, 100% biodegradabil in prezenta oxigenului.

Rezervati acum un loc:  http://bucharest.techweek.ro/event/3d-printing-workshop/

Program: Miercuri, 25 mai, sau Joi, 26 mai, interval 17:30 – 20:30

Pret: 100 lei (include bauturi si gustari in pauze)

Loc: Maison 13, Dumbrava Rosie nr. 2, Sector 2, Bucuresti.

Pe perioada atelierului, participantii au nevoie de laptopul personal pentru desfasurarea activitatilor.

Participarea la atelierele 3D Printing Edusa va ofera  acces gratuit in expozitia interactiva Bucharest Technology Week, 27-29 mai, din Piata George Enescu si un discount de 5% pentru accesul la conferintele tematice de business.

Mai multe detalii despre BTW aici

Pentru informatii suplimentare: 0786 494 885 sau  [email protected].

19.05.2016

Surse de finantare pentru start-up-uri

work_2_9-1Ingenius Hub – cel mai nou spatiu de coworking din Bucuresti – s-a alaturat celui mai mare eveniment al comunitatii de tech din Romania – Bucharest Technology Week. Astfel, in perioada 23 – 27 mai, Ingenius Hub pregateste 5 workshop-uri pentru tinerii antreprenori, si nu numai, care vor putea discuta si explora mediul de afaceri si oportunitatile de finantare pentru dezvoltarea start-up-urilor.

Daca aveti o idee de afacere sau doriti sa aplicati pentru a obtine fonduri europene pentru dezvoltarea acesteia, va invitam sa participati pe 23 sau 25 mai la MONEY FOR INNOVATION: Surse de finantare pentru start-up-uri.

In cadrul evenimentului veti putea descoperi alternativele existente pe piata pentru finantarea afacerii si veti afla informatii concrete despre tipurile si programele de finantare pe care le puteti accesa: fonduri europene si guvernamentale, crowdfunding, business angels, fonduri de investitii etc. Evenimentul va oferi posibilitatea de a interactiona si cu echipa de consultanti ai Loop Operations ce vor sta la dispozitia dvs. pentru a clarifica aspecte vitale, precum: eligibilitatea ideilor, drepturi si obligatii pentru beneficiarii de fonduri, perioadele de deschidere a apelurilor de proiecte si transmitere a proiectelor.

Oferta Early Bird: Inscrieti-va pana pe 18 mai si veti plati 60 RON in loc de 80 RON.

Ora evenimentului: 18:30 – 20:30

Locul evenimentului: Ingenius Hub, Bld. Nicolae Balcescu, nr. 25, etaj 5, ap. 10, interfon 110, Bucuresti

Modalitate de inscriere: Inscrierea la MONEY FOR INNOVATION se face prin completarea formularului disponibil AICI sau trimitand un e-mail pe adresa [email protected].

De asemenea, va asteptam sa participati si la celelalte evenimente organizate de Ingenius Hub in cadrul Bucharest Technology Week:

MONEY FOR INNOVATION | 23 mai si 25 mai| Surse de finantare pentru start-up-uri inovative (fonduri europene si guvernamentale, crowdfunding, business angels, fonduri de investitii);

TEHNOLOGIE SI INOVARE IN INDUSTRIA CULTURALA | 24 mai | Dezbatere cu stakeholderi in institutiile culturale cu privire la rolul tehnologiei si al inovarii;

WORKSHOP ELEVATOR PITCH | 26 mai | Cum poti convinge un investitor sa creada in ideea ta in doar 60 de secunde?

INGENIUS PITCH | 27 mai | Concurs de pitch-uri pentru tineri antreprenori cu brevete de inventie sau cu brevete in curs de eliberare in fata unor potentiali investitori.

Mai multe informatii se pot obtine la adresa [email protected].

 

16.05.2016

Formularul D200, mai usor accesibil contribuabililor

13139148_999611323467811_7570461838580291153_nMinisterul Finantelor Publice face inca un pas in sprijinul contribuabililor si lanseaza, pe pagina sa de Facebook, un ghid explicativ pentru formularul D200. Acesta trebuie completat de persoanele fizice care realizeaza venituri din Romania.

Ghidul enumera situatiile in care trebuie depusa declaratia, explica cum poate fi procurat formularul si unde trebuie depus.

La finalul ghidului se afla un link catre site-ul ANAF unde contribuabilii pot gasi instructiuni suplimentare pentru completarea formularului.

Ministerul Finantelor Publice lucreaza la un ghid similar pentru persoanele fizice care obtin venituri din strainatate. Acesta va fi lansat pana la finalul saptamanii. In aprilie, Ministerul Finantelor Publice a lansat ghidul informativ despre impozitul pe cladiri datorat persoanelor fizice.

11.05.2016