Monthly Archives: decembrie 2015

Statistici privind serviciile in UE – indicatorii pe termen scurt

bg1Acest articol analizeaza statistici recente in ceea ce priveste evolutia activitatilor de servicii in Uniunea Europeana (UE). Indicatorii pe termen scurt sunt furnizati sub forma de indici care permit evaluarea rapida a climatului economic in cadrul serviciilor, oferind o prima evaluare a evolutiilor recente pentru o serie de activitati.

In mod traditional, statisticile de afaceri pe termen scurt s-au concentrat asupra activitatilor industriale si de constructii, precum si intr-o mai mica masura asupra comertului cu amanuntul. De la mijlocul anilor 1990, evolutiile majore in statisticile oficiale in cadrul UE au vizat ca eforturile de colectare a datelor pe termen scurt sa se concentreze tot mai mult pe servicii.

Vezi toate datele statistice aici: articolul original

23.12.2015

PIAROM sustine demersurile companiilor romanesti de transport

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PSPR) sustine demersurile facute de companiile romanesti de transport, solicitand o implicare clara, imediata si profesionista a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), chemata sa-si exercite atributiile legale de supraveghere a activitatii companiilor de asigurari, mai ales in conditiile reducerii concurentei pe acesta piata, odata cu eliminarea sau restrictionarea unor companii neperformante financiar.

Cerem implicarea operativa a Consiliului Concurentei, dator sa analizeze si sa intervina imediat pentru consolidarea CONCURENTEI pe piata asigurarilor, o piata tot mai afectata de practici anticoncurentiale, incurajate si de pasivitatea ASF.

In analizarea situatiei create, trebuie sa se implice eficient si Guvernul, in primul rand Ministerul de Finante, luand in considerare ca acest sector contribuie cu circa 60% la echilibrarea balantei comerciale a Romaniei, conform datelor furnizate de BNR, prin incasarile realizate de companiile internationale de transport. Nu trebuie ignorata influenta negativa asupra acestei categorii de activitati prin introducerea si mentinerea si in 2016 a taxei speciale pe carburanti.

Apreciem ca este greu de inteles de ce ASF nu dovedeste un minimum de transparenta in activitatea sa, permitand companiilor de asigurari sa adopte tarife pentru politele de asigurare fara o corecta justificare. O explicatie simpla are la baza faptul ca veniturile ASF sunt calculate procentual, in functie de valoarea volumului de asigurari contractate de companiile de profil.

PIAROM apreciaza ca opinia publica are dreptul sa cunoasca motivatia cresterii agresive a pretului asigurarilor pentru mijloacele de transport. PIAROM atrage atentia ca, in conditiile in care companiile de transport sunt detinute in mod majoritar de capitalul autohton, agresiunea financiara promovata prin cresterea nejustificata a politelor de asigurare de catre companiile de asigurari, cu sustinerea tacita a ASF, va duce la scoaterea de pe piata, in mod administrativ, a unor companii performante.

Aceste masuri negative se adauga masurilor administrative promovate de ANAF in Romania si de catre autoritatile fiscale din tari ca Belgia, Germania sau Franta, toate afectand grav profitabilitatea activitatii transportatorilor cu capital romanesc.

PIAROM cere revizuirea imediata si transparenta a bazei de calcul care a dus la cresterea atat de rapida a politelor de asigurare si adoptarea masurilor ce se impun.

Patronatul Investitorilor Autohtoni

Presedinte Nicolae Cristian Parvan

17.12.2015

Finantele au publicat modelul documentelor utilizate in contabilitate valabile de la 01 ianuarie 2016

decupat_femeie_batand_la_laptop_208713844In Monitorul oficial de miercuri a fost publicat ordinul Ministerului Finantelor Publice prin care se aproba modelul documentelor utilizate in activitatea financiar contabila valabile de la 01 ianuarie 2016. Documentul  aproba aceste modele valabile din 01 ianuarie 2016, data cand se abroga OMFP nr. 3512/2008 privind documentele financiar contabile. Ordinul detaliaza si documentele financiar contabile care se pastreaza timp de 5 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite.

Citeste mai departe pe hotnews.ro

10.12.2015